Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Břetislav se schizofrenií vyčítá Babišovi: Nedělejte z nás neschopné

Autor: ula - 
23. listopadu 2018
05:50

Břetislav Košťál trpí schizofrenií už 21 let. Prožil si těžké ataky, nejhorší už má ale za sebou. Naposledy byl v nemocnici v roce 2009. Zprávy, které se nyní objevují v médiích o schizofrenii a jsou zejména ze strany premiéra Andreje Babiše (ANO), mu přijdou pro pacienty s touto duševní chorobou velmi stigmatizující. V pořadu Blesku Epicentrum řekl, že každý, kdo trpí schizofrenií, potřebuje zejména podporu. Na druhou stranu vidí v kauze i určitý přínos. 

„Zprávy, které jsou nyní v médiích, jsou stigmatizující a zřejmě ze strany premiéra se šíří povědomí, že jsme neschopní, že nemáme zodpovědnost, neumíme se chovat nebo že se nám nemůže nic svěřit,“ řekl Břetislav Košťál, který spolupracuje na projektu s dalšími duševně nemocnými a snaží se vnést osvětu o duševních chorobách do společnosti.

„Velmi mě to mrzí. My bychom totiž potřebovali hlavně podporu a pomoc. Nemáme napsáno na čele, že jsme nemocní. My dokážeme být úspěšní, dokážeme být dobří rodiče, pracovníci atd.,“ dodal Košťál. Sám zažil nepříjemné ataky, kdy si myslel, že na něj číhají na střeše odstřelovači, nebo když si během ataky rozbil hlavu. „Vběhl jsem s krvácející hlavou do hotelu a ochranka mě vytáhla ven a zkopala mě,“ popisuje svoje nepříjemné zkušenosti s tím, že nechtěl nikdy nikomu ublížit.

Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Blesk Zprávy řekl, že člověk se schizofrenií si nikdy nepřizná, že je nemocný. „To je jen výsek pravdy,“ upozornil Košťál, který odmítá rozšířené mýty, že všichni schizofrenici jsou nebezpeční. „Každý jsme jiný, nikdo není stejný, každý z nás má své prožitky a zkušenosti,“ vysvětlil.

Podle Břetislava Košťála má celá kauza kolem Andreje Babiše mladšího jednu výhodu. „Nyní se více debatuje o duševním zdraví a to je dobře. Rozhodně si toto téma zaslouží pozornost,“ uzavřel Břetislav Košťál.

Video  Andrej Babiš: Mého syna točili tajně, poženeme novináře k soudu.  - Aleš Brunclík, Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Šichtařová: Psychická nemoc neznamená, že nemůžeme vypovídat

Markéta Šichtařová, autorka knihy Ukradený syn, popsala příběh Češky Renaty Roll, ze které švýcarské soudy, úřady, ale i lékaři udělali psychicky nemocnou osobu a ona tak ztratila možnost vídat své dítě.

„Když jsem slyšela o příběhu Andreje Babiše mladšího, naskočila mi husí kůže,“ přiznala Šichtařová v Epicentru a pokračovala: „Kdybych neznala příběh Renaty, tak budu věřit lékařům, ale když znám příběh, tak nikdo nemůže vědět, kde je pravda. Dokud neznáme příběh daného člověka, nemůžeme soudit. Je třeba, aby ho vyslechla celá řada nezávislých odborníků.“

Šichtařová zároveň dodala, že pouhá psychická nemoc není důvodem k tomu, aby člověk nebyl schopen vypovídat u soudu.

Podívejte se na celé Epicentrum o schizofrenii s moderátorkou Klárou Brunclíkovou:

Video  Epicentrum: Duševní nemoci  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

auslak ( 23. listopadu 2018 07:50 )

co tak vzít vyjádření všech duševně nemocných ? a třeba podle abecedy , ať to má nějaký řád

kontraindikace ( 23. listopadu 2018 06:42 )

Chtělo by to pár nových kulturních novinářů do Blesku. S tou starou branží se to nikdy neposune dál a budete zůstávat jen trapným bulvárem.

Zobrazit celou diskusi