Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Brabec dotuje hybridy a elektromobily: Obcím na ně pošle 100 milionů

Autor: ČTK, Mii - 
10. listopadu 2016
11:20

Ministerstvo životního prostřední chce podpořit kraje v nákupu vozidel s alternativním pohonem. Rozdělí proto 100 milionů dotací. Příjem žádostí začal ve čtvrtek. Ministr Richard Brabec (ANO) to oznámil na tiskové konferenci.

Obce i jimi řízené organizace mohou v programu Životní prostředí žádat o příspěvek na elektromobily, plug-in hybridy a vozy na zemní plyn. Příjem žádostí potrvá do konce března příštího roku. 

„U elektromobilů bude podpora pro osobní auta do 3,5 tuny činit 220 000 Kč, u plug-in hybridů 200 000 Kč a u vozů na CNG 50 000 Kč. Vyhrazených 100 milionů plánujeme rozdělit v poměru 80:20, kde větší část prostředků by měla směřovat na elektromobily a plug-in hybridy a druhá část na auta s pohonem na CNG,“ uvedl ministr. Žadatelé mohou navíc dostat 10 000 Kč za ekologickou likvidaci starého vozu do emisní normy Euro 3.

Český vozový park má být ekologičtější

Cílem celé výzvy je podpořit nákup vozidel na alternativní pohon v Česku, a přispět tak ke snížení emisních látek v ovzduší. Ty škodí lidskému zdraví a produkuje je hlavně doprava. Ve velkých městech je podíl vozidel na znečišťování ovzduší vyšší.

„Chceme tím mimo jiné rozhýbat poptávku, která následně přispěje rovněž k rychlejšímu rozvoji dobíjecí a plnicí infrastruktury a také k rozvoji nových technologií. Právě obce, kraje a jejich organizace jsou vhodnou cílovou skupinou pro pilotní projekt, protože najedou mnoho kilometrů. Obměna jejich vozového parku za ekologická vozidla tedy zvýší i efekt vynaložených peněz do čistoty ovzduší a životního prostředí,“ dodal ministr.

Brabec ve čtvrtek zároveň podepsal se zástupci výrobců a dovozců aut, energetických a plynárenských společností memorandum o spolupráci na podpoře rozvoje alternativních pohonů v ČR.

Po českých silnicích zatím jezdí kolem jednoho tisíce elektromobilů a zhruba 15 000 vozidel s pohonem na CNG. Loni vládou přijatý Národní akční plán čisté mobility počítá s tím, že do roku 2025 bude v ČR 95 000 elektromobilů a aut na hybridní pohon.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi