Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Odírání tvůrců skončí na Ulož.to i Hellspy, zmínil expert u autorské směrnice EU

Video se připravuje ...
Autor: Bohuslav Štěpánek - 
28. března 2019
06:05

Více spravedlnosti i odpovědnosti. Tak vnímá novou evropskou směrnici o autorském právu místopředseda rady Svazu autorů a interpretů Jakub Nový. V pořadu Blesku Epicentrum to kvitoval slovy: „Odměny za užití autorských děl by se měly tímto způsobem spíše dostat k těm tvůrcům, kteří by měli být více chráněni.“ Projednávání úpravy bylo bouřlivé a ve finále ji podpořila jen hrstka českých zástupců v Evropském parlamentu, většina jich boj proti gigantům jako Google nebo Facebook nedotáhla.

 

„Servery jako Ulož.to, Hellspy nebo Hellshare a mnoho dalších, které zdarma poskytují obsah, jako je hudba, filmy nebo knížky, budou mít zodpovědnost za to, že k autorským dílům, která jsou tam volně ke stažení, mají licence,“ uvedl příklad Nový s tím, že vlastníci práv dosud přicházejí o honoráře.

„Oni na tomto obsahu vydělávají, na základě reklamy nebo možnosti rychlejšího stažení, a autoři, producenti, interpreti těch děl z toho nemají žádnou autorskou odměnu,“ rozhořčil se Nový. Dokument schválený v úterý evropskými poslanci by tak měl být spravedlivější jak ke konzumentům obsahu, tak především k jeho autorům.

Likvidace start-upů? Kdepak, míní expert

Nový si nemyslí, že evropská směrnice bude pro menší nebo start-upové projekty likvidační. Připomněl, že o dokumentu se diskutuje od roku 2013 a firmy tak měly několik let na to, aby se na nová pravidla připravily a přizpůsobily se jim. Některé platformy jako internetové encyklopedie typu Wikipedia mají ze směrnice výjimky, připomněl. Navíc nekomerčního užití internetového obsahu se změna nedotkne, podtrhl.

Europarlament schválil novou směrnici o autorském právu v úterý odpoledne, a to včetně ožehavých článků 11 a 13. Pro její podobu zvedlo ruku 384 poslanců, proti bylo 274 a 36 se zdrželo hlasování. Evropský parlament svojí většinou tvrdí, že reforma přinese spravedlivější nakládání s autorsky chráněným obsahem, naopak existuje obava z toho, že reforma umožní cenzuru.

PPP150W ( 28. března 2019 20:03 )

Já jsem s invektivami nezačal, soudruhu.

PPP150W ( 28. března 2019 20:00 )

Jaasně. A nikdo nebude vědět co stahuje. Vtipné.

illyria ( 28. března 2019 14:59 )

Pokud skončí uloz.to atd. tak se to bude stahovat z čínských (nebo třeba ruských) serverů... Ani celá "slavná" EU nedokáže ohlídat internet - teda pokud ho neodstřihne od celosvětové sítě...

PPP150W ( 28. března 2019 13:21 )

Zkuste se zamyslet nad rozdílem mezi vrtačkou a písničkou. Myslím z obchodního hlediska.

PPP150W ( 28. března 2019 13:07 )

Mám neblahé tušení, že z autorských poplatků za nosiče dat, tiskárny a scanery nejde umělcům ani koruna. To už je rozežranost OSA, jako takového. Máte pravdu, že by se s tím něco dělat mělo. A Janda už tuším v OSA nefiguruje.

Zobrazit celou diskusi