Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pět týdnů dovolené i pro lidi ve firmách. Politici z bonusu chtějí udělat nárok

Autor: vei - 
13. února 2017
09:10

Další z možných předvolebních taháků je tady. Sociální výbor Sněmovny schválil návrh sociálního demokrata Jaroslava Zavadila, někdejší šéf odborů by chtěl uzákonit pět týdnů dovolené pro všechny zaměstnance. Teď mají na tolik placeného volna nárok jen lidé ve veřejném sektoru, pro ostatní zaměstnance jsou to týdny čtyři a případných pět dní navíc mají od firmy jako bonus. Na možnou novinku v zákoníku práce upozornily Lidové noviny. 

„Rozdílná zákonem stanovená minimální délka dovolené zakládá diskriminaci zaměstnanců v podnikatelském sektoru, pro kterou neexistuje spravedlivý věcný důvod. Je přitom statisticky dokázáno, že odpočatý zaměstnanec je méně náchylný k úrazům,“ odůvodnil předlohu vládní poslanec Zavadil.

Ostatní zákonodárci ve výboru s návrhem souhlasili přesto, že nebyl součástí kompromisního znění novely zákoníku práce. Na ní se tripartita shodla loni v červnu. Myšlence dalo ale zelenou i ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Já jsem tyto návrhy podporovala od samého začátku, pak se ale sociální partneři nedohodli. Nicméně já jsem sociální demokratka, a tak jsem při hlasování návrh podpořila,“ řekla LN ministryně Michaela Marksová (ČSSD).

Češi pracují se Slováky a Poláky nejdéle v Evropě a firmám za poslední roky rostou zisky. Zároveň se v Evropě diskutuje o čím dál větší automatizaci práce a uvažuje se o zkráceném pracovním týdnu. Podpora MPSV ještě neznamená, že pro tento návrh bude hlasovat na plénu dost poslanců,“ dodala Marksová.

To, že předkládá návrh právě Jaroslav Zavadil jako bývalý šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), není náhodou. Novelu připravili odboráři. „V pokrizovém období se firmy pátému týdnu dovolené stále brání. Odhadujeme, že je neposkytuje zhruba polovina zaměstnavatelů v soukromém sektoru,“ uvedl Josef Středula, nynější šéf odborové centrály ČMKOS. 

Ilustrační foto Ilustrační foto | Profimedia.cz

Novinka za devět miliard?

Dohoda přitom zněla jinak a odbory si tak návrhem poštvali proti sobě zástupce zaměstnavatelů. Ti jsou naštvaní, že zákon podporuje i ministerstvo práce. „Zákoník práce ovlivňuje firmy i zaměstnance. Není možné podporovat zavedení nějakých změn bez dohody se zaměstnavateli,“ zlobí se Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy

Podle odhadů Hanáka bude plošný pátý týden dovolené firmy stát zhruba devět miliard korun. Největší zátěž by přitom nesly malé a střední firmy. Zhruba 74 procent nákladů povedou podle něj firmy do 250 zaměstnanců. „Pět týdnů dovolené bylo doposud oblíbeným benefitem. Teď bude na firmy vyvíjen další tlak, aby jako benefit poskytovaly další dny dovolené nad rámec pěti týdnů. To bude představovat další náklady, které nikdo nevyčíslil,“ dodal Hanák.

Lidové noviny také zmapovaly pracovní trh. Uvedly, že na pracovním portálu Jobs.cz nabízejí firmy pátý týden dovolené jako bonus zhruba u 35 procent nově obsazovaných pozic.

„Roste i nabídka šesti a více týdnů dovolené. Jde rozhodně o trend. Zhruba třetina všech zaměstnanců by více dní placené dovolené ocenila více než zvýšení současné mzdy o 10 procent,“ říká analytik portálu Tomáš Ervín Dombrovský.

