Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Děkuju a roním slzy.“ Mirce se rozpadá tvář, Češi jí za měsíc poslali 5 milionů na operaci

Aktualizováno -
17. ledna 2019
11:30
Autor: Andrea Ulagová - 
17. ledna 2019
05:02

Mirka (31), které se po operaci agresivního nádoru rozpadá tvář, je o krok blíž ke splnění svého snu. Tedy k chirurgickému zákroku v zahraničí, který jí odmítla tuzemská zdravotní pojišťovna proplatit. Její případ vzbudil velkou vlnu solidarity a už po měsíci od založení transparentního účtu má na kontě potřebných pět milionů korun. Poslední milion přitom přišel během pouhých 24 hodin. Peníze jí poslali i čtenáři Blesku, který její příběh zveřejnil. Mirka se navíc spojila s Ivanou Danišovou, pacientkou, která také podstoupila operaci obličeje v USA.

Mirce (31) bylo pouhých 14 let, když jí objevili vysoce agresivní typ nádoru mezi čelistí a okem. Lékaři už připravovali rodiče na to, že jejich dcera zemře. Nakonec dívku ale zachránil náročný zákrok. Přišla při něm ovšem o polovinu horní čelisti, zuby i lícní kost a očnici jí nahradila titanová mřížka. Ta před pěti lety začala pronikat tkání ven.

Mladé ženě se bortí obličej, hrozí, že přijde o zrak. Nadějí je nákladná operace v zahraničí, tu jí však pojišťovna odmítla proplatit. Mirčini kolegové se rozhodli, že založí transparentní účet a doufali, že se mladé ženě podaří sehnat pět milionů. To se měsíc po zveřejnění čísla účtu skutečně povedlo. 

„To je neuvěřitelné, ani ten nejoptimističtější odhad mé kolegyně, která říkala, že do konce února tu částku nastřádáme, toto nepředpokládal. My ostatní jsme byli dost skeptičtí,“ přiznává žena, která se po dlouhém váhání rozhodla svůj příběh zveřejnit v médiích a na sociálních sítích.

Malé částky dokážou velké věci

Většina finální částky je tvořena drobnými příspěvky. „Je to o obrovské solidaritě a my u toho s rodinou, s kolegy a přáteli roníme krokodýlí slzy,“ říká vděčná Mirka, ze které stále srší optimismus. 

„Posíláme symbolickou částku, protože z mateřské dovolené si toho více dovolit nemůžu, ale věřím, že i ‚ty malé částky‘ dokážou velké věci,“ píše jedna z dárkyň ve vzkazu. „Šup do Německa! Neztrácejte tu s těmi blby čas!“ vzkazuje další dárce.

„Mirko, nevzdávej se a bojuj, přejeme Ti uzdravení. Důchodci z Krkonoš,“ podepsali se další dárci, kteří dali dohromady částku 1000 korun. Kromě dárců nabízejí Mirce pomoc i lékaři, zejména soukromí plastičtí chirurgové. Mirka je za nabídky vděčná, ale jak sama říká, řešení její situace v Česku je pro ni pasé.

„Bude to znít hloupě, ale… Čeští lékaři by se o mě i rádi postarali. Jenže je tu problém, že nemají s tímto zákrokem dostatek zkušeností. Nechci snižovat jejich snahu to vyzkoušet, ale bohužel tvář mám jen jednu,“ přiznala už v prosinci Blesk Zprávám Mirka s tím, že čeští lékaři měli naprosto odlišné názory na to, jak by měla operace probíhat.

Pomoc od Ivany ze Slovenska

S Mirkou se spojila Ivana Danišová ze Slovenska, která se narodila s Goldenharovým syndromem, kvůli kterému se jí pořádně nevyvinula pravá strana obličeje. Ivana podstoupila několik operací v zahraničí, například v Chicagu. Zákrok trval 13 hodin a díky němu už mladá žena slyší na jedno ucho.

„Ivance scházely kosti, které scházejí i mně. Řešila v jedné fázi totéž co já, tedy rekonstrukci tváře. Ivana mě spojí s lékaři v Japonsku, uvidíme, co se dozvíme tam, protože ty informace, které jsem od ní získala, to je úplné sci-fi,“ přiznala Mirka, která hodlá případné závěry japonských lékařů konzultovat se svým českým lékařem, který působí na klinice v Anglii. 

„Já strašně moc děkuji za podporu, u vás jsme začali, to byl jeden z důležitých a prvních mediálních výstupů, za které jsem vděčná, jsem vděčná za každé sdílení mého příběhu a pomoc,“ řekla Mirka Blesk Zprávám, které její příběh zveřejnily loni krátce před Štědrým dnem. 

Chcete se podívat, kdo všechno Mirce přispěl na její boj o zdraví? Tady je přehled jejího transparentního účtu 2901488890/2010.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině