Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko má nedostatek letišť. Armáda objíždí zemi a hledá další pro případ nouze

Autor: Mii - 
1. září 2017
12:00

Závažný problém související s obranyschopností země odhalil Generální štáb Armády České republiky. Pokud by v Česku vypukl válečný konflikt nebo přišla živelná katastrofa, armáda nemá dostatek funkčních vojenských letišť. V současnosti jsou k dispozici čtyři plus dva dálniční úseky, které se dají použít jako přistávací plochy. Za socialismu jich přitom bylo šestnáct. Armáda se tak poohlíží po nových, informuje páteční deník Právo.

Nejen že bylo za socialismu využívaných šestnáct vojenských letišť, armáda měla k dispozici ještě desítky záložních. Uplynulo ale několik let a zbyly jen čtyři – v Čáslavi, Náměšti, Praze-Kbelích a v Pardubicích. Vedle toho se dají pro přistávání letadel využít dva úseky dálnice D1 u Vyškova a Měřína u Jihlavy.

To ale se zhoršující se bezpečnostní situací ve světě není dostačující. A nemusí ani přijít válka – stačí, aby Česko postihla závažná živelná katastrofa, a nedostatek vojenských letišť se rovněž projeví. Vojáci tak začali na jaře letošního roku objíždět bývalá vojenská nebo soukromá letiště a zjišťují, jak by se v případě krize dala využít.

Podle informací Práva se armáda snaží získat jedno letiště v každém kraji. Ideální stav by tak byl čtrnáct přistávacích ploch, které budou schopné bez větší přípravy přijímat letadla. Potvrdilo to i ministerstvo obrany a dodalo, že plán je zatím utajený. „Koncepce řešící stav a rozvoj letištní sítě v ČR se připravuje, jedná se o režimový dokument, který bude předložen Bezpečnostní radě státu a poté vládě. Z těchto důvodu nebudeme detaily zveřejňovat,“ řekl deníku mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Jakmile vláda koncepci odsouhlasí, vyhlédnutá letiště budou zařazena mezi „objekty důležité pro ochranu státu“, což znamená, že dostanou speciální právní ochranu. Ta se projeví ve chvíli, pokud by chtěl majitel objektu plochu prodat – musel by k tomu získat souhlas ministerstva obrany. V případě jakéhokoli ohrožení by se objekt také dostal pod ochranu vojáků. V neposlední řadě koncepce počítá s výcvikem jednotek pro obsluhu letišť.

Poslanec: Opuštění letiště? Chyba

Celkem by aktualizace sítě vojenských letišť měla přijít na sto milionů korun. A už jsou i první vyhlédnutá – například bývalé vojenské letiště v Plzni-Líních. „Mluvil jsem s nimi o tomto záměru. Pro mě jsou to dobré zprávy, protože vojáci kromě bezpečí a pomoci v nouzi přinášejí regionu větší zaměstnanost a rozvoj,“ řekl Právu hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard. Plzeňské letiště v současnosti spravuje soukromá firma.

Armáda také uvažuje o nepoužívaných vojenských letištích Bechyně, Hradčany u Mimoně, Kámen u Pacova nebo Planá u Českých Budějovic a několika soukromých letištích v Havlíčkově Brodě, Jihlavě a Kunovicích. První dvě jmenované spravují aerokluby.

Návrat do ještě nedávno používaného objektu plánuje armáda v Bochoři u Přerova. Ze zdejší plochy létala s vrtulníky, ale přestěhovala je do Náměště nad Oslavou. „Byla to chyba, že se třeba z letiště v Přerově vojáci odstěhovali. Už kvůli navyšování rozpočtu a zvyšování počtu vojáků bude potřeba více letišť,“ sdělil Právu člen branného výboru Sněmovny Antonín Seďa (ČSSD).

aIIahakbar ( 1. září 2017 18:54 )

Letiště Žatec nebylo největší.

hufnagll ( 1. září 2017 13:37 )

A pro těch pár letadýlek Jas 39-Gripen která jsou stejně pořád mimo republiku máme letišť dost.Casa stejně jen převáží koně do Mongolska tak k čemu další letiště

hufnagll ( 1. září 2017 13:31 )

Největší vojenské letiště Žatec nechal krátký gatě zlikvidovat.Jeho zbytky si můžete prohlednout při návštěvě Tranglu.Po levé straně směrem na Žatec jsou hromady rozdrceného betonu v polích ještě stojí dvě torza stožárů přibližovacích reflektorů.Bývalé letiště má rozlohu asi 360 hektarů a je zčásti zaplněno nájemci.Byl jsem tam těsně po tom kdy odešla armáda a než tam začali řádit šmejdi a zloději kovů bylo letiště OK.Ten kdo se přičinil o jeho likvidaci by měl sedět na Borech.

rockyshowman ( 1. září 2017 12:53 )

Když nechali zlikvidovat největší a nejlépe zajištěné vojenské letiště Žatec, následně pak Mošnov, Planou u Č.Budějic a vyměnili kvalitní letadla za herky, pak se nedivme, že letectvo je ve srabu. Pronajatá letadla, bez zázemí nemohou vůbec zajistit bezpečnost obyvytel naší země. Jistý generál ve výslužbě v parlamentních listech uvedl skutečný stav naší armády. Z toho velká část působí v zahraničí. Myslím si, že kvalitní domobrana a národní hrdost jaká je ve Švýcarsku by zcela částečně ochránila naší zemi od případného vetřelce. A ten kdo to vymyslel s těma myslivcema to byla chytrá duše. Divočáci se smějí.

deep_ass_flsting ( 1. září 2017 12:20 )

Když nechali havlističtí pravdoláskaři všechno zrušit, tak se nedivte.

Zobrazit celou diskusi