„Z posledního průzkumu PayWell 2016 vyplývá, že pět týdnů dovolené poskytuje 73 procent zaměstnavatelů. Jde o jeden z nejčastějších benefitů. Praxe z náboru zaměstnanců však ukazuje, že spolu se stravenkami a služebním telefonem jde o benefity, které lidé považují za běžný standard,“ konstatuje Andrea Linhartová Palánová, odbornice na řízení lidských zdrojů z poradenské firmy PwC.

Zavadil zabodoval i s dalšími změnami

Připomínek k zákonu bylo ve výboru víc než dost. Poslanci jich navrhovali přes šedesát. Prošlo ale jen pár technických změn a pak ty, které posvětilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Nejvíc jich přitom prosadil právě poslanec a bývalý šéf odborů Zavadil. Podařilo se mu totiž prosadit i další změny. Například, že příplatky za práci v noci a o víkendu by činily deset procent průměrné mzdy a nebylo by možné je sjednat nižší, jak to nyní zákon umožňuje.

Zvýšit by se mělo i odškodnění nejbližších pozůstalých při úmrtí zaměstnance, ze 240 tisíc na 300 tisíc. A úspěšná byla také poslankyně Radka Maxová z hnutí ANO. Výborem prošel její návrh na snížení penále za pozdní úhradu pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání. Ze zákona by navíc vypadlo, že úrazové pojištění nabízejí jen Česká pojišťovna a Kooperativa.

Problém jménem home office

Právě práce z domova je pro poslance, ale i širokou veřejnost hodně výbušné téma. Pro firmy je nejsložitější přijmout fakt, že zaměstnavatelé by měli povinnost zajistit bezepčnost „domácí kanceláře“ anebo hradit zaměstnanci všechny vzniklé náhrady při práci z domova. Ministerstvo se výhradám brání. Úřad Michaely Marksové tvrdí, že navrhovaná úprava jen zpřesňuje již existující pravidla pro home office.

Žádné z navrhovaných změkčení zákona, jak je prosazovalo hned několik poslanců z opozice i z koalice, ve výboru většinovou podporu nenalezlo. Novela zákoníku práce prošla výborem ale nakonec o jediný hlas. Pro předlohu ve znění pozměňovacích návrhů hlasovali zejména poslanci z vládní ČSSD, zástupci KSČM a Úsvitu. Proti byli zástupci vládních ANO aKDU-ČSL i opozičních TOP 09 a ODS.

Změny teď míří do Poslanecké sněmovny a jejich osud tedy není, vzhledem k rozložení hlasů ve výboru, úplně jasný. Místopředseda výboru Miroslav Opálka (KSČM) navíc připomněl, že mnohé ze zamítnutých poslaneckých změn budou jistě předloženy i ve druhém čtení.

lahny ( 13. února 2017 10:23 )

„Češi pracují se Slováky a Poláky nejdéle v Evropě a firmám za poslední roky rostou zisky." Ano, Český dělník za rok odpracuje 2000 hodin, zahraniční jen 1400 hodin (vše dohledatelné na netu).V zahraničí když vyjde svátek na sobotu či neděli, tak jsou buď v pátek nebo v pondělí doma.Před několika lety ukazovali v televizi jak Francouzi a Němci protestovali proti tomu když jim tam chtěli zavést pracovní týden 37,5 hodin.Oni mají 35 hodin a nakonec to vláda neprosadila, takže stále mají pracovní týden s 35 hodinami.U nás máme 37,5 a v nesměnujících provozech 40 hodin.Takže stále se chceme přibližovat západu, ale přitom tady máme otrokářský systém s pohrůžkou když nepůjdeš o víkendu do práce tak v pondělí už nemusíš chodit. A pak se budou modří ptáci ohánět tím, že Češi více marodí.Ano, marodí, ale je to tím, že MUSÍ PRACOVAT VÍCE HODIN než západní dělníci.

1pravda1 ( 13. února 2017 09:36 )

Všechno má přednost, PROTOŽE SE POSLANCŮM VŮBEC NECHCE DO DLOUHO ODKLÁDANÉHO ZÁKONA - REGULACE LOBBINGU !!! To lex babiš byl schválen v rekordním čase že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa