Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pirátská strana: Čeká nás politický proces. Kvůli webu s odkazy na seriály

Pirátskou stranu prý čeká politický proces. Kvůli serveru se seriály
Pirátskou stranu prý čeká politický proces. Kvůli serveru se seriály  (Autor: Sledujserialy.cz/Pirati.cz/Blesk.cz)
Autor: sou - 
21. ledna 2016
22:00

Kvůli internetovým stránkám s odkazy na videa televizních seriálů je Česká pirátská strana v hledáčku policie. Uvedli to ve čtvrtek představitelé strany s tím, že obdrželi policejní usnesení o zahájení trestního stíhání. Kriminalisté zatím případ nekomentovali. Piráti tvrdí, že půjde o „přelomový politický proces“. A poukazují na podle nich absurdní výklad autorského práva v prostředí internetu. 

Podle České pirátské strany měla vše rozvířit Česká protipirátská unie. „Namísto středoškoláků se musí lobbisti copyrightového průmyslu vypořádat s politickou stranou, která odkazovací web neprovozovala pro peníze, ale protože jsme přesvědčeni, že odkaz není a nemá být zločin,“ říká předseda strany Lukáš Černohorský.  

Snahou pirátů je prý změnit autorský zákon, aby už lidem za sdílení kultury nehrozily milionové pokuty. „Než se nám to ale podaří, budeme prostřednictvím soudů bojovat o to, jak ho policie vykládá a uplatňuje. Proto jsme se rozhodli provozovat odkazovací web sami, aby se Protipirátská unie a další lobbisté nemohli ohánět precedenty vysouzenými na středoškolácích, kteří ani neměli na advokáta,“ upřesnil Černohorský.

Podle pirátů by podle tohoto měřítka museli být obviněny i servery Facebook, Twitter nebo YouTube, které videa nejen kopírují, ale navíc na jejich šíření a přehrávání vydělávají. Strana hodlá v nejbližších dnech oslovit širokou veřejnost a uspořádat velkou demonstraci za svobodný internet v ČR. Motivací nemá být údajné trestní stíhaní, ale návrhy ministrů na cenzuru a sledování internetu.

Zobrazit celou diskusi