Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman udělil milost neplatiči alimentů. Expertka: Špatný příklad pro dlužníky

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, ula - 
25. října 2018
05:01

Prezident Miloš Zeman omilostnil handicapovaného muže, který neplatil alimenty na svého nezletilého syna a měl strávit rok ve vězení. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček zdůraznil, že hlava státu svým rozhodnutím nijak neomlouvá neplatiče výživného. Podle Ivety Novotné, výkonné ředitelky projektu VašeVýživné.cz, to tak ale může být dlužníky vnímáno. V rozhovoru pro Blesk Zprávy ovšem dodala, že obecně nesouhlasí se zavíráním neplatičů alimentů do vězení. Jejich dětem to totiž prý nijak nepomůže. 

„Pan prezident umožnil omilostněnému, který při nedávné tragické události přišel o obě dolní končetiny, adaptovat se na pro něj novou nepříznivou životní změnu, aniž by musel nastoupit výkon nepodmíněného trestu se všemi důsledky, které s sebou uvěznění pro odsouzené přináší,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Právo matky nezletilého syna vymáhat dále dlužné výživné není udělením milosti nijak zkráceno. Pan prezident svým milosrdným činem pouze zamezil dalšímu neúměrnému ztížení již tak nezáviděníhodné situace zdravotně postiženého omilostněného,“ doplnil Ovčáček. Dodal také, že abolici, tedy zastavení trestního stíhání, podepsal v souladu s Ústavou i předseda vlády.

10 miliard dluhů

V Česku žije 500 tisíc dětí v neúplných rodinách, z toho 38,5 % se potýká s tím, že jim jeden z rodičů neplatí výživné. Ve studiu Blesku to uvedla Iveta Novotná z projektu VašeVýživné.cz, který provozuje Asociace neúplných rodin. „Průměrný dluh na výživném se pohybuje okolo sta tisíc, přičemž celkové dluhy činí 10 miliard korun,“ řekla ředitelka projektu.

Ačkoliv prezident tvrdí, že milost nemá vypadat jako souhlas s neplacením alimentů, podle Novotné to může tak vyznít.  „A pokud máte zákon, že za zanedbání povinné výživy je trest odnětí svobody, tak by neměly být žádné výjimky,“ řekla Novotná s tím, že sama asociace ale s odnětím svobody u neplatičů alimentů nesouhlasí. Ať již zdravých, nebo handicapovaných.

Asociace: Stát se stará o trestance, ne o děti

„Pokud je neplatič ve vězení, tak nemá možnost nijak splácet výživné a pokud ho neplatil ani předtím, tak ve vězení nebude mít důvod ho začít platit,“ myslí si totiž Novotná. Zároveň upozornila na to, že pro trestaného člověka je po propuštění často problém začlenit se zpět do společnosti nebo si najít práci. I to pak může ztížit jeho možnost splácení dluhu. 

„Takový člověk bude po propuštění žádat o podporu, ze které alimenty stejně nezaplatí. Navíc pobyt ve vězení stát něco stojí. Takže místo toho, aby stát podporoval dítě a rodinu, tak vynaloží finance na trestaného člověka,“ dodala Novotná s tím, že by dlužníci měli být trestáni jinak, než vězením.

U omilostněného muže pochybuje o tom, že by začal na dítě platit. „Pokud si představíte handicapovaného člověka, který pobírá invalidní důchod, tak jak může matka vymáhat finance, když doteď neplatil, protože neměl z čeho a zřejmě nebude mít ani teď?“ ptá se Novotná a doplňuje:  „Je potřeba, aby stát začal podporovat rodiče, kterým někdo dluží, a začal řešit výživné napříč dalšími resorty, jako je ministerstvo spravedlnosti nebo ministerstvo práce a sociálních věcí.“

Jaký trest by měli podle Asociace neúplných rodin dostat dlužníci? A může žena na omilostněného muže opět podat trestní oznámení? Dozvíte se v rozhovoru:

 

 

petrw ( 28. října 2018 09:29 )

spis je mají v base zaměstnat aby mohli platit ..basa a nic nedelani nic nevyresi ...a samzivitelky ? na cigara mají a pak i decka ..

Miladka ( 26. října 2018 09:09 )

Iveta Novotná není žádná aktivistka, ale vždycky se živila vymáháním pohledávek: https://cz.linkedin.com/in/iveta-novotná-b5b465138 Asociace neúplných rodin je spolek zprostředkující služby advokátů a exekutorů - údajně za to od nich žádné provize nedostává. Novotná&spol. dostává milionové dotace, ze kterých platí i reklamu na své podnikání, kterou je i tento článek: https://dotaceeu.cz/cs/Statistiky-a-analyzy/Mapa-projektu/Projekty/03-Operacni-program-Zamestnanost/ 03-2-Socialni-zaclenovani-a-boj-s-chudobou/Asistovane-vymahani-vyzivneho-jako-socialni-sluzba?feed=0 7-Operacni-program-Praha-pol-rustu-CR

Ukecanalama ( 25. října 2018 12:23 )

Kdysi se mluvilo o tom, že neplatičům alimentů budou zabavovat řidičáky. Sice to nesouvisí přímo s činem, ale páka by to byla lepší, než vězení.

Ukecanalama ( 25. října 2018 12:21 )

Taky bych ho už do vězení nedávala. Potrestaly ho “boží mlýny”. Ale matce dítěte by nepomohlo ani jedno. Je blbost nadávat na matky, koho si berou - málokterý chlap má napsáno na čele, že opustí rodinu. Na to nemrsí nýt feťák, jak zde napsal vrsvrsvrs...

priserka ( 25. října 2018 10:33 )

mamlas: ty jsi d.e.b.i.l, který neumí číst a mozek používá jen na to, aby nečůral pod sebe

Zobrazit celou diskusi