Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kauza Homolka nabírá obrátky: Objednal si na mě nájemného vraha, tvrdí jeden ze svědků

Bývalý šéf Nemocnice na Homolce Dbalý
Bývalý šéf Nemocnice na Homolce Dbalý  (Autor: archiv Blesku)
Autor: dce - 
12. března 2016
16:40

Páteční soud v případu pražské nemocnice Na Homolce a jejího zkorumpovaného ředitele Vladimíra Dbalého dostal pořádné obrátky, když jeden ze svědků zaútočil na druhého. Padla i obvinění o nájemné vraždě! 

Tomáš Luňák a Jaromír Konečný založili společnost VDI Metatrans, která zaměstnávala invalidy. V roce 2009 kápli na velkou zakázku – digitalizaci chorobopisů pro nemocnici Na Homolce. Cena byla převratná – 176 milionů korun. 60 milionů šlo údajně do kapsy rovnou řediteli Dbalému.

A právě tuto korupční kauzu už několik měsíců řeší soud v Praze. V pátek byly na programu výslechy svědků – právě Luňáka a Konečného, a to, co zde zaznělo, asi nikdo nečekal. "Objednal si na mě dvě vraždy, podal na mě několik trestních oznámení. Takže pak jsem chodil s osobní ochrankou,“ osočil se podle serveru Lidovky.cz na Luňáka Konečný.

Konečný také u soudu tvrdil, že Luňák využil okamžiku po smrti jeho manželky a z firmy vytáhl miliony. Dále se jal popisovat rodinné i osobní rozepře, což několikrát rozesmálo i jinak stoicky klidnou soudkyni.

Krom toto se ale na něj museli i párkrát obořit, když začal z jednání dělat divadlo. "Pane svědku nejste v cirkuse. Chovejte se tak, jak se v jednací síni patří. Jinak vám může být uložena pořádková pokuta."

A to nebylo všechno – Konečného nakonec musela napomínat ještě jednou, když se na lavici v jednu chvíli rozvalil jako na gauči po obědě. "Pane svědku, jak sedíte v té jednací síni!?“ čílila se soudkyně.

Co se ovšem týká směrodatných informací, těch se během výslechu od Konečného nedočkala. Často z jeho úst zaznívalo, že se prostě nepamatuje. Zato Luňák, dokázal podat mnohem lepší výpověď. Sám dokonce zpochybnil přemrštěnou cenu digitalizace pro nemocnici.

„Na sebe, svoje spřízněné osoby vytahal 13 milionů, pak dalších pět, pak milion a tak dále... Dnes je to přes 70 milionů,“ hájil se Luňák. Viníkem je podle něj Konečný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání