Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fischerovi poradci Pirk, Marvanová a spol.: My budeme volit Schwarzenberga

Kardiochirurg Jan Pirk a 13 dalších Fischerových poradců řeklo jasně: My volíme Karla!
Kardiochirurg Jan Pirk a 13 dalších Fischerových poradců řeklo jasně: My volíme Karla!  (Autor: ČTK)
Autor: šim, ČTK - 
22. ledna 2013
14:35

Voličský obrat neúspěšného kandidáta Jana Fischer mnoho lidí (ne)zaskočil. Fischer převlékl kabát, Schwarzenberga vyměnil za Zemana, jemuž nepřímo vyjádřil podporu. Fischerův obrat překvapil však jeho poradce. Ti se vzepřeli a v prohlášení uvedli, že budou volit Karla Schwarzenberga.

K totální změně názorů na prezidentské kandidáty stačil Janu Fischerovi měsíc a debakl v prvním kole voleb, kdy favorizovaný expremiér nečekaně propadl. Svou porážku neunesl, dokonce před novináři utekl. Dlouho nechtěl říci, koho ve druhém kole voleb podpoří, na rozdíl od zbylých neúspěšných kandidátů, kteří svoji podporu Zemanovi, nebo Schwarzenbergovi vyjádřili téměř záhy. Fischer se vyslovil až nyní. To, že se přiklonil k Zemanovi, byť nepřímo, pobouřilo tým jeho odborných poradců.

Kardiochirurg Jan Pirk, advokátka Hana Marvanová, lékař Martin Jan Stránský, ústavní právník Jan Wintr, bezpečnostní expert Andor Šándor nebo malíř Jan Pištěk. Ti všichni vydali společné prohlášení. „Podporujeme jednoznačně Karla Schwarzenberga na funkci prezidenta České republiky a vyzýváme všechny voliče, aby v druhém kole neopomenuli volit,“ stojí v textu, který podepsalo 14 z 15 Fischerových poradců. Pod prohlášením chybí jméno politologa Petra Justa.

"My nejsme vázáni žádnou vnitrostranickou disciplínou," poznamenal Pirk. Právě on loni v říjnu na ministerstvo vnitra doručil petiční archy s více než sto tisíci podpisy občanů, kteří podpořili Fischerovu kandidaturu.

Dodal, že on sám má také výhrady k oběma postoupivším kandidátům, na rozdíl od Fischera prý ale menší vůči Schwarzenbergovi. "U něj mám jednu trošku veselou výhradu: Měl by být o deset let mladší," poznamenal známý lékař. Naopak vůči expremiérovi Zemanovi je jeho nejzásadnější výhrada jiného rázu. "On rád dělá vtipy a humor, kterým ponižuje ostatní lidi, to se mi strašně nelíbí, to není můj styl," uzavřel Pirk.

jerry39 ( 23. ledna 2013 16:44 )

Možna ře bude ale neřeknu Vam čeho

nikolia ( 23. ledna 2013 16:27 )

Dobrý den,chci jen říci že pokud si za prezidenta chcete zvolit druhého Klause pak volte Zemana (věřte že bude ještě HORŠÍ,minimálně v projevu a zjevu)!!jen jsem chtěla podotknout a poukázat na to že jsou právem označováni jako Karel "Havel" a Miloš "Klaus".Nehledě na to že Karla Schwarzenberga znají a váží si ho i v zahraničí např.Hillary Clinton..NO JEN DOUFÁM ŽE BUDE ZVOLEN KAREL SCHWARZENBERG

sluki ( 23. ledna 2013 12:41 )

www.sousednahrad.cz

jity ( 23. ledna 2013 09:42 )

On její otec nehajloval? Ona možná ne, ale doma přece fandili Hitlerovi.

jity ( 23. ledna 2013 09:40 )

Ano lidé se nechají ovládat a zahnat tam kam je třeba. Jinak by nemohli zvolit do 1. kola tyto dva pány.

Zobrazit celou diskusi