První tuzemské jahody začaly dozrávat koncem května, do té doby byly v obchodech pouze ty z dovozu. A jahodová sezona stále ještě neskončila, trvá až do července. Jenže někteří prodejci nás mohou chtít klamat a označí dovezené plody českým původem. Jak tedy poznáme, že jsou jahody opravdu z České republiky?
Jahody české, nebo z dovozu? Nenechte se napálit. Ovocnář radí, jak je poznat
1.Jahody z dovozu vydávané za české
Po kvalitních českých jahodách je v sezoně velká poptávka. Pěstitelů je u nás ale málo, protože je tato práce poměrně riziková a náročná. I proto se k nám dováží větší množství jahod, než by zákazníci uvítali.
„Kvůli dlouhému a nevhodnému skladování a předčasné sklizni mají totiž horší kvalitu i chuť. Navíc někteří prodejci zneužívají velkou poptávku po tomto oblíbeném ovoci a označují dovezené jahody jako české,“ upozorňuje šéf Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
Nicméně přesto máme určitou šanci tento klam prokouknout.
2.Jak mají vypadat kvalitní jahody?
Na první pohled jsou tuzemské jahody čerstvé, lesklé, bez otlaků a povadlých kališních lístků. České jahody bývají obvykle menší než jahody dovozové. Vždy jsou prodávány ve vhodném, čistém, pevném a nepoužitém obalu.
Jak v Česku probíhá samosběr jahod? Podívejte se:
Video Na samosběr jahod do brněnské Líšně vyrazily tento týden tisíce zájemců. Každý si natrhá do nádoby a za chvíli jede zase domů.Video se připravuje ...3.Rozhodující je i chuť a vůně
4.Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“
Jahody jsou sezonní ovoce. Sklizeň trvá od konce května do poloviny července. Nejchutnější plody jsou právě v tomto období. Jedná se o tzv. jahody jednouplodící nebo také červnové.
„Sezona těchto jahod trvá 3 až 8 týdnů v závislosti na počasí, skladbě odrůd a pěstební technologii. Sklizeň v plné konzumní zralosti je zárukou nejlepší chuti, intenzivní vůně a šťavnatých plodů s vysokým obsahem cukru. Takto sklizené jahody se nedají skladovat, musí se zkonzumovat do zhruba 24 hodin,“ upřesňuje Milan Hanč z Jahodáren Vraňany pro portál Akademie kvality.
Mimo sezonu se pěstují tzv. stáleplodící, ale ty nedosahují takových chuťových hodnot jako tzv. jednouplodící.
5.Pomůže vám „jahodová mapa“
Pokud chcete mít opravdu jistotu, odkud jahody pocházejí, navštivte webové stránky ministerstva zemědělství. Najdete tam přehledné informace o tom, kde aktuálně probíhají po celé České republice samosběry jahod.
6.Původ, pěstitel a odrůda
Regionální produkce od místních pěstitelů zaručuje čerstvost a kvalitu. Je tedy možné hledat místní pěstitele, kteří nabízí jahody v několika kvalitách již natrhané nebo samosběr.
„Zákazník by měl sledovat, od koho si jahody kupuje a odkud pocházejí. Prodejce má povinnost u zboží uvádět původ, pěstitele a také odrůdu. V zásadě platí nekupovat je od anonymního prodejce s pouhým označením ‚jahody‘,“ dodává Ludvík.
Ještě jsem neviděl stánkaře co by měl vyznačený původ, pěstitele a odrůdu. Asi chodím jinudy než čoika.