„Duben je charakteristický kumulací jarních depresí, nejvyšším počtem sebevražd, a také stupňováním domácího násilí. O tom svědčí loňská dubnová data - 139 případů vykázání a 4989 kontaktů ve všech osmnácti intervenčních centrech České republiky. V porovnání s ostatními měsíci je to o 25 % případů víc,“ říká předsedkyně APIC Martina Vojtíšková.

Proč duben?

Na vině je celkové vyčerpání organismu po zimě, jarní únava a ztráta energie, výkyvy nálad, zvýšená přecitlivělost, podrážděnost a menší odolnost vůči každodennímu stresu. Na tom všem se projeví i sociálně ekonomická situace rodin. V partnerských vztazích dochází k častějším konfliktům a agrese násilných osob vzrůstá.

Oběti jsou ženy ve věku 27 až 40 let

Podle odborníků je nyní ohrožena prakticky každá dvacátá česká domácnost, kde v osmdesáti procentech žijí nezletilé děti. Největší skupinou obětí jsou ženy ve věku 27 až 40 let. A samozřejmě jím trpí i nezletilé děti, které v domácnosti žijí.

Domácí násilí v číslech

  • V měsíci dubnu byl nejvyšší počet vykázání násilné osoby ze společné domácnosti zaznamenán v roce 2012, kdy došlo k 141 případům
  • Zajímavé je porovnání počtu vykázání v jednotlivých. V roce 2015 bylo sice nejvíc vykázaných osob v Praze, Ústeckém a Moravskoslezském kraji, ovšem v počtu vykázání na počet obyvatel jsou na předních příčkách kraj Karlovarský, Ústecký a Liberecký. Souvisí to především se sociálně ekonomickou situací v regionech, přístupu policie, sociálky, soudců a o aktivitě intervenčních center.

Celebrity proti násilí

Ani známé osobnosti nenechává domácí násilí chladnými. Zapojily se například do kampaně »Mlčení bolí«, která je zaměřena na pomoc ohroženým lidem. Kampaň podpořili herec David Suchařípa, Filip Blažek, Jiří Bartoška, zpěvačka Bára Basiková, herečka Lenka Krobotová a Ilona Svobodová. Ta na otázku, proč se do kampaně zapojila, Blesku odpověděla: „Rozhodla jsem se této kampani pomoci, protože i já jsem ve svém okolí objevila několik týraných žen, které o tom dlouho nemluvily.“

 

Rada psycholožky

Jak se nestat obětí domácího násilí

Násilníka není často možné poznat na první pohled. Někteří z nich dokáží působit na své okolí velmi dobře. Důležité je ale problémy řešit. Jak jednat, pokud dojde k domácímu násilí, radí psycholožka Eliška Bachová.

Jednou a dost

Jednou ranou to nekončí a oběť tomu nesmí uvěřit. „Násilníci dokáží být přesvědčiví ukecávači a občas věří sami sobě. Nosí obětem na chirurgii květiny, čokolády, při zlomeninách i prstýnky a větší dary. Sypou si popel na hlavu,“ říká psycholožka. Podle ní je důležité jednat hned, dokud člověk nezačne váhat. Zavolat třeba na linku Bílého kruhu bezpečí, požádat o podporu a rady, i kdyby to nakonec nechtěl řešit oficiálně, např. za pomoci policie. Toto rozhodnutí je jen a jen na oběti.

Kde hledat pomoc

  • Krizová pomoc na čísle 251511313
  • Intervenční centra ,www.domaci-nasili.cz
  • Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy
  • Občanské poradny
  • Poradny Bílého kruhu bezpečí
  • Krizová centra psychosociální pomoci
  • Azylové domy

I muži jsou oběti domácího násilí

Domácí násilí se samozřejmě týká žen i mužů, ale každého pohlaví zažívá jiný druh násilí. „Ženské oběti častěji trpí násilím fyzickým a sexuálním, mužské oběti pak sociálním a psychickým násilím,“ vysvětluje JUDr. Lucie Hrdá a dodává: „Projevy domácího násilí jsou různé, a tedy není možné podceňovat existenci mužské oběti domácího násilí s myšlenkou, že slabá žena přeci nemůže bít silného muže. V praxi se setkáváme s mužskými oběťmi, a je nutno říci, že to nebývají stopadesátikiloví chlapi agresivní povahy.  Bohužel se velmi často stává, že drobný submisivní muž, který je obětí domácího násilí, je vnímán okolím jako slaboch, který si násilí nechá líbit.“

Co je domácí násilí: fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich soukromí a tím skrytě mimo kontrolu veřejnosti. Intenzita násilných incidentů se stupňuje a vede ke ztrátě schopností sebezáchrany, tj. schopnosti tyto incidenty zastavit a efektivně vyřešit narušený vztah.

Co není domácí násilí: Vzájemná napadání, hádky, rvačky, spory, kde se role osoby násilné a osoby ohrožené střídají

Foto scom, Mlčení bolí