Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Ocásková povinnost“. Z každého zabitého divočáka musí lovci useknout „suvenýr“

Autor: val, CTK - 
7. ledna 2016
15:01

Novou povinnost mají od letošního roku lovci. Počínaje lednem musejí posílat veterinářům ke kontrole spolu se vzorkem masa i ocásky ulovených divočáků, takzvaná pírka. Když tak neučiní, sami zaplatí kontrolu na přítomnost cizopasníka svalovce. Náklady na vyšetření jinak platí stát.

Nová povinnost platí pro zvěřinu, která se bude prodávat dál, ale i u zvířat pro osobní spotřebu. „V případech, kdy po 1. 1. 2016 povinná osoba odevzdá k vyšetření pouze samotný vzorek svaloviny bez přiloženého ‚pírka‘, bude muset uhradit náklady na vyšetření,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Změnu podle něj prosadilo ministerstvo zemědělství.

Od ledna mohou myslivci lovit divočáky i s bachyněmi a selaty celoročně, dříve je mohli zastřelit pouze od srpna do konce ledna. Resort upozorňuje, že přemnožená divoká prasata působí každoročně miliardové škody na zemědělských plodinách i lesních porostech. Přibývá také počet střetů prasat s motorovými vozidly. Podle ministerstva se prasatům rovněž prodloužila doba páření, místo období od listopadu do ledna se prý rozšířila na celý rok.

„Pokud má dojít k zastavení růstu početních stavů a následné redukci prasete divokého, je bezpodmínečně nutné, aby se lov v následujících letech pohyboval minimálně na úrovni 200 000 kusů ročně,“ napsal dříve do důvodové zprávy k novele vyhlášky zemědělský resort.

V loňském mysliveckém roce, který skončil v březnu 2015, se počet odstřelených divočáků podle dat Českého statistického úřadu meziročně zvýšil o více než 16 000 na téměř 169 000 kusů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi