Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C

Při dopravní nehodě přišel o dceru (†20), teď pomáhá dalším pozůstalým

Autor: sou - 
10. července 2016
06:20

Před čtrnácti lety přišel Stanislav Vondruška o svou teprve dvacetiletou dceru. Dva roky poté se se svou ženou rozhodl založit občanské sdružení, které pomáhá lidem, kteří jsou v podobné situaci nejen po stránce psychologické, ale i právní. Stanislav Vondruška ale sám přiznává, že s takovou bolestí se nejde vyrovnat, ale pouze naučit se s ní žít.

České sdružení obětí dopravních nehod vzniklo 24. května 2004. „K tomuto rozhodnutí nás vedla celá řada okolností. Prvním důvodem bylo, že jsme 1. dubna 2002 přišli o naši dvacetiletou dceru při nehodě, kterou nezavinila, setkali jsme se tak se spoustou lidí, kteří na tom byli podobně, a zjistili, že v podstatě po stránce psychosociální a právní tady neexistuje žádná organizace, která by takto postiženým lidem pomáhala,“ uvedl pro Blesk.cz místopředseda ČSODN Stanislav Vondruška. 

Pomoci druhým tak mohli i díky vlastní zkušenosti a smutku. „Manželka tehdy většinou právě na základě těch prožitků se jim snažila pomoc po té psychologické stránce a já jsem měl na starost pomáhat po té právní stránce radami, ke kterým jsme se dopracovali, když jsme řešili problémy právě kolem nehody naší dcery,“ vzpomíná Vondruška. Zvolili si tak řešit svůj smutek ze ztráty dítěte právě prací a pomocí lidem, kteří se ocitnou v podobné situaci jako oni. 

Všichni členové tuto činnost provádí při zaměstnání

Nepomáhají jen pozůstalým, ale i přímo obětem dopravních nehod s těžkým zraněním. Všichni členové navíc tuto činnost provádí při zaměstnání. Ministerstvo dopravy jim už zhruba pět let poskytuje kancelář, kam si ty, kteří je kontaktují, zvou a pracují s nimi. I při tak malém počtu ale dokážou pokrýt celou republiku. Pokud si to situace vyžaduje, vyjíždějí i přímo za oběťmi dopravních nehod nebo pozůstalými. Od samého začátku také spolupracují s právním zástupcem, který dokáže lidem v této situaci bezplatně poradit. 

Nejvíce lidí si jejich kontakt vyhledá na webových stránkách sdružení, kde kromě toho najdou například i desatero pomoci, slova psychologa pro pozůstalé nebo další doporučené kontakty na probační a mediační služby, poradny nebo psychologická centra. „Protože už pracujeme s těmito lidmi poměrně dlouhou dobu, tak se nám ozývají i s tím, že na nás od někoho dostali kontakt,“ uvádí Vondruška.

Složité bývá úmrtí živitele rodiny

Co je pro pozůstalé nejhorší řešit hned po neštěstí, se podle něj nedá paušalizovat. Záleží na řadě okolností, jako například, kdy se nehoda stane, jak se stane, kdo je obětí. Obzvlášť těžké je podle něj, když při nehodě zemře živitel rodiny.

„I tam je psychologická pomoc potřeba, ale musí se kolikrát i řešit to, že například matka se dvěma dětmi najednou zůstává sama, a ještě se kolikrát může stát, že něco nezaplatí státu, a tím pádem dokud tento dluh není narovnán, tak jí stát nepomůže. Je tam strašně velká škála toho, co vše může vzniknout po úmrtí jednoho člověka, nedej bože při úmrtí několika lidí při hromadné nehodě,“ popisuje Vondruška.

S bolestí ze ztráty dítěte se podle něj jen jde naučit žít 

Další pak přichází, pokud při dopravní nehodě zemře dítě. „Tam je nejdůležitější pomoc psychologická, protože my jsme si tím prošli, takže víme, o čem je řeč, ale každý člověk je jiný. Někdo o tom potřebuje komunikovat, jiný zase jen přemýšlet,“ upozorňuje Vondruška. Setkal se i s případy, kdy některé páry takovou ztrátu nedokázaly překonat, partneři házeli vinu z úmrtí dítěte jeden na druhého a jejich vztah se nakonec rozpadl. 

Recept na vyrovnání se s takovou ztrátou ale nezná. „S takovou situací se asi jen málokdo vyrovná, pokud měl člověk to dítě rád, rodina fungovala, tak je to o tom, naučit se s tím žít a žít tak, jak jen nejlépe můžete. Ale vyrovnat se s tím, v těch klasických rodinách s klasickým vztahem to podle mě nejde,“ uzavřel Vondruška.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi