Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hodnota bitcoinu se blíží 100 tisíci korun, překonala další laťku

Autor: ČTK - 
13. srpna 2017
17:35

Hodnota digitální měny bitcoin poprvé překročila hranici 4000 dolarů a během neděle vystoupila až na 4225,40 dolaru (93 515 korun). K růstu kurzu nyní přispívá zejména vysoká poptávka z Japonska. S odvoláním na server CoinDesk, který se zaměřuje na zpravodajství o digitálních měnách, to uvedla televize CNBC. Od začátku roku hodnota bitcoinu stoupla už na čtyřnásobek a od začátku srpna zhruba o 40 procent.

Hodnota bitcoinů v oběhu se nyní pohybuje kolem 64 miliard doralů (1,4 bilionu korun).

Zájem o bitcoiny vzrostl za poslední týden, kdy stouply také ceny zlata, zatímco kurzy akcií a dluhopisů klesaly. Investoři se uchýlili převážně k bezpečným investicím a k alternativním aktivům kvůli nervozitě kolem Severní Koreje. Ta hrozí Spojeným státům, že zaútočí na jejich tichomořský ostrov Guam.

Kromě geopolitického napětí bitcoinu pomáhá i to, že se investoři k této měně vrátili po jejím rozdělení z 1. srpna. Když bitcoin úspěšně přečkal své rozdělení na bitcoin a bitcoin cash, zvýšil se zájem o bitcoin zvláště mezi institucionálními investory, upozorňují analytici.

Hodnota oddělené měny bitcoin cash naopak zaostává. Podle organizace CoinMarketCap se téměř nemění a pohybuje se kolem 323 dolarů. Další z větších digitálních měn ethereum naopak vzrostla na 315 dolarů.

Měna se zřejmě rozdělí v listopadu

Americká investiční banka Goldman Sachs ale tento týden varovala, že budoucnost bitcoinu je stále nejistá. Měna by se mohla znovu rozdělit letos v listopadu, kdy bude realizována druhá fáze velké aktualizace. Někteří odborníci poznamenávají, že vzhledem k prudkému růstu kurzu této kryptoměny by nebylo překvapením, kdyby zažila výrazný pokles.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády nebo centrální banky.

Jak nakupovat a prodávat Bitcoin? Čtěte zde >>>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi