Největší oheň vznikl v prudké stráni poblíž propasti Macocha u Vilémovic. „Zásah komplikoval složitý terén, silný vítr a velká vzdálenost k nejbližším zdrojům vody, na místo se sjelo 14 jednotek hasičů,“ řekl záchranář David Jirouš.

Velitel zásahu vyhlásil nejvyšší možný stupeň poplachu. Drama nabíralo na obrátkách, lesní požár hrozil přeskočit na obrovské plochy Moravského krasu.

„Kvůli nedostatku vody a nepřístupnému terénu si velitel povolal i policejní vrtulník s bambi vakem na letecké hašení,“ líčil boj s ohněm Jirouš. Přes veškerou moderní techniku museli chlapi použít ty nejjednodušší hasební prostředky. Oheň na některých místech utloukli dobrovolní hasiči smrkovými haluzemi. Pomohli tím zastavit jeho postup ve chvílích, kdy jejich kolegové horečně sháněli vodu.

Vyčerpaným hasičům pomáhali i místní lidé, starosta Vilémovic zařídil jídlo a pití a speciální jednotky u ohně rozbily stan, kde se mohli unavení chlapi najíst a napít.

Plocha požáru se zastavila na rozměrech 100 × 300 metrů, což je plocha asi osmi fotbalových hřišť. Hasiči zamezili rozšíření požáru z chráněné krajinné oblasti do Národní přírodní rezervace Vývěry Punkvy.

Takto vypadal řízený požár v Brdech loni v květnu: