Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bitcoin se rozštěpil: Ostrouhají kvůli tomu fanoušci kryptoměny?

Bitcoin se ve čtvrtek rozdělil na dvě měny
Bitcoin se ve čtvrtek rozdělil na dvě měny  (Autor: ČTK)
Autor: mah - 
3. srpna 2017
06:02

V úterý došlo k rozdělení nejznámější kryptoměny. Vznikl tak nový klon bitcoinu se jménem bitcoin cash. O tom, co vlastně znamená rozdělení digitální měny a jaký dopad to může mít na uživatele bitcoinu, to pro Blesk.cz okomentoval Radim Kozub z Paralelní Polis, kde si za kryptoměnu koupíte třeba kávu. Podle něj jde o přirozený vývoj. Bitcoin se nového klonu bát nemusí, stále si drží mezi virtuálními měnami přední postavení, co se týká technologie. Bát se nemusí ani majitelé bitcoinových účtů.

Jak byste popsal bitcoin?

Bitcoin je virtuální měna. Její podstata je, že je nezávislá na jakékoli státní, nebo jiné podobné autoritě. Je decentralizovaná, není vydávána nějakým konkrétním orgánem.

Jak bitcoin vzniká?

Způsobu, jakým vzniká, se říká těžba. To je výpočetní operace, kterou provádí těžaři. To jsou lidé provozující počítače, na kterých běží speciální program. Ten počítá poměrně složitou výpočetní úlohu. Ten, kdo dojde k určitému výsledku jako první, vytěží takzvaný blok a tím vznikají nové bitcoiny.

Jak probíhají platby v digitální měně?

Platí se prostřednictvím softwaru. Nejčastěji se používají bitcoin peněženky. Ty obsahují takzvaný privátní kód. Ten vám umožňuje v síti nakládat s bitcoiny. Když aplikací něco zaplatíte, peněženka ho odešle do takzvaného uzlu. Následně proběhne potvrzování. To spočívá v tom, že se kontroluje, zda jste bitcoin nabyl vytěžením, nebo jinou transakcí.

Z bitcoinu se ve světě stává populární investice, jak ho vnímají Češi?

Praha je v použití bitcoinu světově unikátní. Platíme za evropské centrum kryptoměn, i celé technologie a komunity, která se jí snaží rozvíjet. Sídlí tady firmy, které jsou aktivními stakeholdery. Jsou to společnosti jako SatoshiLabs, která vyvinula unikátní hardwarovou bitcoin peněženku, nebo třeba General Bytes, která vyrábí bitcoinové automaty.

Druhá věc je, že v Praze je povědomí o bitcoinu opravdu unikátní. Jednak je to díky pozadí a projektům jako je Paralelní Polis, za kterou stojí skupina Ztohoven, která kromě umělců spojuje i lidi z technologické a hackerské scény, kteří pomáhají tyto myšlenky rozvíjet. Například v Americe je to velká investiční záležitost, tou začíná být bitcoin i v Česku. Je tady ale daleko více lidí, kteří se zabývají ideovým rozměrem bitcoinu, jako nezávislé měny, se kterou si stát nemůže hýbat, jak se mu zachce.

V úterý došlo k rozdělení bitcoinu na dvě samostatné měny, co k tomu vedlo?

Je to dáno tím, jak kryptoměny fungují. Je to decentralizovaný systém, ve kterém jsou různí účastníci. Základními typy účastníků jsou těžaři, provozovatelé uzlů, uživatelé bitcoinu a poskytovatelé softwaru.

Za rozdělením bitcoinu pak stojí právě těžaři. Část z nich se rozhodla, že začnou těžit jinak definované bitcoiny. V tomhle případě se tak rozhodla malá část těžařů, která nesouhlasila s úpravou bitcoinu, na které se shodla drtivá většina účastníků bitcoinové sítě.

O jakou úpravu se jedná?

Jde o takzvaný systém SegWit, který má umožnit vytváření takzvaných paralelních transakčních sítí, které by měly odlehčit hlavním transakčním uzlům a zvýšit tak množství transakcí, které bitcoinová síť zvládne vyřídit.

Když říkáte, že určitá skupina lidí začne těžit jinak definovanou měnu, znamená to, že se s ní začíná od nuly?

Ne, když se jedna měna odštěpí od druhé, tak se naváže na to, co bylo vytěženo do okamžiku toho rozdělení. V tomto případě to znamená, že se určí doba, kdy dojde k rozdělení a podle vy potom dostanete stejné množství nové měny, jaké jste měl původních bitcoinů, ty vám zůstanou také.

Takže lidé, kteří včera nějaké bitcoiny měli, dnes navíc mají stejný počet nových bitcoin cash?

Ano, pokud to podporuje vaše peněženka, můžete si zažádat o připsání nových bitcoin cash. Rozdílné to mohlo být v případě, že jste měl své bitcoiny uložené na burze. Ne každá totiž nové řešení podpořila, v takovém případě jste novou měnu dostat nemusel.

Budou lidé, kteří těží vlastní bitcoiny automaticky dostávat i nové bitcoin cash?

Ne, ode dneška se těží nové bloky bitcashe a ti, co je těží, už nebudou dostávat klasické bitcoiny a ti, co nadále těží bitcoin, už za ně nebudou dostávat další bitcashe. Už jsou to dva samostatné řetězce.

Jaký dopad má rozdělení na bitcoin a jeho kurz?

Aktuálně moc ne, kurz se stále drží na podobných hodnotách. Ten vliv bude spíš střednědobý až dlouhodobý a bude spočívat v tom, že teoreticky by nové řešení, se kterým přišli těžaři, kteří spustili bitcoin cash, mohlo ohrozit samotný bitcoin.

Jak by ho to mohlo ohrozit?

Bitcoin by to mohlo ohrozit v jeho uživatelnosti. Tím, že by se nová měna ukázala jako technologicky a ekonomicky lepší řešení, potom by rozštěpení vliv mít mohlo.

Nicméně bitcoin cash je produkt velmi úzké skupiny lidí z hlediska výpočetního výkonu i ekonomické síly. Podle mě je to tedy málo pravděpodobné. Ve stávající situaci se ale zdá, že lepším systémem zůstane původní bitcoin.

Jak se určí směnný kurz nové měny, je nějakým způsobem odvozený od ceny původního bitcoinu?

Ne, ten se určil čistě tržně. Od včerejška burzy začaly umožňovat obchodování s novým bitcoinem cash a jeho stávající kurz se odvíjí čistě od obchodu na jednotlivých burzách. V současnosti je cena nového bitcoinu mezi 0,1-0,15 toho původního.

Může se rozdělení zopakovat i v budoucnu?

Určitě. Je to určitá vlastnost všech kryptoměn. V těchto decentralizovaných systémech musí panovat určitá shoda, a když se jí nedosáhne, tak se část, která se se zbytkem neshodne, může vydat vlastní cestou a začít vytvářet vlastní systém. Takový vývoj je u těchto měn vlastně žádoucí.

Více o rozdělení bitcoinu čtěte ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

indie ( 3. srpna 2017 23:21 )

Koupit bitcoin už není složité jako to bývalo - dnes už jsou na to e-shopy, kde stačí naklikat kolik ho chci a tradá, do hodiny je zajímavá investice doma - viz www.ccshop.cz

Zobrazit celou diskusi