Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mimořádná kontrola jaderné elektrárny Dukovany: Odstávka potrvá deset dní

Autor: ČTK - 
12. dubna 2018
23:15

V Jaderné elektrárně Dukovany začali energetici od čtvrtečních 22:15 kvůli kontrole potrubí snižovat výkon čtvrtého výrobního bloku. Dodávka elektřiny do sítě u něj bude přerušena v noci na pátek. Řekl to mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Neplánovaná odstávka bloku potrvá asi deset dní. Výroba Dukovan, které pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v Česku, bude v této době poloviční, protože je zároveň plánovaně odstaven druhý blok.

O záměru, neplánovaně odstavit čtvrtý blok Dukovan, informovala společnost ČEZ ve středu. Mimořádná kontrola se uskuteční podle firmy na základě prověrky v aktuálně odstaveném bloku, která byla nově provedena ultrazvukem. Ukázala na možnou degradaci, tedy materiálovou změnu, u jednoho potrubí na sekundární straně parogenerátoru při jeho dalším provozu.


V parogenerátorech elektrárna vytváří neradioaktivní páru, jež pohání turbíny. Proto musí kvůli kontrole energetici krátkodobě přerušit výrobu. Zahájení prací bude předcházet vychlazení technologie.


Energetici chtějí preventivně zkontrolovat stejné části technologie také u zbývajících dvou dukovanských bloků. Termíny těchto kontrol podle mluvčího elektrárny zatím nebyly stanoveny.


Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají zhruba pětinu spotřeby elektřiny v Česku. V minulém roce dukovanská elektrárna vyrobila 11,9 terawatthodiny (TWh) elektřiny.

Zobrazit celou diskusi