Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Krušné hory bičuje silný vítr, popadané stromy brzdí dopravu. Nejezděte sem, apelují silničáři

Aktualizováno -
14. ledna 2019
14:05
Autor: ČTK - 
14. ledna 2019
07:10

Silničáři v pondělí ráno uzavřeli sněhem zavátou silnici I/25 od abertamské křižovatky nad Jáchymovem směrem na Boží Dar, informovala policejní mluvčí Zuzana Týřová. Uzavřeny zůstávají i další silnice v Krušných horách, na Božím Daru trvá kalamitní stav. Kromě sněhu a větru na silnicích hrozí i pády stromů. Sníh a stromy výrazně komplikují dopravu také v Krkonoších. Mobilní operátoři mohou mít na horách kvůli sněžení, námraze a silnému větru výpadky signálu. Problémy jsou zejména v Krkonoších a Krušných horách. Správci nedoporučují v Krušných horách vstup di lesů, turisté mají být opatrní i v Jizerských horách.

„Oblast je bez elektrické energie, nic tam neuvidí, nejezdí vleky a stromy padají jako sirky. Řádí tam vítr, stromy jsou přetížené a padají,“ popsal situaci vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

Momentálně je podle božídarského infocentra největším problémem vichřice, která v poryvech dosahuje rychlosti orkánu. „Obalené stromy sněhem a ledem praskají jako sirky. Škody na smrkových porostech ve vrcholových partiích centrálního Krušnohoří budou zřejmě značné,“ uvedl v tiskové zprávě starosta Božího Daru Jan Horník (STAN). Horská služba doporučila, aby se lidé na Božím Daru pohybovali pouze ve městě a nevstupovali kromě lesů ani na okolní pláně.

Aktuální údaje z meteorologických stanic ukazují, že vítr na hřebenech hor dosahoval v posledních hodinách v nárazech až k 20 metrům za sekundu (72 km/h). Nárazy o této síle předpokládají meteorologové i přes den.

Energetici bojují s popadaným vedením

Podle mluvčí ČEZ pro západní Čechy Michaely Jirovcové se výpadky dodávky elektřiny v Karlovarském kraji objevují zejména v oblasti Božího Daru. Energetici mají hlášeny problémy na Božím Daru, v Abertamech, Hřebečné, Ryžovně, v horní části Jáchymova, v Horní Blatné, v Perninku i Potůčkách. „Kombinace těžkého sněhu a silného větru způsobuje pády stromů na vedení. Na odstraňování poruch pracujeme,“ dodala Jirovcová.

Potíže se sjízdností jsou kromě Krušných hor také ve vyšších polohách Slavkovského lesa, kamiony měly problémy vyjet po silnici 230 u Mnichova na Chebsku. V pondělí ráno narazilo do stromu osobní auto na silnici I/64 mezi Hazlovem a Aší, auto se po nehodě převrátilo na bok. Silnice v nižších polohách jsou jinak s opatrností sjízdné.

Uzavřena zůstává kvůli popadaným stromům silnice od abertamské zatáčky směrem na Plešivec. Ze stejného důvodu se nedá projet ani mezi Stříbrnou a Bublavou na Sokolovsku nebo Božím Darem a Klínovcem. Uzavřena je stále také silnice mezi Oldřichovem a Lužcem na Karlovarsku.

V Karlovarském kraji bude dnes podle meteorologů nadále foukat silný vítr, na horách s nárazy až o rychlosti 110 kilometrů za hodinu. Skiareály v okolí Božího Daru kvůli výstraze meteorologů avizovaly, že v pondělí budou mimo provoz, stejně tak areál na Plešivci. Kvůli obavám z možného pádu stromů platí v okolí Božího Daru také zákaz vstupu do lesů.

Silnice první třídy číslo 11 přes Suchý Vrch na Orlickoústecku je kvůli padání stromů pod tíhou sněhu uzavřena pro všechna vozidla. Tvoří se i sněhové jazyky. Počasí komplikuje dopravu i na jiných místech.

