Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po dotacích na kotle dotace na domácí čističky. Stát rozdá lidem 100 milionů

Autor: ČTK - 
6. října 2016
13:25

Kotlíkové dotace střídá další státní podpora, tentokrát na výstavbu domácích čističek odpadních vod. Z fondu životního prostředí vydá stát v první fázi 100 milionů korun, dotace přitom může pokrýt zájemcům až 80 procent nákladů.

Na jednu domovní čistírnu může jít od 100 tisíc do 240 tisíc korun, záleží ale na počtu obyvatel, kteří se na ni napojí. Celkově mohou dostat až 80 procent z výdajů na projekt. Mezi ně patří projektová příprava, nákup technologie a instalace.

Napojit se ale budou muset v příštích deseti letech na monitorovací síť, která je podmínkou získání dotace. Tím si chce stát pojistit, zda se lidé o čističku starají, nebo do ní neoprávněně nezasahují.

O peníze mohou zažádat lidé prostřednictvím obcí, zejména v těch menších, kde se výstavba velkých čistíren odpadních vod nevyplatí nebo ji není možné postavit. Žádosti budou přijímány od 1. listopadu až do 30. listopadu příštího roku nebo do vyčerpání dotací. Ve středu o tom informovala mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

V České republice není na kanalizaci stále napojeno více než 1,5 milionů lidí. Nedostatečné čištění odpadních vod nebo prosakující jímky a septiky způsobují to, že se znečišťují povrchové vody a ohrožuje kvalita vod podzemních.

Ředitel státního fondu Petr Valdman v tiskové zprávě uvedl, že fond připravil výzvu jako pokračování našeho projektu Chytré obce – hospodaření s vodou.

Ministerstvo životního prostředí chce podle ministra Richarda Brabce podpořit nakládání s odpadními vodami tam, kde není možné efektivní řešení na centrální čistírně odpadních vod.

„Jde nám o takzvané decentralizované čištění, které je za určitých podmínek efektivnější než nákladná výstavba rozlehlých stokových systémů,“ uvedl.

zednik ( 6. října 2016 14:08 )

Myslím, že se stát nemusí bát že by se lidé o čištičky nestarali. Ten kdo já má ví, že do ní kadých 14 dní musí vlézt, protože to vůbec nefunguje.

noacojezase ( 6. října 2016 13:49 )

Ježíši, další hloupost na obzoru.

Zobrazit celou diskusi