Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel válečný hrdina Alexandr Beer. Držitel Řádu bílého lva

Autor: ČTK, simao - 
31. prosince 2015
15:05

Ve věku 98 let zemřel generál Alexandr Beer, veterán druhoválečných bojů na východní frontě. Beer byl nositelem Řádu bílého lva.

O smrti generála Beera, bojovníka za osvobození Československa na východní frontě, informoval na svém twitterovém účtu ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Beer byl nositelem Řádu bílého lva a mnoha dalších vyznamenání. „Ve věku 98 let nás dnes opustil generálporučík Alexandr Beer, veterán bojů na východní frontě a nositel Řádu bílého lva. Čest jeho památce!“ napsal Stropnický.

Beer, příslušník 1. československé samostatné tankové brigády, se zúčastnil bojů u Sokolova, Kyjeva, Bílé Cerkve, Žažkova a Dukly. Během bitev byl třikrát raněn. Za hrdinství v boji byl oceněn československým válečným křížem a celou řadou dalších vyznamenání.

V roce 2012 mu byl prezidentem Václavem Klausem propůjčen Řád bílého lva. Letos v květnu ho prezident Miloš Zeman povýšil do vyšší generálské hodnosti. Hrdina z bojů druhé světové války se povýšení i přes vysoký věk zúčastnil.

Na Beerovu smrt zareagoval i premiér Bohuslav Sobotka: "S hlubokým zármutkem jsem se dozvěděl o úmrtí jednoho z českých hrdinů bojů na východní frontě generálporučíka Alexandra Beera a rád bych vyjádřil upřímnou soustrast jeho rodině a přátelům. Vždy jsem obdivoval jeho neutuchající životní energii a aktivní zájem o dění ve společnosti."

"S hlubokým zármutkem jsem se dozvěděl o úmrtí jednoho z českých hrdinů bojů na východní frontě generálporučíka...

Zveřejnil(a) Bohuslav Sobotka dne 31. prosinec 2015

kerloss ( 31. prosince 2015 16:24 )

Tohoto naseho ceskoslovenskeho HRDINU by meli poznat uprchlici. On bojoval za svobodu sve zeme, bojoval neutikal. Oni nebojuji utikaj pry uprchlici, NE je to vojssko ISIS ktere se dere do evropy. Kdyby byly doma nikdy by je rusove a amici neznicili oni chteji znicit celou evropu a ne jen jejich zemi. proto se rozlezaji jako krysy vsude po evrope.

Zobrazit celou diskusi