Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za sledování ruského špiona přišla tvrdá odplata. Vdova po odbojáři promluvila

Autor: Zuzana Štíchová - 
16. května 2016
05:51

Pozdě, ale přece, shodují se pozůstalí po protikomunistických odbojářích. Etická komise minulý týden rozdala osvědčení o účasti v tzv. třetím odboji dalším šesti lidem. Jen málokterý z nich ale dokázal sledovat ruského kontrašpiona jako Jaroslav Straka. Odměnou mu bylo 25 let vězení a nevyhnul se ani jáchymovským uranovým dolům. Odseděl si nakonec polovinu, osvobodila ho amnestie.

Jaroslav Straka působil v odbojové skupině Ergije, která byla napojena až na CIA. Ta se snažila organizovat zpravodajský protikomunistický odboj. Straka velmi rychle pochopil, jaké nebezpečí se v nástupu komunismu skrývá. Odboje se účastnil už od července 1948 a dostal v rámci skupiny na starost celé severní Čechy. Jeho centrem se stal Liberec.

Jaroslav Straka měl za úkol zjistit, kde se vyskytuje Rudá armáda, informovat o těžbě uranu a benzinových rafineriích. Měl také sledovat automobil agenta ruské kontrašpionáže – v záznamech stojí, že tento úkol splnil.

Nedlouho po začátku jeho činnosti pro odboj byl zatčen a už v únoru 1949 odsouzen. „Do vazby se dostal hned v srpnu 1948, na Alenu. Už měl tři roky vysoké školy technické v Praze a čekal ho jen rok do vystudování. Už ho měli zřejmě v hledáčku,“ vypráví Eva Straková, pozdější manželka úspěšného odbojáře.

V jednom z prvních politických procesů dostal Jaroslav Straka exemplární trest 25 let vězení. Takový trest se dnes dává brutálním vrahům. „Byl vykonstruován monstrproces, šlo o jeho spolužáky z vysoké školy, medička tam byla, pak Klein-Jánský,“ vypočítala vdova účastníky, které vedl právě Radomír Klein-Jánský.

Eva Straková pro Blesk.cz dále popsala strádání svého manžela ve vězení a jaké důsledky pro něj měl pobyt v uranových dolech.

Váš manžel úspěšně sledoval ruského agenta. I kvůli tomu se možná dostal do vězení tak rychle...

Do vazby se dostal hned, pak... Promiňte, jsem rozrušená... To bylo hrozné, měl jen maminku, která byla vdova a vydržovala ho na té vysoké škole. Sám chodil na brigády. Pak dostal 25 let. Ale ani to ho nezlomilo.

Kdy mu bylo nejhůř?

Když byl na Borech. Když ho pak převáželi, tak se dochovala část dopisu, který civilní zaměstnanec předal jeho mamince. Není ale dokončen. Psal, že skrz špehýrku viděl plzeňské ulice a nevěděl, kam jede. Pak se po hodinách cesty ocitli na sluncem ozářeném místě. Radoval se, když je tam vypustili... Byl to Jáchymov. Tam strávil převážnou část trestu. Propustili ho až na amnestii v roce 1960.

Eva Straková se synem. Jejich manžel a otec strávil 12 let v komunistickém vězení, mj. v jáchymovských dolech. „Nezatrpkl, nezlomilo ho to,“ popisuje vdova. Eva Straková se synem. Jejich manžel a otec strávil 12 let v komunistickém vězení, mj. v jáchymovských dolech. „Nezatrpkl, nezlomilo ho to,“ popisuje vdova. | Blesk / Zuzana Štíchová

Zanechala na něm práce v uranových dolech zdravotní následky?

To víte, měl strašné bolesti zad a zničený žaludek – vředy a tak. Zemřel v 60 letech.

Co se dělo s jeho rodinou?

Měli v Plzni domek, tak jeho maminku dali kolem roku 1953 do sklepa. Do domu jim nastěhovali zaměstnance. Když se manžel po propuštění vrátil, tak se vrátil do toho sklepa. My jsme se poznali, až když už byl propuštěn.

Jak vypadal jeho život poté, co opustil vězení?

Dlouho trvalo, než našel práci. Pak jsem z jeho nálad poznala, že... No StB. Ale on nebyl zatrpklý. Šťastný byl, až když si založil rodinu. Na život s ním ale vzpomínám ráda, ustálilo se to a předělávali jsme si bydlení...

V odboji byl například i Jiří Koutník:

tgbg ( 16. května 2016 10:49 )

Fašisti=komunisti. Komunisti=fašisti.

Zobrazit celou diskusi