Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi nepoznají mrtvici: 4 z 5 pacientů přijdou k lékaři pozdě

Autor: Daniela Soukalová - 
31. března 2016
06:12

Za jediný den zemře v České republice v průměru 28 lidí kvůli mozkové mrtvici. Nedokážou včas rozeznat její příznaky, čtyři z pěti pacientů s touto diagnózou vyhledají lékařskou pomoc pozdě. Přitom při akutní specializované léčbě její příznaky odeznívají během několika hodin a pacienti pak v řádech dnů odcházejí domů bez vážnějších následků.

V reakci na neschopnost laiků rozpoznat příznaky mozkové mrtvice, která přitom ročně potká až 15 milionů lidí, vznikl Projekt Čas je mozek. Upozorňuje na to, že i přes vysokou úroveň českého systému péče o pacienty s mrtvicí u nás každý den umírá 28 lidí s touto diagnózou. Jejími typickými příznaky jsou ochablá ruka nebo celá jedna polovina těla, svěšený koutek úst nebo potíže s řečí. 

Kampaně se účasní i odborníci z Fakultní nemocnice Olomouc, kteří chtějí tento nepříznivý poměr zvrátit. „Stává se nám, že přijímáme pacienta, který s těmito příznaky strávil celý víkend doma pod peřinou v naději, že samy odezní. Pak už je ale na akutní léčbu příliš pozdě,“ uvedl vedoucí lékař olomouckého centra docent Daniel Šaňák. 

Centrum v Olomouci je jedním z jedenácti v České republice, kde jsou lidé s mozkovou mrtvicí léčeni nejmodernějším způsobem – mechanickou trombektomií. Tato metoda umožňuje přímé odstranění krevní sraženiny z ucpané mozkové tepny a je tak nejefektivnější a nejúčinnější léčbou mozkové mrtvice vůbec. Abychom ji ale mohli použít, musí k nám být pacient dopraven co nejdříve od vzniku prvních příznaků, je tedy nutné okamžitě volat záchrannou službu,“ říká Šaňák s tím, že čas hraje pro poskytnutí akutní péče rozhodující roli a po šesti hodinách už je efekt léčby minimální.

Při akutní léčbě odezní příznaky mrtvice během několika hodin

Metodu, která je v současnosti nejúčinnější léčbou mozkové mrtvice, zavedlo olomoucké centrum už v roce 2010 jako jedno z prvních v zemi. Lékaři při ní jediným vpichem přes stehenní tepnu zavedou speciální systém do sebe zasunutých katetrů, který protáhnou cévním řečištěm až do místa uzávěru mozkové tepny. Jen za loňský rok takto ošetřili 76 pacientů. Celkově pak byla použita u více než 300 nemocných. 

„V místě uzávěru se z koncového katetru vysune a rozvine stent, tedy zjednodušeně řečeno drátěný košíček, do kterého se zachytí krevní sraženina. Zachycená sraženina se následně stáhne do katetru a vytáhne se ven, čímž se ucpaná céva okamžitě uvolní a zásobení krví se obnoví. Vše se provádí pod rentgenovou kontrolou s pomocí angiografického přístroje,“ vysvětluje primář Radiologické kliniky FN Olomouc Martin Köcher. 

Další specializovanou metodou, která je velmi účinná, je systémová trombolýza. Lék, který rozpouští krevní sraženinu, je při ní podán pomocí infuze a musí k tomu dojít do 4,5 hodiny od prvních příznaků mrtvice. V minulém roce ji lékaři olomouckého centra použili ve 165 případech. Většinou se obě metody kombinují. V cerebrovaskulárním centru FN Olomouc je ročně s mozkovou mrtvicí hospitalizováno více než 800 pacientů. Obě metody vedou k okamžitému efektu a příznaky tohoto onemocnění odeznívají během několika hodin.

Kdo nevyhledá pomoc včas, poleží si týdny

Jenže čtyři pětiny pacientů ale vyhledají lékařskou pomoc pozdě a akutní specializovaná léčba by v těchto případech už nepřinesla žádný efekt. Následuje pak několikatýdenní hospitalizace a následky onemocnění mnohdy vedou až k trvalé invaliditě nebo končí smrtí.

„Každý může v tomto směru udělat něco pro sebe i své blízké. Naučit se rozpoznat příznaky mozkové mrtvice je to nejmenší. V Olomouckém kraji funguje systém péče od záchranné služby až po náš urgentní příjem skvěle a lidé mají v našem centru k dispozici špičkovou léčbu. Roli hraje pouze čas a čas je mozek,“ dodává docent Šaňák. 

Ve střední oblasti Moravy vše ale komplikuje i složitost terénu, proto je pro včasné dojetí pacienta k lékařům klíčová i spolupráce nemocnice se Zdravotnickou záchrannou službou Olomouckého kraje.

„Ve chvíli, kdy záchranáři dorazí k pacientovi a mají podezření na mozkovou mrtvici, ihned volají do našeho centra a konzultují s námi další postup. Zatímco pak pacient putuje vrtulníkem nebo sanitkou do naší nemocnice, na urgentním příjmu se nachystá multioborový tým, aby nedocházelo k žádnému zdržení,“ uzavřel primář Oddělení urgentního příjmu FN Olomouc Vladislav Kutěj.

pajato73 ( 31. března 2016 08:17 )

co to jsi za cloveka? Jak tak muzes mluvit? Samozrejme ti hned pomuzou, a to je nejdulezitejsi. A co si delaji s doktorama, do toho ti nic neni, tak nezavid.... burane

Zobrazit celou diskusi