Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Gabčíka in memoriam povýšili: Po atentátu na Heydricha je generálmajorem

Autor: ČTK, pet - 
26. května 2017
13:15

Slovenský prezident Andrej Kiska v pátek povýšil na generálmajora in memoriam odbojáře Jozefa Gabčíka, který se v roce 1942 podílel na atentátu na zastupujícího říšského protektora a jednoho ze spolutvůrců holokaustu Reinharda Heydricha.

V celém průběhu druhé světové války jedinečná operace Anthropoid a v rámci ní úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora měla ve skutečnosti závažné geopolitické důsledky a i konkrétní výsledky. Rozhodoval se (Gabčík) správně a při rozhodování musel bojovat proti nejsilnějšímu z lidských instinktů – přežít,“ řekl na slavnostním ceremoniálu slovenský prezident. Dodal, že jméno Gabčíka je neodmyslitelnou součástí národních, vojenských a politických dějin Slovenska.

Rodáka ze slovenské vesnice Poluvsie Gabčíka povýšil Kiska u příležitosti 75. výročí operace Anthropoid, během které Gabčík spolu s Janem Kubišem zaútočili na Heydricha. Říšského protektora se jim podařilo těžce zranit a Heydrich na následky poranění o několik dnů později v nemocnici zemřel.

VIDEO: Pražské pamětní desky obětí heydrichiády

Vojáci se pak s dalšími parašutisty ukrývali v jednom z pražských kostelů, který přepadlo gestapo. Gabčík spáchal v bezvýchodné situaci sebevraždu, těžce zraněný Kubiš vykrvácel v lazaretu.

Dekret o povýšení převzala od Kisky praneteř Gabčíka Katarína Tomčíková. Generálmajor je na Slovensku třetí nejvyšší vojenská hodnost. Kiska již předloni Gabčíka jmenoval brigádním generálem in memoriam, tedy do nejnižší ze čtyř generálských hodností.

cid2000 ( 5. června 2017 12:06 )

Bohužel, toto asi nikdo nikdy nerozhodne zda atentát se měl udělat ANO nebo NE.Ten masakr lidí co přišlo následně mohlo během války ještě udělat dost dobré práce pro odboj zde v Československu.Odneslo to spousty žen a dětí hrozným způsobem, že to jen vidět na vlastní oči by člověk musel do blázince!!!Chápu zase, že exilová vláda v Anglii potřebovala udělat velký čin aby dokázala spojencům naše odhodlání.Je to opravdu těžko rozhřešitelné zda to bylo dobře nebo ne.Jinak uvažuje člověk vzdálený tomuto masakru,popravám,vraždění gestapa,SS-jednotek atd.,.prostě člověk, který tohle nezažil osobně nemůže soudit nikoho.Popraveno,zavražděno skoro na 3 tisíce lidí kvůli jednomu esesáku? Měřítko 1:3000.Je to adekvátní poměr ztrát?Kdyby alespoň těch 3-tisíce lidí dostalo možnost padnout v boji se samopalem, granátem v ruce je něco jiného, ale nechat se povraždit bezbraně s dětma jako ovce na jatkách pro něčí rozkaz z teplého Londýna za kanálem je OK?Tohle opravdu nemůže nikdo 100% rozhřešit jednou pro vždy.A ty nyní křičící udatné modré válečníky bych chtěl vidět co by dělali mít někoho z rodiny v Pečkově paláci pod gelotinou nebo v Kobylísých u zdi před popravčí četou nebo děti z plynované v autech!!!A pak by jim někdo z dnešní doby kvákal, že to je docela malo vykoupená ztráta za smrt jednoho SS-nácka!Zde v České republice se vždy najdou vládní politici zrádci, kteří pochlebují náckovskému Landsmančaftu!!Je to smutné chování a postoj vůči zavražděným bezbranným občanům ČSR nacistickým Německem!!!Aná.l.ní řitní chování současných vládních politiku by zasloužilo potrestání alespoň rákoskou!!!Občana takové zrádné chování neskutečně štve!!navíc v dnešní době opět rozhoduje co můžeme nebo nemůžeme a musíme je poslouchat!!Sobotka se klaní před merkelovou ještě dříve než musí!!Německo rozhoduje v EU jaké nové obyvatelstvo z Afriky a Arábie na našem území máme příjmout v předklonu dobrovolně jako ovce bez debat!!Jedině co mohu udělat jako občan dnešního banánystánu ČR, je zavzpomínat

kukuku ( 26. května 2017 13:25 )

To má Gabčík stejnou hodnost jako ta výkonná personalistka jmenovaná Stropnickým ? Stejné hodnosti se dá dosáhnout na různých bojištích.

Zobrazit celou diskusi