Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejslavnější kardiochirurg Česka: Pirk končí! Zachránil i Gotta

Autor: K. Beránková - 
2. května 2017
17:31

Hvězda české kardiochirurgie Jan Pirk (69) odchází z pozice přednosty Kliniky kardiovaskulární chirurgie v IKEM. Operovat ale bude dál.

Proč se rozhodl skončit v prestižní funkci? „Vnímám to jako přirozený vývoj. Moji žáci už »dorostli« a můžou po mně práci převzít,“ vysvětluje profesor Jan Pirk. K jeho povinnostem ve funkci patřilo třeba dohlížení na rozpočty klinik, přístrojové vybavení i personální obsazení. „Funkci jsem zastával 26 let, teď se těším, že budu mít čas na odbornou literaturu a na rodinu. Manželka se pochopitelně těší hlavně na to druhé,“ usmívá se profesor Pirk.

Na místo nastupuje Pirkův žák docent Ivan Netuka (44). „Převzít řízení kliniky pro mě znamená především velkou zodpovědnost vzhledem k výsledkům, kterých pan profesor dosáhl. Jsem nesmírně rád, že zůstává plně aktivní, abychom mohli nadále čerpat z jeho odborných zkušeností,“ uvedl.

„Operovat plánuji ve stejné míře jako dosud,“ říká Jan Pirk, který zvládne okolo 220 operací ročně. Zároveň zůstane na pozici šéfa Kardiocentra, které zastřešuje všechny kardiologické kliniky IKEM. „Budu tak moci na všechno dohlédnout, ale rutinní vedení kliniky jsem předal,“ vysvětluje.

Ve volném čase se profesor Pirk věnuje sportu, zejména běhu. Za svou »srdeční trať« považuje maraton, který běhal pravidelně. Manželce ale musel slíbit, že už ho vzhledem k věku nepoběží. Na půlmaratony si ale stále troufne. Rád má také staré motorky a auta. Svou kariéru lékaře začal Jan Pirk v roce 1972 na chirurgii v nymburské nemocnici, v roce 1974 nastoupil do pražského IKEM. První srdce operoval v roce 1983. V osmdesátých letech odjel na stáž do USA a později i do Dánska. V roce 1991 se stal v IKEM přednostou Kliniky kardiovaskulární chirurgie.

Hvězdní pacienti:

Karel Gott

  • Profesor Jan Pirk léčí Mistrovi srdeční arytmii.

Juraj Jakubisko

  • Slovenskému režisérovi transplantoval Pirkův tým v roce 2012 srdce.

Karel Štědrý

  • V roce 2011 mu Pirk operoval nedomykavost srdeční chlopně.

Jan Pirk rozhovor – o sběratelství:

Video  Jan Pirk rozhovor – o sběratelství  - Pavel Skořepa, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Juraj Jakubisko prožil první rok s transplantovaným srdcem:

Video  Juraj Jakubisko prožil první rok s transplantovaným srdcem.  - Jan Jedlička, Hana Höschlová
Video se připravuje ...

va45 ( 9. června 2017 12:38 )

A co Havel a Gott?Ty se už do tvé tabulky nevejdou?Ach ty svatá prostoto.

va45 ( 9. června 2017 12:34 )

Vy jste se s nim osobně setkal nebo to máte z televize?

va45 ( 9. června 2017 12:31 )

Takže když budu muset podstoupit operaci srdce a nedostanu se k Pirkovi tak budu muset umřít.Pořád nechápu jak to ty Pražáci dělají,že si dokáží vyrábět kulty osobnosti.Nebo že by to dělali jen novináři na objednávky?Já se dozvěděl od pisálků,že pan Pirk hlavně zachraňuje celebrity.Poslední dobou je hodně tento pán slyšet.Počkám si na které kandidátce se objeví a co ak národu přinese.

sores ( 3. května 2017 12:33 )

Snad nejúžasnější a nejslušnější člověk v prohnilém Česku!Velký sympaťák, vůbec se nepovyšuje nad druhé jako 90% čechů a mohl by, ten už opravdu hodně toho dokázal a zachránil tisíce životů! Nikdo se mu nemůže rovnat ani po kotníky!!!!!Nesmírně skromný člověk který žije jen pro záchranu lidského života. Vystupování má na hodně vysoké úrovni!!!!!!

Limone ( 3. května 2017 01:47 )

 Jednoho krásného dne musí každý "někam" odejít a bezesporu je každý nahraditelný !!! Pan profesor byl jistě pacienty chápán, jako kapacita v oboru a pamětníci budou jej postrádat! Modleme se tedy, aby kapacitu a celebritu v oboru, nahradil podobně inteligentní člověk!

Zobrazit celou diskusi