Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi se odmítají dřít za málo peněz. Boj je o práci v „kanclu“

Autor: sou - 
9. ledna 2017
10:40

Policista, doručovatel nebo například uklízečka. To jsou zaměstnání, která Čechy prý netáhnou. Manažer náboru ManpowerGroup Jiří Halbrštát míní, že je za tím kombinace náročné práce za nízký plat. Podobná situace je pak i například v továrnách, kde chybí montéři a lidé ke strojům. Největší zájem mají lidé podle Lidových novin o práci v administrativě, tam ale zase představuje problém velká konkurence zájemců o místo.

„Nejen Česká pošta, ale celé odvětví se potýká s nedostatkem pracovníků na pozice řidič, doručovatel, třídič,“ potvrdil pro Lidové noviny mluvčí pošty Matyáš Vitík. „Je to kombinací nízké mzdy a neochoty lidí dělat náročnou práci, která je většinou i na směny,“ doplnil manažer náboru ManpowerGroup Jiří Halbrštát pro Lidové noviny. Problém je i najmout například uklízečky. Úřady práce evidovaly na podzim přes čtyři tisíce takových volných míst, Češi o ně ale nestojí.

Velmi žádanou oblastí jsou pak „teplá místa“ v administrativě. Podle mluvčího Tomáše Dombrovského společnosti LMC, který provozuje například pracovní portály Jobs.cz nebo Práce.cz, je toto odvětví z hlediska obsazování pozic na třetím až čtvrtém místě. Jenže lidé kvůli velké konkurenceschopnosti zájemců o tato místa mají problém při výběrovém řízení uspět.

„Studenti se často hlásí na práci na recepcích, protože ji vnímají jako dobrou vstupní pozici. Ve skutečnosti je zde největší konkurence, hlásí se tam skoro všichni. Kdyby si přitom věřili a zkusili jen trochu sofistikovanější kancelářskou práci, která je složitěji nazvaná, tak tam bude zájemců výrazně méně,“ upřesnil Dombrovký.

Firmy zvednou platy kvůli přetahování

Potíže s nalezením pracovníků měla i společnost Škoda Auto. „Na trhu práce již nyní zoufale chybí lidé s technickým vzděláním. Od učňovských oborů po vysokoškolské. A bude hůř,“ míní manažer náboru ManpowerGroup Jiří Halbrštát a potvrzuje to i Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitment: „Poptávka po nových zaměstnancích momentálně převyšuje nabídku téměř ve všech ekonomických sektorech.“

Firmy tak budou muset svým zaměstnancům přidat, jelikož nedostatek pracovních sil povede k jejich přetahování pomocí nabídky vyššího platu, což bylo podle ekonoma Pavla Sobíška k vidění naposledy před deseti lety. Češi se ale kromě mezd ptají i na možnost práce z domova, stravenky či firemní kulturu.

„Například vysoce placený a zároveň pracovně velmi vytížený pracovník může před dalším navýšením mzdy upřednostnit možnost mít více volného času,“ dodal hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

Zobrazit celou diskusi