Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Vlasta (69) šla k lékaři s bolestí zápěstí. Zjistila, že má rakovinu

Autor: sou - 
28. ledna 2017
05:30

Paní Vlasta (69) šla k lékaři s neustupující bolestí zápěstí. Vše nasvědčovalo tomu, že se jedná o syndrom karpálního tunelu. Jenže předoperační vyšetření odhalilo něco mnohem horšího. Lékaři u ní totiž nakonec diagnostikovali mnohočetný myelom – tedy nádorové onemocnění bílých krvinek, které se shlukují především v kostech. V letošním roce to už bude deset let, co s touto nemocí bojuje. Momentálně se s podobnou diagnózou v Česku potýká na pět tisíc lidí.

Paní Vlasta (69) celý život pracovala jako úřednice a nemoci se jí prý vyhýbaly. Zvrat přišel až ve chvíli, kde měla před odchodem do důchodu. Kvůli silným bolestem v zápěstí vyhledala neurologa, který u ní diagnostikoval syndrom karpálního tunelu a doporučil běžný chirurgický zákrok.

Vše vypadalo slibně. Rána přišla až v momentě, kdy předoperační vyšetření ukázalo krev v moči. Paní Vlasta musela absolvovat kontrolu na nefrologii. Výsledky měly být až za 14 dní. Ještě ten samý večer však Vlastě zazvonil telefon. „Když jsem viděla to číslo, bylo mi hned jasné, že je to z nemocnice a že něco není v pořádku,“ popsala pro Blesk.cz.

Lékařka paní Vlastě osobně sdělila, že výsledky nevypadají dobře a je potřeba okamžitě odebrat vzorek kostní dřeně, který teprve odhalí správnou diagnózu. To se také stalo a zanedlouho lékaři Vlastě sdělili, že trpí mnohočetným myelomem. „Byla jsem v šoku. Vůbec jsem netušila, co toto onemocnění obnáší,“ vzpomíná Vlasta.

V letošním roce to už bude 10 let od stanovení diagnózy

V nemocnici v Hradci Králové, kterou si sama vybrala, pak začala její cesta za záchranou života. Podstoupila nejen chemoterapii, ale také ozařování v oblasti kříže a ramene, protože nemoc typicky napadá i kosti. Poté následovala autotransplantace. „Lékaři mi vlastně postupně vyčistili krev v celém těle. Dost to se mnou zamávalo a zotavovala jsem se asi tři měsíce. Na chvíli to ale zabralo,“ upřesnila Vlasta s tím, že nemoc se u ní ale po krátké odmlce opět ohlásila.

Lékaři ji tak zařadili do klinické studie, díky níž podstoupila léčbu, která zatím není v České republice běžně dostupná. Tato léčba potlačila aktivitu onemocnění na další dva roky, než paní Vlasta přestala být na léky senzitivní. Přestože se jí nemoc ještě několikrát vrátila, její ošetřující lékař Vladimír Maisnar ze IV. interní hematologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové pro ni prozatím vždy našel léčbu, která na nějakou dobu zabrala.

V letošním roce tak „oslaví“ již 10 let od stanovení diagnózy. „Moje nemoc mě z počátku nijak neomezovala, postupně mi ale začala brát energii, které jsem mívala na rozdávání. Kromě únavy mě ale netrápí žádné příznaky. Až na nějaké drobnosti můžu žít stejně jako předtím. Už si sice netroufnu chodit s vnoučaty bruslit a nezvládám příliš dlouhé procházky, ale to je jen malá daň. Vím, že kdyby mi můj lékař nenasadil účinnou léčbu, tak bych tu dávno nemusela být,“ dodává Vlasta s tím, že poslední léčba zabrala natolik, že je nyní úplně bez prášků.

