Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Piráti vs. Babiš a Chovanec. Svobodu internetu přišly podpořit dvě stovky lidí

Autor: tmp, zst - 
20. února 2016
17:30

Bezmála 700 potvrzených protestujících. Takovou účast slibovala demonstrace za svobodný internet, kterou na sobotní odpoledne svolala na pražský Klárov Česká pirátská strana. Blesk.cz na místě zjistil, že demonstrantů nakonec dorazilo kolem dvou set, i když pořadatele přišli podpořit i Svobodní. Podle Pirátů někteří politici chtějí regulovat internet a poprvé by měl vzniknout i seznam zakázaných stránek. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ale takový výklad odmítl.

Akce startující ve 14 hodin měla podle Pirátů „upozornit na nekompetentnost a nepřijatelnost návrhů, které v posledních měsících zazněly od ministrů Andreje Babiše (ANO) a Milana Chovance (ČSSD).“

Podle České pirátské strany totiž návrhy směřují k nenápadné cenzuře internetu a omezování jednotlivců ve virtuálním světě. Nesouhlasí konkrétně s návrhem zákona o hazardních hrách, který podle nich, ale i podle Sdružení tuzemských internetových firem, dává do rukou úřadů neomezenou pravomoc zablokovat přístup k jakékoliv internetové stránce, kde bude podle názoru úřadu provozována nepovolená hra.

Podívejte se na komentář expředsedy Pirátů a mluvčího strany Ivana Bartoše:

Video Expředseda a mluvčí Pirátů Ivan Bartoš: Chovanec a Babiš nám plíživě kradou svobodu na internetu. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Na demonstraci se proto objevily transparenty jako Sdílení je počin, odkaz není zločin, V internetu volnost skrytá, Chovanec je totalita nebo Běda Čechům, kterým Slovák vládne.

Běda Čechům, kterým Slovák vládne - demonstrace Pirátské strany za svobodný internet, 20.2.2016. Běda Čechům, kterým Slovák vládne - demonstrace Pirátské strany za svobodný internet, 20.2.2016. | Blesk / Zuzana Štíchová

Mluvčí a expředseda Pirátů Ivan Bartoš na úvod protestu vtipkoval směrem k lidem s maskami symbolizujícími skupinu Anonymous. „Akce není ohlášena jako masopust, takže až budete identifikováni policií, musíte si masky sundat,“ poukazoval Bartoš na zákaz zakrývání obličejů.

„Už to není teletext, internet zajímá i výberčí daní. To je pozitivní. Návrhy jsou ale nespravedlivé a je z nich cítit nedůvěra,“ prohlásil poté také odborník na sociální sítě Josef Šlerka z Univerzity Karlovy.

Na setkání zhruba dvou set lidí dorazila také asi desítka policistů. Demonstrace ale proběhla vklidu, krátce po třetí hodině se příznivci Pirátů s pokřiky jako „Chovanec do ústavu“ nebo „Nesahejte na net, budete mít Samet“ vydali na pochod kolem Strakovy akademie až k ministerstvu vnitra, kde předali petici proti chystaným zákonům.

Zhruba desítka policistů přihlížela demonstraci Pirátů za svobodný internet, 20.2.2016. Zhruba desítka policistů přihlížela demonstraci Pirátů za svobodný internet, 20.2.2016. | Blesk / Zuzana Štíchová

Babiš kritiku odmítá

„Je nepřijatelné, aby státní zaměstnanci vytvářeli seznam jakýchkoliv webových stránek, kam se čeští občané nedostanou. Internet není možné redukovat na trh, který je třeba regulovat a danit,“ řekl Ivan Bartoš, vedoucí mediálního odboru Pirátů.

Nechci blokovat internet, to je fakt nesmysl. Chci blokovat černý hazard,“ napsal v reakci na demonstraci na sociální síť ministr financí Andrej Babiš (ANO). 

„Cílem ministerstva financí je pouze odstranění současného neudržitelného stavu na internetovém trhu sázkových her, kdy v České republice například není umožněno legální působení provozovatelů ze zahraničí, a zároveň ochrana legálních a daně platících provozovatelů a jejich klientů,“ uvedl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Resort se prý pouze snaží redukovat daňové úniky, které se podle odhadů pohybují kolem jedné miliardy korun ročně. Ke stejnému opatření navíc přistoupila i většina zemí Evropské unie.

Chovanec popřál Pirátům klidnou plavbu

Piráti také protestovali proti vyjádření ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). „Kdybych teď řekl, aby každý uživatel internetu byl identifikován, tak se na mě vrhnou všichni. Ale podle mě nastala doba k debatě, jak se tímto směrem posunout,“ řekl Chovanec MF DNES. Takový návrh by byl podle Pirátů zásadní zásah do soukromí. Sám Chovanec se ale proti interpretaci, že chce internet regulovat, po vydání článku ohradil. A po demonstraci uveřejnil sérii reakcí na Twitteru.

Českou pirátskou stranu momentálně stíhá policie kvůli provozování webu sledujuserialy.cz, který obsahuje odkazy na autorsky chráněný materiál dostupný na internetu. „Řada stávajících i bývalých členů předsednictva Pirátů už byla podat vysvětlení na policii, ale trestní stíhání samotné je zatím v naprostém počátku, výslechy ještě nebyly,“ uvedl Milan Ferjenčík, zastupitel Hlavního města Prahy zvolený za Českou pirátskou stranu. Piráti provozováním stránek prý jen chtěli poukázat na podle nich absurdní výklad autorského zákona.

tymitaky ( 20. února 2016 23:19 )

Dnes tady blbneš poctivě a pečlivě, bumbej to ředěné.

308win ( 20. února 2016 15:03 )

Pochybuji o výši IQ na Ministerstvu Vnitra, protože co návrh tak to je perla. Ať jde o ůpravu zákona o zbraních nebo cenzůře internetu, oba tyto zmiňované jsou zpracované tak, jako by to psal člověk s IQ pod 80 bodů. Podle mého názoru tam Chovanec a jeho poradci nemají co dělat.

Zobrazit celou diskusi