Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Potraviny z Polska nebo z Česka? Nenechte se ošálit údaji na obalech

Autor: ula - 
7. listopadu 2016
19:56

Veterináři v minulých týdnech nechali stáhnout z prodeje 3,5 milionu vajec z Polska kvůli podezření na salmonelu. Uvedení země původu potravin je sice u vajec a vybraných potravin povinné, ale u některých se z obalu nedozvíte nic. Jaké potraviny musí mít vyznačenou zemi původu a kde ji budete hledat marně?

„Potraviny nelze uvádět na trh anonymně, ale pouze s adresou toho, kdo za ně zodpovídá,“ upozorňuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení časopisu dTest a doplňuje: „Není ale striktně dáno, že musí jít o výrobce, na obalu proto můžete najít i adresu prodejce nebo dovozce.“

V každém případě to ale musí být adresa podnikatele usazeného v Evropské unii.

Původ potravin? Jen u některých…

Pokud se zajímáte o zemi původu potravin, tak je nutno upozornit, že se jedná o jeden z povinných údajů, ale u všech potravin ho nenajdete.

U jakých potravin musí být povinně uvedena země původu?

  • ovoce
  • zelenina
  • maso
  • ryby
  • vejce
  • víno
  • med
  • olivový olej
  • chmel

Pro ostatní povinnost obecně neplatí! 

Pokud byste se tedy chtěli obracet na instituce zodpovědné za potraviny, obraťte se na adresu uvedenou na obalu. V případě větších pochybností, zda je potravina nezávadná, nebo pokud máte pocit, že je špatně označená, obraťte se na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI).

Pozor na zavádějící obaly

Možná už jste si všimli, že některé obaly potravin jsou zavádějící a vzniká tak dojem, že pochází odjinud, než je tomu ve skutečnosti. V takovém případě je naprosto nutné, aby bylo uvedeno, odkud potraviny pochází. „Uvidíte-li slovenské slané tyčinky s italskou vlajkou na obalu, může to vypadat zvláštně, ale pokud je pravý původ tyčinek přiznán, je vše v pořádku,“ uvádí příklad Zelený.

Česká potravina od příštího roku

Od ledna příštího roku bude nově zavedeno označení „česká potravina“. Bude ho moci nést pouze výrobek vyprodukovaný v České republice s minimálně 75% podílem českých surovin. Mléko, víno nebo nezpracované potraviny budou muset být 100% tuzemskými produkty.

Rychlé tipy na nákupy

  • Potraviny s nečitelnými etiketami nebo výrobky zcela bez českých etiket určitě nekupujte a vyhýbejte se i výrobkům s nečitelným nebo chybějícím datem trvanlivosti.

  • Za nejvýznamnější lze považovat informace o složení. Zde si kromě podílu důležitých složek můžete ohlídat i případné potravinové alergeny.

  • Sledujte i skladovací podmínky. Stává se, že místo v chladničce vyžadují i výrobky, které tak podle obalu nevypadají, například nepasterovaný džus v krabici nebo chlazená polévka v zavařovací sklenici.

9rot6 ( 8. listopadu 2016 05:31 )

Setkáváme se s tím dnes a denně ve všech supermarketech,převážná část je z Polska, na některých potraviná nenajdete výrobce ani s lupou, stačí jen tupé konstatování " vyrobeno v EU ",některé řetězce jako ( L-idová I-deální D-detoxikace L-idí) je takových "šmakulád" pod názvem potraviny plný,tam jsou české snad jen noviny v regále,no páni ministři obchodu a zemědělství mají co dohánět, nebo,že byli už unavení věčným vyvracením fám o zkaženém mase,vejcích,klobásách, jablkách, medu s antibiotiky (novinka,nemusíte k lékaři) atd.!

Zobrazit celou diskusi