Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Práce z domova zvyšuje úmrtnost. Lidé jsou víc ve stresu a nespí, tvrdí studie

Autor: pet - 
16. února 2017
14:00

Může se to zdát jako výhoda, ale podle nových poznatků má těžké zdravotní dopady. Řeč je o práci z domova, která je známá také jako home office. Výzkumy poukazují na to, že lidé pracující z domova jsou náchylnější ke strestu, trpí nespavostí a kvůli tomu je u nich vyšší riziko úmrtnosti než u běžných zaměstnanců. Vědci proto navrhují společnostem opatření, aby mohli lidé oddělit svůj pracovní život od toho osobního. Napsal o tom web britského deníku Daily Mail.

Novou studii připravila Mezinárodní organizace práce (ILO), která studovala dopady práce na dálku jako technologický pokrok i jako revoluci v tradičním pojetí na pracovišti. Výzkumníci použili údaje z 15 zemí světa včetně 10 členských států EU. A zjistili, že zaměstnanci byli produktivnější mimo svou kancelář, na druhou stranu se zvýšilo riziko delší pracovní doby a pracovní intenzity.

Výzkum čerpal z rozdílů mezi zaměstnanci, kteří pravidelně pracují doma, a těmi, kteří jsou vysoce mobilní a neustále pracují na různých místech. A do třetice těmi, kteří rozdělili svůj čas mezi kancelář a jiné místo. Všechny tři skupiny hlásily vyšší úroveň stresu a více případů nespavosti než ti, kteří vždy pracovali v prostorách svého zaměstnavatele.

Například 41 procent vysoce mobilních zaměstnanců uvedlo, že cítilo jistou míru stresu, což bylo o 16 procent více než u lidí pracujících ze své kanceláře. U lidí, kteří často pracují z více míst, se zvýšila hladina nespavosti o 12 procent. Vědci zjistili, že člověk, který spí v průměru méně než šest hodin denně, má o 13 procent vyšší riziko úmrtí než někdo, kdo spí sedm až devět hodin. To je popisováno jako „zdravé rozmezí denního spánku“.

Sladký home office? Vědci tvrdí, že jsou lidé ještě více ve stresu a mají problém se spaním. Sladký home office? Vědci tvrdí, že jsou lidé ještě více ve stresu a mají problém se spaním. | Maminka

Fyzická izolace není na škodu

Výzkum poukázal u práce z domova na řadu pozitivních účinků, jako je větší flexibilita, pokud jde o organizaci pracovní doby. A snížení času dojíždění do práce. Výsledkem je pak celkově lepší rovnováha mezi pracovním a soukromým životem. Lidé ale dělají podle vědců chybu a pouštějí si pracovní život do toho osobního zbytečně moc. Spoluautor celé studie Jon Messenger, vedoucí výzkumný pracovník pro ILO, povzbudil zaměstnavatele. Chtěl, aby měli zaměstnanci, kteří pracují mimo kancelář, částečný úvazek.

„Studie ukazuje, že využití moderních komunikačních technologií usnadňuje lepší životní rovnováhu, ale zároveň také stírá hranice mezi prací a osobním životem, v závislosti na místě výkonu práce a charakteristikám různých profesí,“ podotkl Messenger. I když existují důkazy, že lidé potřebují nějaký kontakt tváří v tvář s kolegy, jsou chvíle, kdy fyzická izolace a autonomie nabízí nejlepší scénář k úspěšnému dokončení úkolu.

ILO také naléhá na vlády, aby vypracovaly politiku pro řídící vývoj v pracovním prostoru s právem „ být odpojen“. Jedná se o odstavení serverů a pozastavení e-mailů v časech určených odpočinku nebo o svátcích.

Češi a home office

V České republice se práce z domova těší velké oblibě. Úprava zákoníku práce, kterou projednávají politici, by mohla být účinná od 1. července 2017.

Novinkou bude například přesnější popis toho, kdy a jak zaměstnavatel zodpovídá za úrazy na pracovišti a bezpečnost zaměstnance. Podle ministryně Marksové většina lidí pracuje doma na počítači anebo na telefonu. To jsou činnosti, které nejsou rizikové, ale i tak by měl zaměstnavatel zaměstnance o bezpečnosti proškolit.

mam_To_rad ( 16. února 2017 14:19 )

no,. ještě že nemám homo office a netrajdám, ale pěkně chodím do zaměstnání,.,. budu tu furt ,.,. jupíííí

Zobrazit celou diskusi