Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V nacistické uniformě na den veteránů? Stropnický podává trestní oznámení

Autor: jer, ČTK - 
24. listopadu 2016
19:56

Ministerstvo obrany podalo trestní oznámení kvůli muži, který na pietu v Rakovníku 11. listopadu přišel v nacistické uniformě. Na Twitteru to oznámil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Událost kritizovala média i lidé na sociálních sítích.

„Ministerstvo obrany podalo v souvislosti s pietním aktem u příležitosti dne veteránů v Rakovníku trestní oznámení. Esesácké symboly na oslavy Dne válečných veteránů nepatří,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Peitní akce se podle webu Deník.cz konala v centru Rakovníka u pamětní desky věnované rakovnickým občanům, kteří v době druhé světové války sloužili v britském letectvu. Na akci vystoupil předseda Klubu vojenské historie v Rakovníku Jiří Svoboda.

Deník.cz z akce zveřejnil fotografie, podle kterých u pamětní desky při projevu Svobody stálo několik mužů v historických uniformách. Jeden byl v uniformě německého vojáka s nacistickými symboly a se symboly nechvalně známých německých speciálních jednotek SS (Schutzstaffel, Ochranný oddíl). V nich sloužili nejhorlivější příznivci nacistického Německa.

Video z pietní akce v centru Rakovníka:

Kritiku sklidil jak muž v uniformě, tak Svoboda za svůj projev, ve kterém podpořil prezidenta Miloše Zemana. Jeho odpůrcům vzkázal, že pokud se jim nelíbí zvolení Zemana, mohou se odstěhovat nebo oběsit.

tgbg ( 25. listopadu 2016 07:42 )

Pane Stropnický pokud víme bylo usmíření či ne ,,na Slovensku jsou upravené a postavené hřbitovy OBYČEJNÝCH PADLÝCH VOJÁKŮ fašistů-komunistů!!!Ač nefanfím zlu ale asi tento komunistický magor ve fašistické uniformě nic o tom neví !!Ale co takoví zločinci z RUSKA ??? Ti vraždí a přepadávají jednu zem za druhou!!!!!!!

noacojezase ( 24. listopadu 2016 21:35 )

Občanů ČSR ve službách Němců bylo víc, než u Angličanů, o tom se zapomíná mluvit.

ivonik ( 24. listopadu 2016 20:09 )

je vidět ,že Stropnický nemá co na práci.

Zobrazit celou diskusi