Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jahodová mánie v Česku: Tisíce lidí vyrážejí na samosběr, farmáře děsí EET

Autor: zzu - 
12. června 2017
19:13

Neuvěřitelný nával na poli, ale techno party ani festival to není! I tak může vypadat samosběr jahod. Redaktorka Blesk.cz se na něj vydala v sobotu do středočeských Vraňan. Jen mezi sedmou a devátou ranní na místo dorazilo pět tisícovek lidí. Z čeho mají farmáři strach a jaký byl samosběr na vlastní kůži? 

Do jahodárny přijíždím v sobotu, v půl deváté dopoledne. Otevírají tady v sedm, a tak mám dojem, že jsem dorazila docela brzo. Chyba lávky. Už při příjezdu stojím v koloně aut, kterou řídí zaměstnanec jahodárny. Chvíli to vypadá, že se sem sjela celá Praha. Obě parkoviště praskají ve švech. Jsem tady „asi tak akorát“ – v devět hodin totiž uzavírají samosběr.

Nejdříve je potřeba zvážit nádobu, do které budu sbírat jahody. Na to je tady také fronta, ale nevadí. A hurá na pole, které se hemží návštěvníky. Tady dostávám pokyn, kterou brázdu můžu obsadit. Tříkilový košíček mám natrhaný během chvíle. Na poli nejsem déle než dvacet minut. Teď už jen zvážit a zaplatit.

Samosběr jahod v Líšni

Video  Na samosběr jahod do brněnské Líšně vyrazily tento týden tisíce zájemců. Každý si natrhá do nádoby a za chvíli jede zase domů.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Fronta na vážení a platbu jahod je nepoměrně delší než ta na prvotní zvážení košíku. Stojím tady rovnou hodinu. Všichni klidně stojí a čekají, až přijdou na řadu. Jsou srozuměni s tím, že je hezky, a tak se na nával připravili. Poponášejí svoje nádoby se spoustou kil jahod a sem tam nenápadně ujídají sladké plody.

Na začátku sklizně chodí víc lidí

Ve Vraňanech nezaznamenávají, že by chodilo na samosběry víc lidí než v minulých letech. Návštěvnost se prý drží. Prvních 10–14 dní jsou velké návaly a potom to klesne. Počet lidí je závislý na počasí a nikdy se nedá předem odhadnout, kolik lidí přijde. „Pokud je hezky a příjemná teplota, tak přijede hodně lidí, pokud prší, tak nepřijede nikdo, byť je víkend. Letos je hezky, takže zákazníků jezdí na první samosběry víc, ale po 10–14 dnech to bude mít zase velký útlum,“ uvedl majitel Jahodárny Vraňany Milan Hanč.

V neděli ve Vraňanech zavřela jahodárna brány už v devět dopoledne. V neděli ve Vraňanech zavřela jahodárna brány už v devět dopoledne. | Zuzana Zelenková

Podle Hanče je navíc samosběr hodně podporovaný médii. Přijdou tak lidé, kteří by za normálních okolností sbírat nešli. Ti se potom diví, kam přišli a že je sbírání a následné zpracování stojí spoustu času i sil. „Spousta zákazníků přijede a vůbec neví, o co jde. Je to takový hit, někteří z nich potom řeknou, že už nikdy víc na takovou akci nepůjdou, ale že to bylo krásné. Je to fyzicky náročné, je to něco jiného, než co čekali,“ vysvětlil Hanč.

Ale jahody nejsou jediným důvodem, proč lidé na tyto farmy jezdí. Je to také pobyt v příjemné krajině, lidi poslouchají, jak zpívají ptáci, a pozorují dění v přírodě. Podle Michala, který přišel v sobotu také sklízet, to má ale i další plus. „Myslím, že to bude mít čím dál větší oblibu. Lidé nemají moc příležitostí, jak se sejít a povídat si, čemuž přispěl i zákaz kouření a EET, takže se do hospody už lidem moc chtít nebude. Zato tohle je takové příjemné místo, kde se sejít,“ myslí si Michal.

Přivítají i šest tisíc lidí denně, ti odnesou 8–10 tun ovoce

Na jahodovou farmu do Vraňan proudí davy lidí. „Každý den přijde orientačně 5–6 tisíc zákazníků. My jen nevíme, jestli dorazí najednou, nebo se budou trousit celý den. Někdy je jich tady 5 tisíc a všichni říkají, že je to pohoda, nikde se nečeká a podobně, jindy přijdou najednou a udělají se nám fronty. Třeba tuto sobotu jich přijelo 5 tisíc do devíti hodin. Zákazníci denně nasbírají 8–10 tun ovoce. Lidé si často stěžují i na velikost jahod, pravé české jahody mají 2–3 centimetry, v pozdním sběru potom kolem jednoho centimetru, ty velké, které se dají koupit v řetězcích, jsou ze Španělska nebo z Egypta.  

Oproti tomu v dalším známém zahradnictví v Kunraticích zatím nesklízejí. „Letos je to úplná mánie samosběru, my je ještě nemáme. Jahody nám hodně pomrzly, hlavně pak ty ranější odrůdy, takže se samosběry počítáme od neděle nejdřív. Lidé nám volají a ptají se na samosběry, je to i padesát telefonátů denně,“ uvedla Jana Jakoubková z jahodárny v Kunraticích.

V neděli ve Vraňanech zavřela jahodárna brány už v devět dopoledne. V neděli ve Vraňanech zavřela jahodárna brány už v devět dopoledne. | Zuzana Zelenková

„Bojíme se příštího roku a EET“

Ale pozor, na první samosběr je potřeba dorazit hlavně včas. Začíná se už v sedm hodin ráno a bývá to boj. „Na první samosběr se vyplatí přijít opravdu v 7,  protože se všichni ptají, čekají a pak vyrazí na ten první. Na další už chodí méně lidí. Ale nese to riziko, že spadnou kroupy nebo přijde sucho, takže ten první je sázka na jistotu, ale je to trošku bitva,“ popsala Jakoubková.

Velkým otazníkem je u samosběru EET, pro jahodárny má platit od příštího roku. Nikdo si zatím nedokáže představit elektronickou pokladnu a připojení k internetu uprostřed pole. „Bojím se příštího roku, kdy pro nás začne platit EET. Budou určitě narůstat fronty. My si moc neumíme představit, že kvůli pěti samosběrům budeme mít elektronické pokladny a budeme mít na poli nějaké připojení. Ve stánku je to pochopitelné,“ dodala Jakoubková.

Podle farmářů je samosběr pro lidi jistota v tom, že si koupí opravdu české jahody. U nejrůznějších stánků prý nemusí mít jistotu. Českou jahodu prý od té dovozové pouhým okem nerozezná pomalu ani odborník.

PETR_50 ( 12. června 2017 20:02 )

Nevím proč by měla farmáře děsit EET? Zbytečné obavy, pokud za nimi není snížení osobního zisku,když v minulosti NIC státu ze sklizně neplatili!!! Beztak vydělají statisíce!!!

Zobrazit celou diskusi