Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Annu domácí násilí donutilo „přeorat“ život. Přítel vyhrožoval i její rodině

Autor: Tomáš Polák - 
18. září 2016
05:01

Je jí 26 let a měla spokojený vztah, který se pokazil. Mladou ženu – říkejme jí Anna – si v tu dobu vyhlédl jiný muž. Chodil ji navštěvovat do práce, posílal jí přes kolegyně květiny, dostal se k ní tak blízko, až mu podlehla. Jenže z krásného románku, kdy si jejího nového přítele oblíbila i Annina rodina, se začala stávat noční můra. Pozornosti a něhu vystřídaly facky, výhrůžky a domácí teror.

„Všechno to začalo úplně nevinně,“ začíná své vyprávění mladá žena, jejíž pravé jméno redakce zná, ale nebude ho zveřejňovat. „Pracovala jsem v jednom obchodním centru v Praze jako asistentka prodeje. Byla jsem spokojená ve škole, v práci a i ve vztahu, který jsem tenkrát měla,“ říká. Anna pak ještě jako studentka posledního ročníku střední školy zažila nečekaný rozchod.

„Moje spokojenost a jistota se rozpadla jako domeček z karet a ze mě se stala smutná holka a z té smutné holky lehce lovná zvěř,“ připustila Anna. A kolem raněné laně se začal motat nový muž. „Byl na mě milý a hodný, do práce mi nosil květiny anebo mi je tam nechával u kolegyň jako překvapení,“ popisuje začátek vztahu, který nejdřív považovala čistě za kamarádský. A nehledala za ním hned sex.

„Byla jsem totálně zamilovaná a hloupá

„A tak jsme se začali scházet na kávu, vždycky postál u obchodu, až jsem si vlastně ani nevšimla, že jsme spolu začali chodit,“ říká Anna. Nový přítel si ji pomalu získal. „Nenápadně si o mně všechno zjišťoval. Tvářil se jako můj velký kamarád, kterému můžu všechno říct,“ dodává. Jenže postupem času začal vztah Anně přerůstat přes hlavu.

„Pomalu ale jistě jsem přicházela o kamarády. Když jsme měli domluvenou nějakou akci, tak ji za mě zrušil s nějakou výmluvou, proč se nemůžu dostavit. Začal všem v okolí vykládat, že mám psychické problémy kvůli špatné rodinné situaci,“ vzpomíná Anna. Veškerý čas tak byla nucena trávit se svým novým přítelem. Ten se dokonce „nacpal“ domů k Anně, která tehdy bydlela ještě u rodičů.

„Přišel s tím, že byt, ve kterém bydlí, nějaký soused vytopil takovým způsobem, že je neobyvatelný a on nemá kam jít. Já, tenkrát už totálně zamilovaná a hloupá, jsem šla za rodiči a poprosila je, jestli by u nás na chvilku nemohl zůstat,“ říká Anna. Rodiče souhlasili, i když se mamince na novém příteli něco nezdálo, postupně si získal i ji.

Místo Řeků měl za rodiče Romy

Jenže jak plynul čas, Anna si začala všímat, že ne všechno, co jí přítel řekl, je pravda. První facka a výhrůžky přišly krátce po premiérovém setkání s jeho rodiči. Tehdy vyšlo najevo, že vůbec nepocházejí z Řecka, jak původně tvrdil. „Byli to Romové,“ říká Anna. „Než jsme se vrátili domů, tak jsem věděla, že je všechno špatně. Vlastně ani dneska nevím, proč jsem tenkrát nic neřekla a všechno to dusila v sobě,“ popisuje. Její rodiče zrovna řešili rozvod a Anna jim nechtěla přidělávat problémy, od svých přátel už byla odříznutá.

„Když jsem udělala nebo řekla něco, co se mu nelíbilo, začaly výčitky a ty doprovázely facky. Před všemi se tvářil, že jsme nejšťastnější pár na světě a já jsem se bála říct, že je to jinak,“ popisuje hrozné okamžiky vztahu. Ten se nakonec rozhodla ukončit, jenže málem tím ukončila i vlastní život.

Psa chtěl vyhodit z balkonu. Na Annu vzal nůž

„Maminka byla ve své práci a já sama doma jenom s pejskem, kterého mi dal k narozeninám. Řekla jsem mu, ať se sebere a jde pryč, že ho nenávidím. A co udělal on? Vzal toho pejska, o kterém tvrdil, že je naše miminko a chtěl ho vyhodit z okna,“ popisuje. Anně se nakonec malého psa podařilo násilníkovi vytrhnout z rukou.

„Chytil mě, vzal nůž, který ležel na lince a dal mi ho ke krku s tím, že mě raději zabije, než abych se s ním rozešla,“ vzpomíná na zatím nejhorší chvíle svého života. „V tu chvíli jsem posbírala poslední síly a odvahu. Podařilo se mi vytrhnout, popadnout pejska a utéct k sousedům,“ říká.

Mamince prý všechno řekla, hned jak přijela z práce. Ale na policii nešla, což zpětně považuje za chybu. Rozchodem to totiž neskončilo. „Pořád mi volal, psal, chodil kolem domu, ve kterém jsme bydleli a on i jeho rodiče vyhrožovali nejenom mně, ale i mým rodičům a bratrovi,“ popisuje. Bývalý přítel dokonce zmlátil jednoho z mála kamarádů, který Anně zůstal. Teprve potom vše ohlásila na policii.

Kvůli násilníkovi se budí ze spaní

„Po tom všem, co jsem si zažila, jsem musela změnit celý svůj život. Začít jinde, jinak a znova,“ říká s tím, že muž nakonec dostal podmínku a zákaz se k ní přibližovat. Až nyní se o svůj příběh dokázala podělit.

„Dneska žiju svůj život s partnerem, který by mi nikdy neublížil. Spolu máme dvě nádherné a úžasné děti. A i tak se mi o něm občas zdá a pořád se budím ze spaní. Když na ulici zahlídnu něco nebo někoho, co mi ho připomene, ohlížím se přes rameno. I po tak dlouhé době to ve mně pořád je,“ uzavírá.

Zveřejněním svého příběhu by chtěla podpořit ženy v podobné situaci, aby se nebáli říct si o pomoc. „Na konci každého tunelu, kde je tma, je světlo,“ dodává.

zelena.karkulka ( 19. září 2016 22:08 )

dceři bylo 50let a mámě 70 

dzery ( 18. září 2016 10:34 )

To se máš čím chlubit úchyláku.

ellenic ( 18. září 2016 08:55 )

mistr_yoda Ženu nazýváš krávou, v tom případě budeš nejspíše něco podobného jako ten řecký cikán .

eisenbieger ( 18. září 2016 08:45 )

ja mel jednoho casu , uz je to par let nazpet , jak mamu tak dceru

saryk ( 18. září 2016 07:53 )

 chce podporit zeny s podobnym osudem, aby to resily a nebaly se to nahlasit...hmmm a proc to tedy neresila ona? Sama se bala. To jako ze si nekdo precte tento clanek, tak se bat prestane a nahlasi to? Kdeze. Sama to neudelala a urcite taky vedela o tom, ze existuje domaci nasili a co se ma v tomto pripade delat.

Zobrazit celou diskusi