Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Češi mají bití partnerů za normální,“ varuje odbornice. Násilí ničí i děti

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
14. října 2018
07:05

Pokud se blízcí lidé bijí, v Česku nad tím často nikdo nepozdvihne ani obočí. Je o tom aspoň přesvědčená Petra Wünschová, ředitelka centra Locika, které pomáhá dětem ohroženým domácím násilím. Právě násilí má na děti ničivý dopad a může ovlivnit celý jejich život. „Dětem ubližuje stejně, jestli jsou přímými oběťmi násilí, nebo svědky násilí mezi rodiči a musí se obávat o jejich zdraví a život,“ řekla v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Každý rok ministerstvo práce a sociálních věcí eviduje přibližně 2500 dětí, kterým do života destruktivně zasáhlo domácí násilí v rodině nebo blízkém okolí. Reálně jich je ale mnohonásobně více - jde až o každé desáté. „Jedno, dvě nebo tři děti v každé školní třídě zažívají těžké situace,“ zmínila pro Blesk Zprávy Wünschová, která vede dětské centrum Locika. Právě tam míří každý rok desítky dětí, které potřebují pomoc.

„Děti přestávají být dětmi“

Potíž je v tom, že se stále velmi málo mluví o devastujících účincích násilí na nejmenší. „Stejně škodlivé je psychické i fyzické násilí v rodině. Z výzkumů víme, že dětem ubližuje stejně, jestli jsou přímými oběťmi násilí, nebo svědky násilí mezi rodiči a musí se obávat o jejich zdraví a život,“ popsala Wünschová.

„Děti mají strach a přestávají být dětmi. Ztrácí základní pocit bezpečí a často mají tendenci rodiče chránit, což je zdrojem jejich traumatu,“ dodala odbornice.

„U menších dětí je možné vidět často potíže s usínáním nebo pomočování. Bývají vývojově opožděné a je výrazně narušena jejich vazba k rodičům,“ uvedla Wünschová s tím, že takové trápení se velmi často projevuje ve škole. Buďto jsou tam děti tiché, nenápadné, problémy schovávají v sobě a zažívají úzkost. Nebo začínají být samy agresivní ke svému okolí, což přetrvává do dospělosti. „Mohou mít i problémy s navazováním partnerských vztahů a mají tendenci si vybírat více rizikové partnery,“ připojila expertka.

Násilí v rodinách? Trvá dlouho a je skryté

„V Česku je stále pro většinu z nás normální bít své blízké. Už víme, že násilí nemusí mít velkou intenzitu. Ale je stále vysoká tolerance, ať už se jedná o násilí na ženách nebo třeba fyzické tresty pro dětí,“ myslí si Wünschová.

Domácí násilí často v rodinách trvá dlouho, skrytě a oběti se bojí o tom mluvit. „Pak je to někdy závislé na tom, že si všimne okolí. Nebo se děti začnou projevovat jinak a učitelé si začnou všímat, že děti jsou plačtivější, depresivnější nebo agresivnější,“ dodala sociální pracovnice a terapeutka Klára Jalovcová, která v centru také působí. Podle ní může uplynout několik let, než se situace začne řešit.

Video  „Hrála jsem mrtvou, abych přežila.“ Dagmar popsala, jak ji manžel roky týral.  - David Budai, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině