„Kysané zelí obsahuje tzv. probiotické kultury. Tím se řadí mezi probiotika, látky
produkující kyselinu mléčnou, která podporuje vstřebávání vápníku a železa. Obnovují rovněž poškozené tlusté střevo, podporují trávení bílkovin a cukrů a vytvářejí látky tlumící růst škodlivých bakterií,“ vyjmenovává výživový specialista Martin Škába.
Kysané zelí jako lék
* Obsahuje velké množství vitaminu C, dále draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fluor a enzymy
* Posiluje imunitní systém proti virům, bakteriím i infekcím
* Snižuje krevní tlak
* Působí proti onemocnění trávicího traktu a různým formám zhoubných onemocnění, degenerativnímu onemocnění mozku
* Působí preventivně proti zácpě
* Snižuje pravděpodobnost onemocnění močových cest a gynekologických problémů
* Má odvodňující účinek
* Podporuje detoxikaci těla a krvetvorbu
* Je to ideální potravina při hubnutí
Recept na domácí kysané zelí
Na 5litrovou nádobu je potřeba 5,5 kg nakrouhaného zelí, 100 g kuchyňské soli, 10 g kmínu a 75 gramů cibule. Pro vylepšení chuti můžete přidat strouhaná jablka, pepř nebo bobkový list.
Postup: Umyté hlávky zelí jemně nakrouhejte, promíchejte se solí, kmínem a cibulí. Vložte do kameninového hrnce a pořádně udusejte. Přikryjte víkem a žlábek pod ním naplňte vodou, aby se zelí nezačalo kazit. Nádobu uložte do temné místnosti s teplotou do 15 stupňů. Doba kvašení trvá 4–6 týdnů. Po vykvašení přemístěte nádobu do chladné místnosti a jednou za dva až tři týdny kontrolujte, zda je zelí pod vodou a zda je ve žlábku pod víkem voda, aby k zelí nemohl vzduch a nekazilo se.
Léčivý salát
Tři lžíce kysaného zelí smíchejte se lžičkou rozemletého lněného semínka, lžičkou rozemletého konopného semínka a lžičkou konopného oleje. Salát je vhodný k detoxikaci a posílení imunity.