Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Je vaše dítě často nemocné? Jeho imunitu snižují i domácí hádky nebo přepínání

Autor: Zuzana Zelenková - 
3. prosince 2017
20:06

Stres neškodí jen dospělým, ale hlavně dětem. Dlouhodobé stresování, ať už ve škole, nebo doma může vést k tomu, že bude mít dítě oslabenou imunitu. Projevy jsou potom třeba rozpraskané koutky, časté infekce, nebo nadměrná únava. Dětem škodí vysoké nasazení, ale i hádky rodičů. V případě rozvodů jsou mnohdy dopady na děti ještě fatálnější, podle expertky jdou i cestou sebepoškozování.

„Existuje vzájemné propojení mezi psychickými procesy organismu a jeho nervovým, hormonálním a imunitním systémem. Stresorem může být psychická i fyzická zátěž, a pokud je organismus pod nadvládou stresu dlouhodobě nebo je stresor příliš silný, podepíše se negativně na dětské duši i na zdraví dítěte,“ vysvětlil celostní lékař Bohumil Ždichynec.

To podporuje i psycholožka Ludmila Mrkvicová. Z psychologického hlediska je podle odbornice naprosto nepochybné, že stres obecně snižuje imunitu. Ve chvíli, kdy se dítě dostane do zátěžové situace, což je zejména rozvod rodičů, rozpad rodiny.

Dětská imunita je křehká, je potřeba mít na paměti, že by se děti neměly vystavovat nadměrnému stresu. Dětská imunita je křehká, je potřeba mít na paměti, že by se děti neměly vystavovat nadměrnému stresu. | archiv/Profimedia

Dítě je nemocné, můžeš za to ty

Rodiče potom mohou z častých onemocnění vinit jeden druhého. Vyčítají si, že ten druhý dítě třeba špatně obléká. Ve skutečnosti je dítě jen obětí stresu, který mu mohli připravit právě oni.

Na vlastní kůži to prožila Barbora (28). „Vím z vyprávění, že jsem jako malá chodila vždycky 14 dní do školky a 14 dní byla doma. To bylo v době, kdy se rodiče několik let hádali a rozcházeli. Myslím, že dodnes nemám nejlepší imunitu, ale to je už asi jen můj dojem.

„Děti to mají daleko těžší než dospělí. My se můžeme rozvést, přestěhovat, změnit zaměstnán, nebo dokonce změnit pohlaví. Zatímco dítě je závislé na dospělých osobách a hlavně na těch nejbližších,“ popsala pro Blesk.cz Mrkvicová.

Problém může podle psycholožky nastat i ve chvíli, kdy rodiče na své potomky kladou například nepřiměřené nároky a plní si jeho prostřednictvím něco, co sami nedokázali. Tím ovšem nerespektují individuální potřeby dítěte.

Podle Ždichynce je prokázáno, že děti, které trpí chronickým stresem častěji onemocní virovými infekcemi a hůř se z nich dostávají. Stres se spolupodílí pravděpodobně i na onemocnění známém jako chronický únavový syndrom, za kterým může stát selhání schopnosti organismu vyrovnat se správně s viry.

Rozvod, ale i šikana

„Stres v rodině, který mohou způsobovat konflikty mezi rodiči nebo nedostatek času na komunikaci s dítětem, způsobuje u dítěte aktivaci sympatického nervového systému. Sympatický nervový systém aktivuje systém hormonální a takovéto zatížení odčerpává energii dítěte a prostředky pro růst z jiných míst těla, kde jsou potřebné mnohem více,“ dodal Ždichynec.

Podle psycholožky mezi problémy, které ovlivní stres a tím i imunitu dětí, patří také šikana. Ve svých důsledcích ale může vést i k sebepoškozování, dítě má únikové tendence, nechce chodit do školy, nechce o tom mluvit, cítí se špatně. „Je potřeba, aby dospělí byli pořád vnímaví k tomu, co se v těch kolektivech jde. Není to vůbec neobvyklá věc,“ vysvětlila psycholožka.

Podle lékaře pomůže předcházet vyčerpání a zvýšit odolnost vůči stresu dostatek vitamínu vitamínů a minerálů, nejdůležitější je pak vitamin C. Při zvýšené zátěží je třeba mít na paměti, že dochází k jeho rychlejší spotřebě. Nedostatek se projeví také snížením obranyschopnosti organismu.

Rodiče by ale především měli dbát na to, aby jejich děti vyrůstaly v harmonickém prostředí. Dospělí by také měli mít podle expertů zájem o školní a mimoškolní aktivity a o to, jestli tam jeho dětem někdo neubližuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi