Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tady se z Čechů stávají milionáři: Sazka nás exkluzivně vzala do svatyně štěstí

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. února 2019
08:36
Autor: David Budai - 
8. února 2019
05:02

Nervozita, slzy štěstí, ale i plánování, co s čerstvě nabytými miliony. To je téměř každodenní realita v nevelké „milionářské“ místnosti s trezorem v přízemí hlavní budovy Sazky. Jen loni si právě sem pro milionové výhry přišlo 275 Čechů a Češek.

Telefonicky si domluví schůzku a po příchodu v utajení zamíří do „milionářské“ místnosti, kde pracovník Sazky ověří pravost výherního tiketu. A potom už šťastný výherce sepisuje čísla účtu, kam miliony zamíří. V hotovosti si totiž může odnést „jen“ 270 tisíc korun. 

Strach z odhalení

„Lidé vždycky přicházejí s nervozitou a napětím. Nejvíce je stresuje to, že by je někdo poznal. Mnoho z nich také teprve až v této místnosti uvěří, že opravdu vyhráli a odnesou si velké peníze,“ popsal Blesku mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Lidé, kteří vyhrají méně než dva miliony, se ozvou do dvou týdnů, výherci desítek nebo stovek milionů zpravidla čekají mnohem déle. „Sami potřebují nejprve vyrovnat a zároveň si ujasnit, co s těmi penězi udělají,“ vysvětlil. 

V Česku vyhrávají většinou rodiny žijící běžný život, pro výhru si přicházejí společně manželé nebo partneři. Například v roce 2016 si ale pro výhru 96,8 milionu korun dorazila rodina i s dětmi. 

Manželé řeší, co si koupí

Emoce jsou různé, někdo se začne radovat, někdo začne plakat štěstím. Když přijdou ve dvojici, většinou začnou hned řešit, co si za peníze pořídí. Tak co, koupíme si ten domek? Opravíme si ten byt? Pojedeme konečně na cestu kolem světa?“ popsal Friedmann.

Video  Toto jsou kroky šťastlivců za miliony: Podívejte se na cestu do „svatyně“ Sazky  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Právě pořízení nové nemovitosti, koupě nového auta nebo cestování jsou podle zkušenosti Sazky nejčastější plány výherců, jak s penězi naloží. „Nikdo neříká, že přestane pracovat, dává okamžitě výpověď a odstěhuje se na nějaký ostrov,“ dodal.

Co Sazka ví o výhercích milionů:

  • Nejčastěji se lidé svěřují nejbližším. Až desetina Čechů přiznává, že o své milionové výhře neřekla vůbec nikomu, ani partnerovi.
  • Jen každý 50. výherce se vyloženě těší na okamžik, kdy dá svému šéfovi výpověď na stůl.
  • Vysoké výhry Češi nejčastěji investují do bydlení (59 %), a to až dvě třetiny z nich. Dále potom následují luxusní dovolené (26 %) a koupě auta (30 %). Přibližně 15 procent lidí chce přispět na charitu.
  • 15 % výherců se obává, že kvůli získaným financím se projeví negativní vlastnosti přátel a lidí v okolí

Zmatený výherce dostal o 100 milionů víc

  • Loni Sazka „vytvořila“ 275 nových milionářů, což je historicky druhý nejvyšší počet. Rekordem zůstává 288 milionářů a jeden miliardář z roku 2015.
  • Výherce po telefonu dostane přesné instrukce, jak se po příchodu do Sazky chovat a co říkat. Na recepci nepředkládá doklady, míří hned do „milionářské“ místnosti.
  • Jména výherců znají nanejvýš dva pracovníci společnosti a podle zákona se – na rozdíl od některých států – nesmí dostat na veřejnost. Sazka je střeží ve speciálních sejfech a zabezpečených počítačových serverech.
  • Mnoho milionových výherců si na místě hned znova vsadí.
  • Nejvyšší výhra činila 2,466 miliardy korun a padla ve hře Eurojackpot v roce 2015. Získal ji sázející z Pardubicka.
  • Před časem si muž špatně spočítal, kolik vyhrál, a do Sazky dorazil s tím, že vyhrál 25 milionů korun. Nakonec se ukázalo, že to bylo 125 milionů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Josef124 ( 14. srpna 2019 21:12 )

Ze mě se milionář teda ještě nestal. Sportku si čas od času vsadím a žádná závratná výhra ještě nepřišla. Daleko výnosnější je vsázení na sport http­s://ww­w.tip­tiket­.cz/ . Když tomu člověk rozumí a má taky samozřejmě štěstí, nějaké peníze se vydělat dají.

pupak ( 10. února 2019 00:04 )

Nejen podvádět. Jeden ředitel dokonce nezkrachovatelnou Sazku přivedl ke krachu.

pupak ( 10. února 2019 00:01 )

No, nevím. Spíš bych zavolal do Sazky co nejdříve, kdybych vyhrál desítky milionů. Mít výherní tiket doma, kde je mi k ničemu, může se stát cokoliv (zloději, požár, potopa, zničení rozjíveným dítětem, ztráta...), ke všemu, čím později se člověk o svoji výhru přihlásí, tím později mu jeho peníze vyplatí. Dva milióny a míň bych zase až tak moc neřešil i když jsou to samozřejmě také peníze, ale zase nic převratného. Divím se spíš, že takové nízké částky si nemůže výherce vyzvednout po domluvě na nejbližší poště maximálně do 3 pracovních dnů.

agfor ( 8. února 2019 15:13 )

Notář tam žádný není jinak by ho ukázali. Kdyby tam byl nemohlo by dojít k tomu k čemu došlo při mimořádném tahu 13.7.2018 - nevypláceli výhry, protože jim údajně selhal software. Sportka mi tak dluží 119 Kč. Od té doby nesázím a každý tah vyhrávám 40 Kč.

beda88 ( 8. února 2019 13:45 )

Před rokem jsem psal do Sazky, proč tah nevysílá v přímém přenosu, jako dřív. tak mě odepsali, že je to z časových důvodů, že nemají volný vysílací čas!!!!!!!a to píše ČT, která má několik programů. není to podivné. proč taky naukážou toho notáře, který je vždy údajně přítomen. tak mi napsali, že se můžu přijet na slosování podívat živě. tak to fakt zvažuju. jsou tam nějaké podivné praktiky. v současné době, kdejaký PC dokáže vygenerovat vsazená čísla a "vhodně" upravit výsledek losování. zkrátka jim nevěřím

Zobrazit celou diskusi