Rozbředlý nebo uježděný sníh leží na menších silnících zvláště ve vyšších polohách. Řidiči by měli být opatrní zvláště na v okolí Hlinska, Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Poličky, Žamberku a v Železných horách. Místy se mohou tvořit ve sněhu vyježděné koleje.

Uzavírky a výpadky proudu trápí také Krkonoše

Silničáři kvůli popadaným stromům v noci uzavřeli silnici druhé třídy z Černého Dolu do Janských Lázní v Krkonoších. V místě hrozí pády velkých stromů. Silný vítr a sněžení, které vyvracejí a lámou stromy, způsobily na Trutnovsku a Rychnovsku problémy s dodávkami proudu. Vítr by na horách mohl tvořit sněhové jazyky. Na poryvy větru by si měli dát pozor řidiči na dálnici D11.

„V Královéhradeckém kraji jsme k 06:00 evidovali šest poruch na vedeních vysokého napětí,“ uvedla regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. Poruchy energetici odstraňují hlavně na Rychnovsku a Trutnovsku. V neděli večer a v noci na dnešek se bez proudu ocitli například obyvatelé Deštného v Orlických horách, Rokytnice, Bartošovic, Orlického Záhoří, Bačetína. Na Trutnovsku poruchy zasáhly Lánov, část Špindlerova Mlýna, Strážné a Vrchlabí.

 

Boží Dar je odříznutý i od mobilního signálu

„Kvůli povětrnostní situaci existují místa, kde jsou momentálně mobilní služby nedostupné. Je to způsobeno výpadky dodávek energie či obdobným namrznutím jako na Božím Daru. Pokud to situace dovolí, naši technici námrazu odstraňují, kontrolují směrování antén, eventuálně instalují odolnější zařízení,“ řekla ČTK mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Podle starosty Božího Daru Jana Horníka v lokalitě nefungovaly dva ze tří mobilních operátorů (T-Mobile a O2). „Tyto dvě společnosti naprosto nezvládly od loňských Vánoc situaci a ani městu Boží Dar po urgencích nedaly vědět, že se na ně nemáme spoléhat. V praxi zažíváme skutečnost, že nejrychlejší spojkou je běžec. Z toho by mělo krizové řízení státu a Český telekomunikační úřad vyvodit nějaké závěry,“ podotkl. Operátoři v reakci uvedli, že zamrzlý vysílač zprovoznili minulý týden ve čtvrtek.

Vodafone podle Ondřeje Luštince z tiskového oddělení Vodafonu aktuálně eviduje výpadky napájení nebo případnou ztrátu signálu u malého počtu vysílačů, a to v řádu jednotek. „Přímo v Božím Daru výpadek neevidujeme, ale potíže mohou lidé mít v oblasti mezi Božím Darem a Jáchymovem,“ uvedl Luštinec.

Z Jablonce odvezli přes osm tisíc tun sněhu. Kalamitní stav končí

Jablonec nad Nisou v pondělí k 9:00 po čtyřech dnech odvolal kalamitní stav prvního stupně. Řidiči mohou nadále parkovat zdarma na městských parkovištích, přetrvávají problémy s údržbou sídlišť. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Markéta Hozová.

„Z města bylo k dnešnímu dni odvezeno celkem 8300 tun sněhu. Parkovací automaty zůstávají až do odvolání vypnuté a samozřejmě i v následujících dnech budeme pokračovat v odklízení sněhu,“ uvedla Hozová. Úklid zkomplikovala obleva. „Sníh je teď mokrý, těžký,“ dodala mluvčí.

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) nedoporučuje kvůli hrozbě pádu stromů vstup do lesů v Krušných horách. „Na stromech je vysoká vrstva mokrého a těžkého sněhu, k tomu je silný vítr a neustávající sněžení. Zaváté jsou cesty i ukazatele,“ řekla dnes ČTK mluvčí LČR Eva Jouklová. Případné škody z polomů podnik zatím spočítané nemá.

Velmi opatrní by měli být podle lesníků i lidé vstupující do lesů v Jizerských a Orlických horách, v Jeseníkách, Beskydech, na vrcholcích Šumavy a ve Žárských vrších na Vysočině. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Zobrazit celou diskusi