Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Panika českých firem kvůli brexitu? Odborník: Počkejme, až opadnou emoce

Panika českých firem kvůli brexitu je zbytečná.
Panika českých firem kvůli brexitu je zbytečná.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: David Budai - 
25. června 2016
12:30

Až 40 procent malých a středních firem v Česku vnímá brexit jako určité riziko jejich podnikání, každá 11. firma se dokonce bojí výrazného poklesu svých exportů do Británie. Podle předsedy sdružení podnikatelů Karla Havlíčka ale panika není na místě. Nejméně dva roky se nic zásadního dít nebude, řekl odborník ve Studiu Blesk.

Význam Británie pro menší české firmy je zásadní, v posledních měsících se země z hlediska exportu dostala dokonce na třetí pozici, hned za Německo a Slovensko. Ze vzájemného obchodování těží hlavně firmy, které vyrábí příslušenství pro automobilový průmysl.

„Můžeme říct, že není v Británii fabrika na automobily, která by neměla české produkty,“ řekl ve Studiu Blesk šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Podle něj jsme úspěšní i v exportu různých strojů, elektrických přístrojů, sportovních potřeb nebo třeba hraček.

Firmy sledují brexit s obavami

I proto má řada firem obavy, co pro ně odchod Británie z EU bude znamenat. „Z našeho průzkumu vyplynulo, že až 40 procent firem sdílí obavu z dopadů brexitu na jejich fungování. A přibližně každá 11. firma má pocit, že by ji to mohlo ohrozit natolik, že může až v řádu desítek procent klesnout jejich obchodní angažovanost v Británii nebo že její produkty nahradí ty britské,“ řekl Havlíček. Podnikatelé se bojí také celních bariér a zvýšení administrativy.

ČTĚTE VÍCE: Vše o brexitu

Zatím však není nutné propadat panice. „V exportu a importu se v nejbližších dvou letech nic výrazného nestane. Může dojít k utlumení investic, protože se bude očekávat, jak bude vypadat nová dohoda mezi Evropskou unií a Velkou Británií. Firmy, které měly v plánu investovat třeba v Česku, to mohou zvážit,“ zmínil Karel Havlíček.

„První dny a týdny budou nabité emocemi a nestabilitou na finančních trzích. Ale toto se uklidní,“ uvedl Havlíček s tím, že přes léto a v době dovolených se navíc tolik neobchoduje.

„Příliš se toho nezmění“

Reálné dopady se objeví až po skončení jednání mezi EU a Británií, výsledky však zatím není možné předjímat. Havlíček nicméně čeká, že ani potom se toho příliš mnoho nezmění. „Na rozdíl od emotivních politických proklamací zasednou za stůl racionální lidé a domluví se spolupráce, která od té současné nebude dramaticky odlišná,“ dodal ve Studiu Blesk.

Celý rozhovor s Karlem Havlíčkem zhlédnete ve videu:

Video  Studio blesk - Karel Havlíček  - David Budai, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kuromrd ( 26. června 2016 07:06 )

a ve fotbale už nebude platit gól - angličan

sairait ( 26. června 2016 07:03 )

TTIP odstřihne všechny evropany od kšeftů s Anglií a ta bude obchodovat jen s USA. Proto se taky brexit dělal, aby se posílil dolar. Anglická City a Amerikánská FED je jedna pr.del a tam místo pro šašky z EU jaksi není.

zdenekk_ ( 25. června 2016 18:10 )

e.44 ( 25. června 2016 15:09 )

Já rozhodně žádné panice nepodléhám. Britové k tomu aby byli féroví obchodníci žádnou unii nikdy nepotřebovali a nepotřebují. Neočekávám na základě jejich solidnosti a předběžných jednání - Brexit jaksi nespad z ničeho nic z nebe, jeho možnost byla dlouhodobě předem známa - absolutně žádné změny. Strašení změnami k horšímu má zastrašit ostatní země před jejich vystoupením z EU. Ale spíš by to mělo ty země motivovat, jelikož je to jenom důkazem, že EU stojí na hliněných nohách, podpíraných požíráním nových zemí, na nohách tak chatrných, že i odchod jediné země, může ty nohy definitivně podtrhnout.

arne127 ( 25. června 2016 13:32 )

Přesně tak.Bojí se jen ty co mají špatné svědomí a to jsou naši europoslanci že příjdou o brebendy.

Zobrazit celou diskusi