Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nemocnice nemusí platit rodině oběti heparinového vraha. Žádala 8,8 milionu

Autor: ČTK, var - 
11. října 2017
19:09

Nemocnice Havlíčkův Brod nemusí platit odškodné 8,8 milionu korun rodině jedné z obětí heparinového vraha Petra Zelenky. Verdikt hradeckého krajského soudu potvrdil v úterý odvolací Vrchní soud v Praze, uvedla ve středu Česká televize na základě vyjádření soudu. Podle pozůstalých nemocnice pochybila v léčbě i prevenci, ale podle rozsudku se nemocnice žádné chyby nedopustila.

Nemocnice podle žaloby postupovala chybně při zjišťování náhlých úmrtí pacientů a měla nastavit opatření, která by dalším úmrtím zabránila. Podle pozůstalých také po útoku Zelenky nenasadila pacientovi léčbu snižující hladinu heparinu. Podle loňského verdiktu Krajského soudu v Hradci Králové se ale nemocnice nedopustila ničeho protiprávního ani nezanedbala prevenci.

Zprošťující rozsudek nyní potvrdil také odvolací soud. Televizi to sdělila pracovnice trestního úseku Vrchního soudu v Praze Zuzana Micová.

Zelenka jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům tím zředil krev, někteří následně vykrváceli. Trestní soud Zelenkovi prokázal, že zavraždil sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil, a odsoudil ho za to na doživotí.

284674:full:true:true

zednik ( 12. října 2017 00:28 )

Super Na ARU vykrvácí sedm lidí a nemocnice nic nezanedbala. Lze jen doufat, že vyjímečně tihle lékaři pochopili finesy počítače a nedělá jim jeho ovládání problémy. Když už té medicíně moc nedají. Na druhou stranu máme další odborníky na medicínu, kteří kolabují, když mají vzít myš počítačovou do ruky

Zobrazit celou diskusi