Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Adoptované Hance 40 let tajili dvojče: Nyní poprvé uviděla tvář matky!

Autor: Pavel Ryšlink - 
23. června 2016
12:28

Její život je samý šok. V pubertě zjistila, že je adoptovaná. Když ve čtyřiceti našla pokrevní příbuzné, dozvěděla se, že je z dvojčat. Po zveřejnění příběhu v Blesku zažila Hana Šatánková (51) z Lipníka nad Bečvou další otřes. Bratr jí poslal fotografie její biologické matky.

„Byla jsem v šoku. Poprvé v životě jsem viděla, jak vypadala žena, která mě porodila,“ řekla Hana Šatánková. Fotografie jí poslal bratr žijící v Anglii, když si na Facebooku přečetl přefocený článek z Blesku o pátrání Hany Šatánkové po sestře. „Napsal mi k tomu, že si přeje, abych sestru našla,“ dodala žena.

Prozradila, že při pozorování fotografie zažívala zvláštní pocity, kdy si vůbec nebyla schopna připustit, že by osoba na obrázku mohla být její matka. „Je to pro mě úplně cizí člověk. Nenašla jsem tam žádnou podobu. I když tam možná někde nějaká je, já ji tam asi ani najít nechci. Cítím vůči té ženě velkou zlost,“ prozradila Hana Šatánková.

„Nemohu jí odpustit, že nás dvojčata nechala. Že mě a sestru dala pryč. Já jsem si to dlouhou dobu omlouvala tím, že to třeba měla těžké. V poslední době jsem se ale o ní dozvěděla tolik informací, že se o tom až stydím mluvit,“ prozradila žena. Ona se sestrou prý nebyly jedinými dětmi, které Marie Reisová porodila a víc se o ně nestarala.

„Dozvěděla jsem se, že dvě starší sestry, které se narodily přede mnou a před mým dvojčetem, jí odebrala sociálka. Dva bratři pak skončili v adopci. To přece neudělá zodpovědná matka,“ konstatovala Hana Šatánková a následně prozradila krutou skutečnost: „Ona prostě pila a měla ráda muže. To byl její životní styl. To mi prozradili biologičtí sourozenci, které jsem našla.“

Kdo byla Marie Reisová

Biologická matka paní Hany Marie Reisová se narodila v roce 1944 na východním Slovensku. S prvním mužem měla dva syny, kteří skončili v adopci. V roce 1959 přišla s jistým Gustavem Makulou do Olomouce.

V roce 1961 a 1963 se jim narodily dcery Květa a Růžena, které matce odebrala sociálka. V roce 1965 porodila v olomoucké porodnici dvojčata Pavlu a Lenku. U obou dala okamžitý souhlas k adopci.

Pavla vyrůstala jako Hana Vránová, nyní provdaná Šatánková. Po dvojčeti pátrá. Jejich matka zemřela na rakovinu.