Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Státní „Pošta pro tebe“: Za pětistovku najdou úřady ztracené příbuzné i známé

Autor: Kristýna Beránková - 
19. května 2016
05:14

Chtěli byste se potkat s bratrancem, spolužákem ze školy nebo první láskou? Prostě s těmi, se kterými jste během let ztratili kontakt? Jste příliš stydliví pro televizní Poštu pro tebe? Nevadí! Roli pošťáka Ondry pro vás sehraje ministerstvo vnitra. Služba funguje šest let. Letos ale došlo k několika změnám...

Oficiálně se služba jmenuje Zprostředkování kontaktu. Žadatel vyplní formulář, v němž uvede všechny údaje, které o hledané osobě ví. Úředníci se pak ztraceného příbuzného nebo kamaráda pokusí najít.

I když se jim to povede, není ale vyhráno. Kontaktované osobě totiž jen předají informace, že ji hledáte. A ona se pak sama rozhodne, zda s vámi chce mluvit, nebo ne. Přesně jako v Poště pro tebe, jen bez televizních kamer.

Služba funguje od července 2010 a dosud se na stát obrátilo zhruba 1200 lidí. Loni své ztracené příbuzné či kamarády hledalo 226 Čechů. Úspěšní byli v necelé polovině případů. Nově můžete od letošního roku přidat k žádosti i vysvětlení, proč dotyčného hledáte, a pokusit se tak srdceryvným vzkazem zvýšit své šance, že vám odpoví. 

Úřad vás informuje, zda dotyčného dokázal najít, nebo ne. Pokud dotyčný zemřel, nově vám to prozradí i v případě, že s ním nejste spřízněni. Dříve jste neměli na takovou informaci nárok. Dozvíte se však jen smutnou zprávu bez podrobností.

Pokud jste ovšem hledali příbuzného, řeknou vám úředníci i místo a čas smrti. Služba zprostředkování kontaktu není zadarmo! Za podání žádosti zaplatíte 500 Kč. A částka se nevrací, ani když vám hledaný neodpoví…

Žádost můžete podat na:

  • matriční úřad
  • obecní úřad
  • obce s rozšířenou působností
  • krajský úřad
  • ministerstvo vnitra

Návrat televizní pošty si vynutili diváci

Pořad Pošta pro tebe se objevil na televizní obrazovce poprvé v květnu 2009. Martin Kavan (36) jako pošťák Ondra hledal ztracené příbuzné či kamarády a moderátorka Ester Janečková (43) je ve studiu dávala dohromady s těmi, kdo po nich pátrali. Pořad skončil v listopadu 2014, ale diváci po jeho návratu volali tak dlouho, že se od letošního ledna opět vysílá. Poštu pro tebe můžeme vidět na prvním programu České televize ve středu v osm večer.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi