Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nezapomeňte si přezout pneumatiky. Tím ale příprava auta na zimu nekončí

Autor: ula - 
24. října 2022
13:37

Od 1. listopadu musí mít všechna auta zimní pneumatiky, pokud je na vozovce souvislá vrstva sněhu a ledu, nebo lze takovou skutečnost předpokládat. Pokud je sháníte až teď, můžete mít problém. Ovšem jen přezutím to nekončí. Kontrolovat chladicí a brzdovou kapalinu, vyměnit olej, nalít nemrznoucí směs do ostřikovačů a prověřit akumulátor či alternátor, to vše by mělo být pro každého řidiče samozřejmostí. Přesto na tyto činnosti majitelé vozů často zapomínají.

 

Zimní pneumatiky

V České republice jsou od 1. 11. do 31. 3. zimní pneumatiky povinné, tedy pokud platí, že na vozovce je souvislá vrstva sněhu a ledu, nebo lze takovou skutečnost předpokládat. Tento zákon, který vešel v platnost v roce 2012, má své opodstatnění.

Zimní pneumatiky mají totiž měkčí směs, která má nejlepší vlastnosti při teplotách pod 7 °C. Minimální hloubka dezénu je 4 milimetry a nejen díky tomu pneumatiky mnohem lépe drží na zledovatělé či sněhem pokryté silnici. Pokud své auto nepřezujete, hrozí vám pokuta v řádech tisícikorun, v případě autonehody se můžete dočkat odmítnutí z pojišťovny, která vám nebude chtít uhradit vzniklé škody.

Výměna pneumatik je základ (ilustrační foto). Výměna pneumatik je základ (ilustrační foto). | Ilustrační foto Blesk

Chladící a brzdová kapalina

Jak chladicí, tak brzdová kapalina se musí měnit každé dva, respektive tři roky. Pokud máte chladicí kapalinu ve svém automobilu déle, začne při nízkých teplotách zamrzat a může vám poškodit motor a pochopitelně také chladič. Nová chladicí kapalina by měla vydržet minimálně v -30 °C.

U brzdové kapaliny bývá problémový především bod varu. Brzdová kapalina totiž dobře pohlcuje vlhkost a pokud množství pohlcené vody dosáhne kritického množství, může se v brzdovém systému změnit na páru, která snižuje účinnost brzd.

Chladicí a brzdová kapalina Chladicí a brzdová kapalina | Profimedia

Výměna oleje

Při přípravě vozu na zimu byste určitě neměli zapomenout na výměnu oleje. S výměnou oleje je potřeba vyměnit i olejový filtr.

Co se týče výměny kapalin, nezapomeňte ani na ostřikovače. Do těch je potřeba dolít nemrznoucí směs.

Výměna oleje Výměna oleje | Profimedia

 

Akumulátor a alternátor

Aby vám i v zimě vždy auto spolehlivě nastartovalo, hlídejte, abyste měli baterii nabitou na plnou kapacitu, a podívejte se, jestli nemáte zanesené kontakty. Baterie totiž může v tuhých mrazech ztratit až polovinu kapaicty. Baterie má také omezenou životnost, na což řada řidičů často zapomíná. Příliš velké vybití navíc může životnost autobaterie výrazně zkrátit. 

Aby elektronika fungovala tak, jak má, musí být v kondici i alternátor.

Akumulátor a alternátor Akumulátor a alternátor | profimedia.cz

Vybavení auta

Prověřte a případně vyměňte zimní pomocníky: škrabku na okna, smetáček
a lopatku na ometení auta a jeho vyhrabání, sněhové řetězy a gumové koberečky. Ty nenasáknou vodou a pak nepáchnou jako textilní. Naším tipem je ještě sáček s chemickým odvlhčovačem, vhodný zejména pro vozy bez klimatizace.

Vyzbrojte se malými pomocníky. Vyzbrojte se malými pomocníky. | Petr Novotný

koliaska ( 6. prosince 2018 03:33 )

 Díky za článek. Já osobně jsem toho názoru, že na zimu člověk nikdy nemůže být dostatečně připravený. Kvalitní zimní pneu jsou ale dobrý základ. Já si například letos kupovala úplně nové. Konkrétně z https://www.pneuok.cz/

andyho ( 7. prosince 2016 10:38 )

Plus se také nesmí zapomínat na přípravu laku a plastových částí, které docela trpí v nízkých teplotách, zvlášť pokud na tom jsou škrabance. A pokud se to neošetřovalo vůbec, což je třeba u starších škodovek, ale i u novějších aut, tak je lepší se obrátit na specialisty, co doporučí vhodnou kosmetiku nebo to udělají sami. Já osobně navštěvuji United-C (www.united-c.cz) v Praze, když potřebuji ošetřit podvozek proti korozi.

Zobrazit celou diskusi