Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pamlsková vyhláška je divadlo, míní učitelka. U stravy dětí ukázala na rodiče

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
14. září 2018
06:20

Od 1. září začala platit úprava takzvané pamlskové vyhlášky, která zmírňuje přísnou normu na obsah cukru, tuku a soli v potravinách ve školních bufetech a automatech. Sortiment se tak může rozšířit o šunky nejvyšší jakosti, ochucené tvarohy nebo sýry. Odbornice působící ve školství už 20 let v rozhovoru pro Blesk Zprávy zhodnotila uplynulý rok s vyhláškou jako zbytečný. Názor s ní sdílí i dvě učitelky 2. stupně základní školy. Podle nich musí vést děti ke zdravým stravovacím návykům hlavně rodina.

„Pamlsková vyhláška? Ve své podstatě se projevila zase jako snaha někoho udělat velké divadlo pro blaho národa,“ hodnotí učitelka jedné ostravské základní školy rok s pamlskovou vyhláškou. Identita ženy je redakci známá, v obavách z možné ztráty zaměstnání si ale přála zůstat v anonymitě.

„Od září platí novela tzv. pamlskové vyhlášky, která zmírnila velmi přísné normy na obsah cukru, tuku a soli v potravinách povolených k prodeji ve školních bufetech a automatech tak, aby při zachování povinnosti nabízet a prodávat zdravé potraviny byla jejich škála ve školních bufetech širší, než je tomu dnes,“ sdělilo tiskové oddělení ministerstva školství.

Ve školách se tak nyní rozšířil sortiment bufetů, kde si děti budou moci koupit masné výrobky, jako je například šunka nejvyšší jakosti a také ochucené tvarohy nebo sýry.

„Dále jde o pečivo s významným podílem cereálií nebo semínek, jemné pečivo s vysokým podílem ovoce. Bufety budou moci nabízet např. pečivo + máslo + šunka a/nebo sýr + zelenina nebo výrobky z ryb za předpokladu minimálního obsahu 50 gramů masa ve 100 gramech hotového výrobku,“ zmínilo ministerstvo školství s tím, že i zmírněné limity stále respektují platná výživová doporučení.

„Nejdřív se musí myslet, pak konat“

Miluše Vondráková působila ve školství 20 let jako učitelka na prvním stupni. Ta v rozhovoru pro Blesk Zprávy zhodnotila uplynulý rok s pamlskovou vyhláškou jako zbytečný. Na druhou stranu si myslí, že je pozitivní, že se příslušné orgány poučily z vlastních chyb.

„Někdo si uvědomil, že je lepší dřív myslet, než konat. Kdyby skutečně ministerstva a nutriční terapeuti spolupracovali, jak tvrdili, tak ta mírnější verze vyhlášky mohla platit už od začátku,“ uvedla Vondráková.

Odbornice situaci přirovnává ke sloučení učňovských oborů. „Sloučili jsme spousty oborů, některé zanikly. Nyní chceme kvalitní řemeslníky. Stejné je to s pamlskovou vyhláškou. Ta zlikvidovala školní bufety a nyní bychom je chtěli zpátky?“ ptá se Vondráková.

Ministerstvo školství naopak věří, že zmírnění vyhlášky a možnost rozšíření nabízeného sortimentu potravin pomůže ředitelům a zřizovatelům škol, kteří o umístění bufetů a automatů ve školách rozhodují.

Učitelka: Děti kopírují rodiče

Vondráková má za to, že za zdravý životní styl potomků zodpovídají hlavně rodiče. To si myslí i učitelky ze základní školy v Ostravě.

„Když maminka „nejí, aby byla štíhlá" a tatínek sebou plácne do křesla k televizi s pytlíkem chipsů, tak je jasné, že dítě bude kopírovat domácí zvyklosti. Možná vám bude dítě říkat, že jí zdravě, ale za rohem se bude ládovat čokoládou a zdravý oběd nechá propadnout, protože je hnusný,“ přiblížila svoje zkušenosti pedagožka.

Podle učitelky děti nelákají racionální tyčinky z automatů, za peníze určené na svačinu si raději koupí chipsy a colu.

 „Jsou důležitější věci k řešení“

Zda bude novela vyhlášky přínosná, se učitelky neodvažují odhadovat. „Děti se už naučily na své. Jde o to, jestli „vzkříšený Fénix kantýny“ dokáže nabídnout zajímavou svačinku, anebo to bude jen o několik korun dražší nákup než z vedlejšího hypermarketu,“ říká pedagožka.

„Vyhláška sem, vyhláška tam. K tomu, aby děti zdravě jedly, musí udělat první krok rodina a pak už si děti to správné jídlo najdou. Ať už ve školním bufetu nebo vedle v obchodě. Ve škole je spousta důležitějších věcí k řešení - vybavení, pomůcky, učebnice...,“ uzavírá druhá učitelka. Také ona si přála zůstat v anonymitě.

Podívejte se na zhodnocení uplynulého roku s pamlskovou vyhláškou:

dandova ( 14. září 2018 09:16 )

To je síla. Ještě chybí zdravotní prohlídka exkrementů, jestli to někdo neporušuje. A zavést pamlskovou vyhlášku i do hospod!

willi48 ( 14. září 2018 07:50 )

Je neuvěřitelné, co my času dokážeme věnovat skutečným pitomostem. Kdysi se mi dostala do ruky brožurka o jakémsi faráři, kde jsem se dočetl o tom, jak přišel ke zpovědi prostý vesničan a faráři se m.j. zpovídal z toho jak v období půstu jedl maso. Farář ho chvíli poslouchal a pak rezolutně prohlásil " žer co máš a zpovídej hříchy". To je přesně ono, ať si, proboha, každý "žere" co má a proč mu to má někdo "osvícený" organizovat. To tato republika opravdu, páni politici, nemá co jiného k řešení.

bilakonvalinka ( 14. září 2018 07:30 )

Ano, souhlasím. Je to na rodině, co dětem dovolí a naučí.Když nejsou někteří rodiče ani schopni a ochotni dětem dělat svačiny a radši jim dají peníze ....A vůbec i výchova ! Je také na rodině !!! A ne na kantorech.

Zobrazit celou diskusi