Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Komunistům předhodili „bordel za socialismu“ i oběti okupace. Dodávky do Íránu ale protlačili

Autor: ČTK, nkov, simao - 
19. dubna 2018
12:17

Sněmovna ve čtvrtek v prvním čtení i přes kritiku pravice podpořila návrh poslanců KSČM na zrušení zákona o zákazu dodávek do íránské jaderné elektrárny Búšehr. Kolem návrhu komunistů se přitom odehrála ve Sněmovně přestřelka, připomínající sovětskou okupaci z roku 1968 a další zla totalitního režimu.

Návrh KSČM na zrušení zákazu dodávek pro jadernou elektrárnu Búšehr v Íránu vyvolala debatu o tom, co mají komunisté z minulosti „na triku“. Historik Pavel Žáček, zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů, který je od října poslancem ODS, se do komunistů pustil zvlášť zostra.   

Zákon zakázal českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s elektrárnou v Búšehru. Komunisté argumentují mimo jiné tím, že zákon brání normalizaci obchodních i ekonomických vztahů s Íránem a poškozuje český export.

Žáček předhodil komunistům okupaci

Debata o obchodech s Íránem však přerostla v debatu o komunistech samotných. Poslanec Žáček mluvil mj. o tom, jak to měla KSČ se vztahy k Íránu, ale také Iráku. „Komunistické Československo před rokem 1989 se vlastně podílelo na vyzbrojování a podpoře vojenských kapacit obou těchto dvou států, které v té době soupeřily o Blízký východ a krizi a počty mrtvých na obou stranách není nutné, myslím, připomínat,“ říkal Žáček. 

Pozastavil se i nad tím, že si Česko připomíná mj. výročí Pražského jara 1968, ale i srpnový zásah pěti států Varšavské smlouvy a sovětské tanky v tehdejším Československu. a to kvůli tomu, že šéf KSČM Vojtěch Filip ve Sněmovně bouřil mj. vůči slepému následování západních spojenců.  

„Dodnes počítáme mrtvé, kteří nebyli jenom důsledkem toho přímého vstupu vojsk nebo té okupace, příjezdu tanků, letadel a půlmilionu vojáků, ale také každého výjezdu sovětské armády z dočasných stanovišť, kde sovětská armáda byla. Pokud pan kolega Filip srovnává, a to zase cituji z diskuse o Íránu ′a buď budeme slepě věřit našim spojencům a možná dopadneme jako v roce 1938 nebo 1939′, myslím si, že je nutné říci, že ten rok 1968 rozhodně nebylo snížení pocitu suverenity, ale okupace tehdy spřátelené země, porušení veškerých mezinárodních norem,“ připomněl Žáček. 

Kováčik: Mistři v poškozování ekonomických zájmů ČR

Na Žáčka reagoval šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Venku začínají přitápět a zdá se, že se začíná trošku přitápět i okolo této tématiky,“ uvedl Kováčik.

Připomínal, že zákaz dovozu do íránské elektrárny poškodil dle něj české ekonomické zájmy. „Zakázka, o kterou české firmy přišly, byla dostavěna jinými západními firmami. Elektrárna je téměř hotová. Týkala se nejaderné části, zásadně nejaderné části, ale to je všechno vedlejší. Důležité je, že se opět ukazuje, že někteří představitelé ČR jsou mistři v poškozování ekonomických zájmu ČR a jejích občanů,“ říkal.

Zásadní výhrady Izraelců

Debata o vývozu do Búšehru tak dalece přerostla samotnou otázku této íránské elektrárny. S návrhem zrušit zákon z roku 2000 přišla KSČM již v roce 2009 a předložila ho i v minulém volebním období. Se stejným návrhem přišla i bývalá koaliční vláda, Sněmovna ho ale neschválila.

„Proč socialismus v České republice nikdy nefungoval? Protože tak velký bordel do tak malé země se prostě nevejde. A je potřeba si uvědomit jednu věc. Já chápu a komunisti jsou v tomhle tom konzistentní, opakovaně tento zákon předkládáte,“ uvedl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek s tím, že je jasné, ke komu měli komunisté vždy historicky blíže. A to třeba i k Palestině, než Izraeli.

Předseda skupiny přátel ČR - Izrael poslanec ANO Miloslav Janulík řekl, že o návrhu hovořil tento týden s izraelským velvyslancem v Praze Danielem Meronem. Meronovo stanovisko podle něj bylo velmi negativní a Izrael má ke zrušení zákazu zásadní výhrady.

Vládu kritizovali za alibismus

Vláda jako celek měla k aktuálnímu návrhu neutrální stanovisko, negativní stanovisko mělo ministerstvo obrany. Zrušení zákazu naopak podporuje Svaz průmyslu a dopravy ČR, loni se za zrušení zákazu vyslovila i Hospodářská komora ČR.

Předloha odolala návrhu na zamítnutí, který vznesl předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura a který podporovaly i další strany. Pro zamítnutí dnes hlasovali hlavně poslanci ODS, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, připojilo se k nim i pět poslanců ANO a čtyři poslanci Pirátů.

Pravice kritizovala mimo jiné právě také neutrální stanovisko, které k návrhu KSČM zaujala vláda. „Neutrální stanovisko je alibismus,“ řekl Stanjura. Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) říká vláda tímto stanoviskem, že je jí to jedno.

Zákon z roku 2000 reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny vzduchotechniku. Plánovaný obchod tenkrát kritizovaly Velká Británie a Spojené státy, které měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí vojenských nukleárních projektů. „Ten zákon je zcela zbytečnou pro ČR poškozující regulací, která nemá místo v českém zákonodárství,“ řekl již dříve předseda KSČM Filip.

V dubnu 2015 dosáhly světové mocnosti ujednání s Íránem, na jehož základě poté uzavřely dohodu o jeho jaderném programu. Na plnění dohody dohlíží Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která o rok později ve zprávě uvedla, že Írán své závazky dodržuje.

Vývoz zatím zaostává za očekáváním

Naděje českých exportérů vkládané do Íránu však zatím zůstaly nenaplněny, vývoz do země zaostává za očekáváním. Kvůli potížím v mezibankovním styku se zakázky firmám nedaří realizovat napřímo. Banky se obávají dalších sankcí. Přímý export do země tak roste jen pomalu. V pondělí odletí do země další podnikatelská mise.

České firmy však mají v obchodování problémy s provedením transakcí a s platbou. „Kontrakty sice uzavírají, ale posléze mají problém nechat si je proplatit. Realizace většiny transakcí, které by české firmy potřebovaly, je zde velice složitá,“ uvedl Miroslav Diro z Hospodářské komory.

„Financování je skutečně obrovský problém,“ potvrzuje ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal. Trh v Íránu je podle něj přitom nenasycený. „Dlouhodobě je tam obrovský deficit čehokoli ať už jsou to technologie nebo výrobky,“ dodal.

Íránská jaderná elektrárna Búšehr Íránská jaderná elektrárna Búšehr | ctk

Hospodářská komora iniciovala diskuzi s vybranými českými bankami aktivními v zahraničním obchodě, ale dosud se nepodařilo najít funkční model pro firmy. Klíčový je totiž postoj USA a jimi uplatňovaná omezení, které se promítají do bankovního sektoru.

Český export do Íránu pomalu roste, loni stoupl meziročně o 22 procent na 1,7 miliardy korun. Hodnota vývozu je tak o trochu vyšší než např. do Salvadoru. Skutečná čísla exportu ale mohou být vyšší, protože firmy do Íránu zboží reexportují přes třetí země, například přes Spojené arabské emiráty. Do Íránu odjelo z ČR v posledních letech několik podnikatelských delegací. Dalších 14 českých firem do země odletí v pondělí. Jde hlavně o podniky z oblasti strojírenství a mezinárodní přepravy.

Bývalý ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) v roce 2016 uvedl, že výše obchodní výměny mezi Českem a Íránem neodpovídá potenciálu a v krátké době by se měla zvýšit nejméně desetkrát. I on přitom prosazoval zrušení embarga pro íránský Búšehr.

Video  Co mají Češi a Íránci společné?  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 19. dubna 2018 19:58 )

pokr.-"Když nám vzkázal pan Fiala, že jako vláda v demisi máme PS jenom topit a svítit, tak nepřišlo v úvahu vydávat vládní stanovisko bez projednání PS-to můžete navrhnout a projednáme to!"BRAVO PREMIÉRE !

marmat ( 19. dubna 2018 19:55 )

DNES V PS (cca 14.oo) ZAÚTOČIL KALOUSEK NA PREMIÉRA, ŽE NEMAJÍ JAKO VLÁDA (!) jasné stanovisko k Izraeli. Pan Babiš obratem zasmečoval !!!

marmat ( 19. dubna 2018 19:16 )

opr.Okupace Československa

marmat ( 19. dubna 2018 19:07 )

Vytahují LECOS a především se na sebe v jednom kuse VYTAHUJÍ !!!

marmat ( 19. dubna 2018 19:04 )

Pochlapte se a vlítněte do PS interpelovat Kalouska s Fialou...nejhorší je NIC nedělat a nadávat NÉÉÉÉ ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa