Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Tvrdík lže,“ brání Tkáč svou J&T. Čínani trvají na „nepřátelském převzetí“ CEFC Europe

Autor: ČTK - 
18. května 2018
20:19

CEFC China považuje převzetí CEFC Group (Europe) Company a jejích aktiv v Česku skupinou J&T za nepřátelské a je připravena podniknout právní kroky. Napsala to v prohlášení, které ale z jejího webu v pátek večer zmizelo a nahradilo ho čtvrteční vyjádření J&T. Spolumajitel J&T Patrik Tkáč na twitteru uvedl, že skupina je připravena ihned přijmout od CITIC Group platbu za dluh CEFC Europe a "odevzdat klíče". Termín k zaplacení byl dnes odpoledne. J&T ale nemá žádné informace, že by jí CITIC Group dluh 450 milionů eur za CEFC Europe uhradila, řekl ČTK zdroj z firmy.

Dosavadní místopředseda CEFC Jaroslav Tvrdík ve čtvrtek pozdě večer na twitteru uvedl, že CITIC Group založila účet u ČSOB Praha a připsala na něj 475 milionů eur. „J&T byla o připravenosti firmy v pátek do 14:00, tedy v termínu stanoveném J&T, uhradit veškeré závazky CEFC China před svým rozhodnutím informována,“ napsal. J&T podle něho bezdůvodně odmítá peníze přijmout.

Podle spolumajitele J&T Patrika Tkáče ale Tvrdík lže. „Obrovské úsilí najít dohodu, ale stále bez úspěchu. Místo placení podal 40 předběžných opatření. Jsme připraveni okamžitě přijmout platbu zákonnou cestou a odevzdat klíče,“ napsal Tkáč na twitteru slovensky.

.

CEFC China podle svého prohlášení neuznává změny v představenstvu CEFC Europe, při kterých přišel Tvrdík o funkci, počítá ale se splacením závazků. Na jejím webu se večer kromě čtvrtečního vyjádření J&T objevila na úvodní stránce také výzva, že se lidé mohou v souvislosti se svým zaměstnáním nebo spoluprací se CEFC obracet na nové členy představenstva Dušana Palcra a Petera Kubíka. J&T ve čtvrtek uvedla, že ke změnám přistoupila i proto, že získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, jimiž chtěla bránit věřitelům ve výkonu akcionářských práv.

Podle čtvrtečního prohlášení JTPI věřitelé se zástupci CITIC jednali, ale řešení nenalezli, a JTPI navíc získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, kterými chtěla bránit věřitelům ve výkonu akcionářských práv. J&T proto obměnila představenstvo CEFC Europe a uvedla, že chystá finanční a právní audit. Nadále je ale připravena jednat se společností CITIC, kterou považuje za důvěryhodného a transparentního partnera.

Čínská CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovu Slavii i stadion v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality. Za dluhy ručí CEFC mimo jiné budovou bývalé Živnobanky v centru Prahy, administrativním komplexem Florentinum nebo fotbalovou Slavií.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

havran2 ( 18. května 2018 21:18 )

Tvrdík, už měl jít dávno do tepláků ! ! !

barracuda.sro ( 18. května 2018 20:50 )

Jardo , dodnes nedokážu pochopit ,že jsi se tam tak dlouho udržel. Na PIJAVICE se většinou přijde hned !!Ale na druhou stranu, Kriminál Ti prospěje !!!!

liberations ( 18. května 2018 20:21 )

 Tvrdik nebo-li ferda mravenec prace vseho druha,kazda firma planovane zkrachuje a brouk pytlik Tvrdik a spol.maji zase plne bankovni konto.Chces se mit jak Tvrdik pardon jak prace v zite tak musis byt velka svine.

SebastianP ( 18. května 2018 17:06 )

Pane prezidente, vy to nevidíte,? vy nás zachráníte....? Jarek Nohavica Proč. Proč má na sebe nabalená samá hovada, proč.

vagen ( 18. května 2018 15:59 )

Bezpaterni socansky kmotr J.Tvrdik zase neco po..........

Zobrazit celou diskusi