Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dukovany a Temelín začne hlídat Bártova firma. ČEZ jí zaplatí přes miliardu

Autor: ČTK, AKu - 
5. listopadu 2018
12:25

Ostrahu obou tuzemských jaderných elektráren v Temelíně a Dukovanech v příštích pěti letech zajistí společnost Mark2 Corporation Czech. A vyinkasuje za to více než 1,1 miliardy korun. S odkazem na Věstník veřejných zakázek to v pondělí uvedl web Euro.cz, který připomněl, že se firma do roku 2012 jmenovala ABL. Byla spojena s podnikatelem Vítem Bártou, někdejším ministrem dopravy a předsedou politické strany Věci veřejné. Nyní jsou vlastníky Mark2 Corporation jeho příbuzní: bratr Matěj Bárta a Stanislava Bártová.

Euro dále uvedlo, že výběrové řízení trvalo 12 měsíců. „Vzhledem k náročným kvalifikačním předpokladům se zúčastnili pouze dva zájemci - Mark2 Corporation a konkurenční G4S, která ostrahu jaderných elektráren zajišťovala v posledních dvaceti letech. Ta ke konci roku o zakázku přijde. Jistým překvapením je i výsledná cena,“ podotkl web. Dodal, že ČEZ dříve počítal s částkou do 650 milionů korun za celé období let 2019 až 2023.

Vedoucí útvaru jaderná komunikace ČEZ Petr Šuleř k zakázce uvedl, že byla řádným výběrovým řízením vybrána nabídka, která v komplexním posouzení nejlépe vyhověla předem stanoveným kritériím. „Důvodem vypsání tendru byla nutnost zajištění poptávaných služeb v co možná nejvyšší rozumně dosažitelné kvalitě a s ohledem na potřebu neustálého zlepšování a zvyšování úrovně bezpečnosti,“ dodal.

Podle dat Energetického regulačního úřadu se jaderné elektrárny v Dukovanech a Temelíně v loňském roce podílely na celkové výrobě elektřiny v Česku zhruba třetinou. Výroba v nich meziročně vzrostla o 17,6 procenta na 28,3 terawatthodiny. Nyní se v Česku řeší případná stavba nového jaderného zdroje, možností i prodloužení životnosti současných elektráren.

barracuda.sro ( 5. listopadu 2018 13:47 )

To si děláte pr.del upištěný bývalý politik s Napoleonským komplexem alias Ferda Mravenec a dostane takový kšeft ?? Jak je možný ,že je to o tolik peněz dražší než kolik pobírala G4S ?? p. Babiš chtělo by to trochu prolustrovat , vždyť většinový majitel je stát.

Actimel ( 5. listopadu 2018 12:44 )

Slušný vývar pro společnost bývalého politika!!! Víc je zbytečné komentovat!

Zobrazit celou diskusi