Na Slovácku je o kysané zelí dlouhodobě vysoký zájem. „Lidé jsou zvyklí si ho tady nakládat. Jednou jsme se proto dohadovali v hospodě, kdo ho má nejlepší, a vznikl tak první košt zelí. Později jsme ho rozšířili na celé Slovácko,“ vysvětlil organizátor koštu Antonín Vrba.

Všelék, jak se kysanému zelí v 16. století říkalo, si přitom nakládá čím dál víc lidí. „Zájem o něj na Slovácku každoročně stoupá a lidé ho mají navíc velmi kvalitní,“ upřesnil odborník na kysané zelí Vladimír Zelený z Ostrožské Lhoty.

Loňským vítězem koštu zelí se stal Pavel Hála z Veselí nad Moravou, otec mistra světa v kanoistice Richarda Hály. „Hála se účastní soutěže pravidelně a zřejmě pomáhá i synovi ke sportovním výkonům,“ domnívá se Vrba.

Letošní ročník koštu se uskuteční v sobotu 28. ledna od 14 hodin v kulturním domě v Blatničce. Pořadatelé přitom avizují, že kromě vzorků ze Slovácka bude v soutěži i kysané zelí ze Slovenska, neboť soutěž zaujala lidi i za hranicemi.

Kysané zelí si oblíbili již starověcí Řekové a Římané, v sudech ho měli námořníci Kryštofa Kolumba nebo kapitána Cooka. Chránilo je před kurdějemi. Má totiž velmi vysoký obsah vitamínu C.

Kromě vitamínu C obsahuje kysané zelí i bakterie kyseliny mléčné, vitamín K a vitamíny skupiny B. Je zdrojem draslíku, vápníku a hořčíku. Podporuje tvorbu krve, zvyšuje obranyschopnost organismu a snižuje krevní tlak.

Fotogalerie
7 fotografií