Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čeští pacienti v ohrožení? Registr smluv může zdržet dodávky léků do nemocnic

Autor: Veronika Šmídová - 
29. února 2016
06:02

Díky zákonu o centrálním registru smluv má mít každý občan snadný přístup ke kontraktům, které stát či jeho instituce uzavřou. Od projektu si jeho zastánci slibují snížení korupce. Kritici naopak varují, že jen ohrozí české pacienty. Podle jejich slov výrazně zkomplikuje dodávky léků pro zdravotnická zařízení. Při objednávce nad 50 tisíc musí totiž nemocnice zveřejnit smlouvu v registru dřív, než mohou léky fyzicky převzít. A to je kvůli časovému presu problém.

„Obecně se obáváme, že naplnění podmínek zákona u kontinuálních objednávek léčiv je prakticky nerealizovatelné. Budeme o tom jednat s velkodistributory léčiv, jaké jsou možnosti na jejich straně,“ uvedl pro Blesk.cz Michal Hojný, vedoucí lékárník IKEM.

Hlavní zádrhele jsou dva. Aby byla smlouva platně zveřejněna v registru, musí být uzavřena písemně, jak Blesku potvrdila i mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Nemocnice se svými dodavateli ale často komunikují – i kvůli časovému tlaku – elektronicky. Bez zveřejnění v registru ovšem nelze dodávku léků převzít. „Jakákoliv flexibilita skončí. Budeme muset napsat písemnou objednávku, teprve po podpisu obou stran ji zveřejníme a až pak můžeme léky dostat,“ uvedl nedávno ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík pro Deník.cz.

Zároveň by měla být v registru uvedena hodnota předmětu smlouvy, což je v praxi komplikované. Proč? Když nemocnice odesílají objednávky velkodistributorům léčiv, kteří mají lhůtu na dodání třeba dvě hodiny, nedostávají běžně zpátky informace o podmínkách, za jakých bude dodávka doručena. Tedy například o celkové ceně. Pouze dostanou potvrzení, že přípravky (obvykle v různých cenových šaržích) jsou na skladě a mohou být doručeny. Údaje o ceně dostanou nemocniční lékárny elektronicky ve chvíli, kdy k nim přípravky dorazí.

Rok a půl na „vychytání much“

Nicméně mluvčí ministerstva zdravotnictví upozorňuje, že zatím nemocnice nebudou za nezveřejňování smluv nijak sankcionovány. „V prvním období od 1. 7. 2016 – kdy nabývá zákon účinnosti – do 30. 6. 2017 není žádná sankce spojená s nezveřejněním smlouvy,“ uvedla Čechová. I ustanovení, že podle smlouvy lze plnit až po jejím uveřejněním v registru smluv, má odloženou účinnost až na 1. 7. 2017.

To ale zástupce ze zdravotnického sektoru příliš neuklidňuje. „Sdílíme kritické stanovisko k zákonu o registru smluv, který neprošel řádným připomínkovým řízením a nemocnice neměly možnost jej řádně připomínkovat. Vzhledem k finančním objemům, s nimiž hospodaří nemocnice, je částka 50 tisíc korun směšně nízká,“ popsal pro Blesk.cz Stanislav Fiala, výkoný ředitel Asociace českých a moravských nemocnic.

Podle jeho slov se asociace alespoň zúčastnila semináře, který proběhl k návrhu zákona. „Tam jsme jej podrobili kritice a mimo jiné navrhli zvýšit limit minimálně na 1 milion korun. Žádná z připomínek nejen že nebyla akceptována, ale ani nebyla zodpovězena,“ dodal Fiala.

Nemocnice si kromě komplikací s léky stěžují také na problémy s dodavateli. „Nemůžeme i přes veškeré snahy získat rámcové smlouvy na dodávky třeba v režimu veřejných zakázek. Opakovaně se nám stává, že výrobce terapeuticky nenahraditelného přípravku nám nepodá do otevřeného výběrového řízení nabídku, protože nechce veřejně prezentovat cenu pro konkretní zdravotnické zařízení,“ upřesnil Hojný z IKEM.

Pouze výmluvy?

Sám hlavní předkladatel Zákona o registru smluv Jan Farský (TOP 09 a STAN) to ale tak černě nevidí. Podle něj i zde platí: kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod. „V registru smluv se zveřejňuje text smlouvy. A to pouze u částek nad 50 tisíc korun. Nezveřejňuje se skenovaná verze, ani podpisy, ani razítka, tedy tak jako odešlete objednávku, tak se stejně provede zveřejnění. Námitky jsou tudíž liché,“ okomentoval pro Blesk.cz politik. 

O žádné ztěžování práce prý nejde. „Už dnes každá nemocnice musí mít svůj vnitřní registr smluv, tak pokud nebudou práci dublovat, pouze využijí veřejný, k nárůstu práce dojít nemusí,“ uzavřel Farský. 

IKEM léčí slavné osobnosti i provádí unikátní operace:

tgbg ( 29. února 2016 11:24 )

Za vlády komunistického vyvrhela jsme měli zdravotnictví na úrovni Somálska. Taky lidi padali do rakví už po padesátce. Nebyly žádné léky, nebyly žádné přístroje na vyšetřování, nebyli žádní specialisti. Nebylo nic. Jenom debilní komunisti.

zednik ( 29. února 2016 11:16 )

Bylo jich dost a lékařská péče byla péče. Dnes je to úřednická údržba a pošilhávání po obálce. Jen tvoji rodiče byli líní tě za komunistů nechat na psychiatrii léčit, dokud byl čas. Nebo se báli, aby se neprosáklo, že to máte dědičné. Dnes už ti není pomoci, máš to zanedbané.

tgbg ( 29. února 2016 08:58 )

Registr smluv může zdržet dodávky léků do.....Za komunistů vůbec žádné léky nebyly!!!

11karel11 ( 29. února 2016 08:17 )

V této zemi to jde od 10 k 0.

Zobrazit celou diskusi