V registru je momentálně pět tisíc pacientů s touto diagnózou

Musí ale stále docházet na pravidelné prohlídky na hematoonkologii. Svůj volný čas ráda tráví na zahradě a jednou za rok si jede odpočinout k moři. Na chmurné myšlenky podle svých slov nemá čas díky rodině a vnoučatům, se kterými se paní Vlasta učí dokonce i angličtinu. Nemoc ji naučila brát banální věci s nadhledem.

Toto zákeřné nádorové onemocnění vyrůstající z buněk kostní dřeně dokážou doktoři v dnešní době už díky moderním metodám efektivně léčit. „Za zásadní pokroky v léčbě mnohočetného myelomu vděčíme moderní terapii. To dokazují nejenom data z klinických studií, ale i z vlastního registru pacientů s tímto onemocněním, který v hematoonkologii vedeme 10 let,“ vysvětluje Vladimír Maisnar ze IV. interní hematologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Lékaři v něm momentálně evidují data již pěti tisíc lidí s touto diagnózou a vyplývá z nich, že moderní léčba jim dokáže v praxi dvojnásobně prodloužit život. Desítky pacientů dokonce vyléčila úplně. Potřebují k tomu ale více nových účinných léků, které zatím nejsou běžně dostupné. Jejich vstupu na trh brání špatně nastavený systém úhrad. Osudy stovek pacientů tak závisí na změně systému, po které volají odborníci.

Přidání jediného léku dokázalo zlepšit přežití pacientů z 16 na 55 měsíců

„Jestliže místo stávajících pěti účinných léků jich budeme mít k dispozici deset, stoupá šance na nalezení účinné kombinace pro pacienta z 30–60 % podle pokročilosti nemoci až na 100 %. To dává naději pacientům, kteří na současně dostupné a používané léky nereagují. Například v období 2007–2015 se přidáním především dvou léků do praxe zlepšil medián přežití z 16 na 55 měsíců,“ říká přednosta Kliniky hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava Roman Hájek.

Rozpor mezi tím, co nové léčebné možnosti nabízí, a tím, co je český zdravotní systém schopen zaplatit, je podle Maisnara nyní zjevný napříč medicínskými obory. Problém je obzvlášť patrný v hematoonkologii. „Bez adekvátní léčby pacient trpí nepředstavitelnými bolestmi, protože choroba postupně rozkládá jeho kosti. Moderní léčba však dokáže výrazně utlumit příznaky, zastavit postup nemoci, a pacient tak může žít plnohodnotný život,“ uzavřel Maisnar.

rachel.praha ( 28. března 2019 08:35 )

Paní přeji hoodně zdravíčka, můj tatínek na tuto nemoc minulý rok zemřel

Wee127 ( 10. listopadu 2018 19:49 )

Ty jses vazne inteligent, kdyz te toto tema nebavi a nezajima te tak si ho asi ani nectu a nekomuntuju ne? A Vlastu jsem osobne znala a byla to ta nejlepsi osoba na svete a ne vrtualni.

londynskypes ( 28. ledna 2017 16:00 )

taky je mi to fuk neznam ji je jen virtualni osoba na netu a je mi to jedno jestli umre nebo ne .

sores ( 28. ledna 2017 11:05 )

jany: držím palce a přejí dlouhý život! Tímto by měl projít každý sprostý člověk co jenom ubližuje jak slovně tak fyzicky!!! Snad by ho ta hrozná nemoc změnila k lepšímu a přestal ubližovat!!!

jany ( 28. ledna 2017 10:32 )

ja mam taky onkologickou lecbu uz nekolik let, zatim se zda, ze to zahnali uplne, ale ty vedlejsi ucinky jsou dost neprijemne - hlavne unava, slabost, spatne klouby. nicmene nastesti moje prace neni fyzicky tezka, takze muzu vydelavat a jezdit na vylety a travit cas s rodinou. lecim se v bezne nemocnici, protekci nemam. nemsi to vzdycky dopadnout vźle, ale muze, kamaradka byla naopak "kulich" a umrela

Zobrazit celou diskusi