Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Český rozhlas vyštípal legendárního publicistu. Černý tu začínal před 55 lety

Autor: ČTK, Mii - 
25. února 2019
10:40

Legendární hudební publicista Jiří Černý (82) nebude pokračovat v práci pro Český rozhlas. Vedení mu neprodloužilo smlouvu, uvedl to o víkendu web Deníku N. Mluvčí ČRo Jiří Hošna to odůvodnil potřebou modernizace stanice Český rozhlas dvojka, kde Černý posledních 13 let uváděl hudební vzpomínkový pořad Klub osamělých srdcí seržanta Pepře. Podle Hošny se změna programu dotkla dvacítky pořadů.

Černý s rozhlasem spolupracoval na základě termínovaných smluv, které se pravidelně prodlužovaly. „Po mém odmítnutí nižšího platu mi prodloužili smlouvu do konce roku. A 14 dní před koncem mi (režisérka) Veronika Rezková z vedení vyřídila, že mi smlouva končí,“ řekl serveru dvaaosmdesátiletý publicista.

Podle Hošny ale obměna programu Dvojky byla nutná, protože stanici dlouhodobě klesá poslechovost. Současně uvedl, že Černý bude ve vysílání rozhlasu dál hostovat v hudebních i slovesných pořadech. Publicista k tomu pro Deník N. doplnil, že má nabídky od soukromých stanic a existenčně ohrožený není.

O ukončení spolupráce rozhlasu s Černým informoval na twitteru také spolek Milion chvilek pro demokracii, který současně zveřejnil informaci o internetové petici za návrat Černého do rozhlasu a obnovení jeho pořadu Klub osamělých srdcí seržanta Pepře.

Kriticky konec Černého komentoval europoslanec Jaromír Štětina (za TOP 09). „Vyhodili Jiřího Černého. Ti, co dělali listopadový převrat, musí byt přece potrestáni. Jednu normalizaci jsem zažil, rozeznám nástup té další,“ napsal na twitteru.

V rozhlase od roku 1964

Černý, který se narodil 25. února 1936 v Praze, je legendou české hudební publicistiky. Vystudoval žurnalistiku a začínal jako sportovní redaktor. Stolní tenis, cyklistiku, krasobruslení a tenis komentoval na konci padesátých let v Československém sportu.

Počátkem šedesátých let pak komentoval kulturní události v týdeníku Mladý svět a v letech 1964 až 1969 pracoval na rozhlasové hitparádě Dvanáct na houpačce, kterou uváděl se svou tehdejší ženou Mirkou. Počátkem normalizace musel z rozhlasu odejít, v roce 1989 se pak do něj vrátil.

jarda304 ( 25. února 2019 20:36 )

Hmm, jestli je tak dobrý a má tolik posluchačů , tak se o něj soukroma rádia poperou. Nezávisle na tomto si přejí povinne poplatky ČT a ČRO zrušit a povinne neživit !

Pink ( 25. února 2019 14:45 )

Pamatuji,když uvaděl s jeho ženou hudební hitparádu Houpačka.

fotrpjotr ( 25. února 2019 14:26 )

Hlavně,že plavec se ozval.

defakto ( 25. února 2019 12:18 )

... měl odejít sám , když to nedokázal , nezbylo jim nic jiného než mu při odchodu pomoci .

klpetr ( 25. února 2019 11:30 )

=_[Najděte nahé-zeny ve vašem městě zdee: My.Su/Zeny

Zobrazit celou diskusi