Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi si nenechávají čistit komíny, za zimu jich vzplanulo 800

Autor: ČTK, mah - 
4. dubna 2017
13:37

Hasiči během poslední topné sezony, od loňského října do konce letošního března, řešili přes 800 požárů, které vznikly od komínů. To je více než předchozí sezonu. Nejčastěji hořely nevyčištěné saze. Hasiči kvůli těmto požárům opakovaně apelují na majitele domů, aby nezanedbávali pravidelnou údržbu komínů. Za požáry komínů nezůstávají jen velké škody na majetku, ale také oběti a zranění, řekla v pondělí mluvčí Hasičského sboru ČR Nicole Zaoralová.

Během celého loňského roku se stalo 1052 požárů od komínů, škody se vyšplhaly na téměř 52 milionů a bylo při nich zraněno 31 osob. „Nejvíc požárů vznikne přímo v komíně, kde se vznítí nevyčištěné saze. Těch bylo celkem 902 z celkového počtu požárů komínů. Mezi další příčiny požárů patří nevhodná konstrukce (76) nebo zazděný trám v komínu (45),“ uvedla Zaoralová.

Podle legislativy platné od minulého roku by měl být každý komín vyčištěn minimálně jednou do roka. Pokud lidé topí pevnými palivy, pak třikrát do roka. Vlastník, který provozuje spalinovou cestu v rozporu s tímto zákonem, může dostat pokutu až 100 000 korun.

Provádět revizi je nezbytné u všech spalinových cest. Mezi ně patří třeba i digestoře plynových sporáků. Za nejvhodnější období pro kontrolu komínu se považuje jaro, tedy doba po ukončení topné sezony, nebo doba před zahájením topení. Revizi musí dělat osoba, která je držitelem živnostenského oprávnění v oboru kominictví. Z revize nejčastěji vyplyne, že se komín musí pročistit. Tento úkon běžně stojí několik set korun.

VIDEO: Lidé na kominíky mívají často zvláštní požadavky
Video  Kominík: Lidé chtějí, abychom se na střeše zouvali!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

koliaska ( 28. února 2019 18:03 )

Já si myslím, že komín je jedna z těch věcí, která by se opravdu měla nechávat kontrolovat pravidelně. My to tak děláme a zatím bez problému. Letos jsme se ale rozhodli, že asi zainvestujeme do nové komínové sestavy. Náš komín už není v nejlepším stavu, takže by si výměnu zasloužil. Zatím to vidíme tak, že nový komín koupíme tady: https://www.komin-levne.cz

Nezadat ( 4. dubna 2017 15:27 )

Již mí rodiče či prarodiče se starali o svůj komín a já v tom pokračuji.Dávám vám za pravdu,přišel s papírem exmochr a začal buzerovat nad hlouposmi a do komínu se ani nepodíval.Začal vyplňovat účtenku a tak jsem ho lidově kopl do řiti a řekl mu,ať si jde stěžovat na lampárnu.Od doby co se u nás zrodili šmejdi si pouštím záznamník a při přehrání našeho hovoru mu spadla čelist a odtáhl o dům dál.Teď už mám pokoj a starám se o svůj komín sám jak moji předci a z debilním zákonem si mohou dementní zákonodárci vytřít řiť.

babamotorkarka ( 4. dubna 2017 15:05 )

Lidi nemají peníze. Chceme 4. operátora jako v Polsku ! Jedině ten razantně srazí ty tzv. nenažrané miliardářské majitele O2, T-Mobile a Vodafone ! Gaunery a parazity našich daní. ....................................................................... ČNB za intervence utratila už 2 bilióny (!), odhadují analytici Česká národní banka (ČN od zahájení intervencí v listopadu 2013 od Singera do konce března po Rusnoka nakoupila eura za 2 bilióny korun ! Rudolf Židek, Frýdek-Místek : Koruna není ničím podložená, stejně jako USD. Nákup miliard € a bezcenných dluhopisů plní ČNB přání ECB (Evropské centrální banky). Hodnota € činí 1/3 původní hodnoty a dále klesá. Tanečky kolem zajištění 2 % inflace jsou pouze pro matení veřejnosti. Ve skutečnosti se jedná o podporu firem se zahraniční účastí, a to na úkor obyvatel ČR. Intervence ČNB byly doporučeny ECB s cílem zvýšení ekonomické závislosti ČR na bohatší části EU a vytvoření dvourychlostní EU, která je pro nás, chudší východní státy, nevýhodná, ponižující. ČR byla zahrnuta mezi rozvojové země, plně závislá na dotacích z EU. Tím si EK pojistila, že nedojde k czexitu. Antonín Katzer a my, J. : Utratily 2 bilióny a národ zchudnul o 1 bilión, to je "nádhera", jak to ta vláda vede ! A pak se dovídáme, že nejsme zasaženi chudobou, ale kdo je zasažen chudobou ? Jen ti, co dělají za 15 000 Kč čistého, a přitom by měli mít plat min. 35-45 000 Kč. A to by nebylo ani tak moc, že soudruzi zloději z ČNB a vlády ?! Hlavně, že tam si přidávají 3x/rok statisíce vč. odměn a prémií a za zbídačování nás, daňových poplatníků, kteří jim platíme ty milóny (viz níže) ! Guvernér ČNB Singer si v r. 2015 vydělal 3,7 mil. Kč, ale čistého ! Nový guvernér Rusnok si v r. 2016 v ČNB vydělal 3,2 mil. Kč, ale čistého ! Přes 3 mil. Kč si vydělali i viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík.

malejavelkej ( 4. dubna 2017 15:02 )

To by ovšem museli být kominíci. Zatím se rodiče setkali s tím, že přišel nějaký neodborník, ale s glejtem, že může tuto činnost provozovat, ani nevylezl na střechu, měl pindy, že mají nechat udělat stříšku na komín apod. (druhý řekl, že to nemají dělat). Vyplázli 500 Kč. Pak se v tom vyznej. Naštěstí mají plyn.

Zobrazit celou diskusi